Küpros – legendi järgi armastusjumalanna Aphrodite sünnipaik

23.07.2009
Annekreet

Küprosel on olemas kõik tingimused suurepäraseks puhkuseks – tervendav kliima, esmaklassilised hotellid, erakordselt rõõmsameelne ja külalislahke kohalik rahvas ja suurepärane valik vaatamisväärsusi. Tänu soodsale asukohale (Vahemere kirdeosas, 380 km kaugusel Egiptusest ja vaid 75 km kaugusel Türgist), saab Küprosel nautida rannamõnusid veidi kauem kui muudes Vahemere kuurortides.

Peaaegu pool saarest on mägismaa: saare edelaosas on Troodose mäestik, kus asub 1952m kõrgune Olümpose mägi, ka  põhjarannik on katkendlik ja kaljune, aga lõunas on pikad liivarannad.

Kõige elavam, peohimulisem ja ööpäevaringselt pulbitsev kuurort on Agia Napa idarannikul. Siia suurepäraste ideaalselt siledate ja pehme liivaga randadesse voolab kokku peamiselt noorsugu, keda tõmbavad kohvikud, baarid, ööklubid ja diskoteegid, kus võib öö läbi tantsida või karaoket laulda, viimane on seal suisa üllatavalt populaarne meelelahutuse viis. Lisaks rikkalike lõbutsemisvõimalustele on Agia Napa linnal ka pikk ajalugu. Linna südames asub 16. sajandist pärit Veneetsia klooster ja Paralimini küla, mille elanikud on kuulsad oma potissepatööde poolest, siis veel Liopetri, kus punutakse meisterlikult korve ja muidugi vingeid elamusi pakkuv delfinaarium.

Limassol on Küprose suuruselt teine linn ja saare suur majandus-, kaubandus- ja turismikeskus. Limassoli peetakse ka  Küprose  festivalide ja ööelu linnaks. Kevadel toimuvad siin karnevalid ja suurejooneline paraad, suvel on draamakunstifestival, mis kogub kokku teatritruppe kogu maailmast ja sügisel muutub Limassol 10 päevaks Küprose viinamarjakasvatuse ja veini tootmise keskuseks, toimub maailmakuulus Dionysose festival, kus Küprose parimad veinid voolavad ojadena.
Ehkki Limassoli rannaliivad on halli värvi, ärge ehmuge – hall liiv on eriline, sest sellel on raviomadused. Kõige paremad ja populaarsemad rannad nagu Kourion Beach, Pissouri Bay ja Lady’s Mile Beach on Limassolist natuke eemal.

Kolmas populaarne puhkepaik Paphos on Küprose saare läänekaldal asuv erakordselt kena sadamapiirkonnaga väikelinn, rahulik vaikne kuurort ilusate merelahtede, metsikute kaljude ja korrastatud liivarandadega. Parim liivarand asub Coral Bay lahes, kõrvalises Lara lahes on üks saare ilusamaid liivarandu ja rohekilpkonnade kaitseala. Paphoses on säilinud palju antiik- ja keskaegseid arhitektuurimälestisi, selle mosaiike peetakse Vahemeremaade kõige ilusamateks ja hästi säilinuteks. Linna lähedal Petra tou Romiou’s asub koht, kus armastuse ja ilu jumalanna Aphrodite legendi kohaselt merevahust sündis ja rannale astus. Kõik Paphose vanad mälestised nagu Kuningate hauakamber, Saalomoni katakombid, Dionysose maja mosaiigid, Apostel Pauluse sammas ja paljud teised on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Kokkuvõtvalt, Küpros sobib puhkusereisiks lausa suurepäraselt. Peale rannas lesimise võib tegeleda igasuguste spordialadega (allveeujumine, paadi-, purjeka- ja kaatrisõit, sõudmine, purjelauasõit, veesuusatamine, kalapüük, jalgrattamatkad, ratsutamine, tennis, golf ja jalgpall), seal on mitu suurepärast veeparki ja loomulikult põnevad ajaloolised ja arhitektuurilised mälestised kultuurihuvilistele.

Küpros on olemuselt nagu suur ja põnev vabaõhumuuseum.

Kommentaarid:

  1. Helina

    http://praktikakyprosel.blogspot.com/ * Küprose elu praktikandi silme läbi.