Kuuba – kulgemise paradiis

17.07.2018
Anne Samlik ja Margus Parve

Salsa põhisammud pole selged? Astu sisse suvalisse Kuuba baari ja sulle õpetatakse ühe õhtuga selgeks, millises rütmis kulgeb kohalik hing. Kuubal kõlab lakkamatu muusika, tantsivad väsimatud jalad ja aeg kaotab tähenduse.

Havanna

Kuuba pealinna jõuab mugavalt – otselennuga Helsingist. Kui jõuad kohale, võta aeg maha ja alusta kulgemist. Sa oled rännanud justkui ajas tagasi. Linnas on ajahambast puretud ajaloolised koloniaalstiilis hooned ja näed vanu Ameerika autosid, mida tasub tuuriga uudistama minna.

Vanad autod on Kuubas hinnas endise riigipea Fidel Castro pika Ameerika-vimma tõttu. Nimelt keelas mees Ameerika autode sisseveo pikkadeks aastateks, mistõttu tuli soetatud autosid hoolikalt hoida. Enamik autosid kuulub tänapäeval siiski riigi omanduses olevatele firmadele – kohalikud kasutavad transpordivahendina hobuseid.
Teine legendaarne Kuuba väärtus on elava muusikaga baarid. Kuubalaste muusikalembus on kõigile teada, lase end sellest julgelt kaasa tõmmata. Pole üllatav vaatepilt, kui kepiga tudisev taadike asub ootamatult noore näitsikuga tantsima, teeb mõne salsasammu ja seejärel jätkab rahulikult teed.

Hotellide lähedal või vanalinna väravas võid kohata mõnd inglise keelt kõnelevat kohalikku, kes sinu kohta huvi tunneb ja sinuga lahkesti kaasa jalutab. Kindlasti juhatab ta sulle teed huviväärsuste juurde või mõnda tujuküllasesse muusikabaari ja palub tasuks kokteili.
Havanna vanalinnas veeda terve päev. Kindlasti külasta väljakuid Plaza de Armase ja Plaza de la Catedral. Väljaku ääres kohvikutes istuvad kirevas rõivas suuri sigareid pahvivad daamid, kellega koos end pildistada võib lasta.

Museo de Ron vaata üle, kui tahad saada aimu rummi valmistamisest. Istudes Floridita baari leti taga ja rääkides juttu baarmeniga, saad teada, mida kuubalased elust-olust ja maailma asjadest arvavad. Haridus ja arstiabi on siin tasuta ja kui kuuteenistus peaks juba üle paarisaja euro ulatuma, on kõik suurepärane.
Havannas võid veeta tujuküllase õhtu koos õhtusöögiga, nautides Buena Vista Social Clubi revolutsioonieelse nn Kuuba kuldaja muusikat. Võid julgelt astuda ka peatänavatest kõrvale, et näha päris Havannat. Kesklinn on turistidele klanitud, kuid kõrvaltänavatel näed juba teistsugust elu, mis on samas ohutu. Öösel kiika klubisid, kus näidatakse kabareed või kuuled 90-aastaseid härrasmehi laulmas südamest vaimustavaid šansoone.

Viñales

Kolme sõidutunni kaugusel Havannast asub tuntud sigarilehtede kasvatamise piirkond. Siin võid saada muuhulgas sigarivalmistamise ja õige nautimise lühikoolituse mõnelt kohalikult ärimehelt, kes valmistab Che Guevara porteega punase lipu all viimase lemmiksigareid Monte Cristosid.
Sigareid popsutatakse Kuubas pidulikel ja erilistel hetkedel. Tubakakasvatusi võib leida kõikjal. 90% toodangust kuulub automaatselt riigile, ülejäänud 10% majandavad end ära kohalikud ettevõtjad. Kui äriühingut plaanid alustada, siis arvesta sellega, et osalusest 50% kuulub riigile.

Trinidad

Uhke vana koloniaallinn on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse ja on üks Kuuba kõige populaarsemaid vaatamisväärsusi. Trinidadis reisid minevikku: koloniaalajastu majad on vanad, aga ilusad, värvitud kaunilt pastelseks.

Vanalinna peatänavaid katab ajastutruu munakivisillutis. Linnas on rohkelt kunstigaleriisid, kus omanik sulle enda või tuttava kunstniku töid tutvustab. Siin leiad ohtralt restorane ja baare, kus esinevad värvikad kohalikud muusikud. Vabaõhupeod võivad kesta hommikuni. Kiiret ei ole kuhugi ning kohalike hea tuju ja muusikarütmide saatel kaotab aeg tähtsuse.
Kui pidudest kipub meel liigselt joobuma, siis 14 kilomeetri kaugusele jäävad kaunid rannad, kus saab sõõmu mereõhku kopsudesse tõmmata.

Cienfuego

Maalilise linnakese Kuuba lõunarannikul asutasid prantsuse immigrandid. 1850ndatel ehitati siia sisemaalt Santa Clarast suhkru transportimiseks raudtee. Cienfuego sadama kaudu liikus see selleaegne Kuuba peamine eksportkaup edasi Jamaicasse ja mujale Lõuna Ameerikasse.
Linna keskväljak on omaette vaatamisväärsus, kus elava muusika baarid ja kõikjal tantsivad inimesed lausa tõmbavad Kuuba rütmidega kaasa.

Varadero

Kui otsid rannapuhkust, põruta Varaderosse. Siin asuvad suured hotellide kompleksid, igaühel oma ranna-ala imekauni ookeaniga. Siin on ka head looduslikud tingimused surfamiseks ja lainelauasõiduks.

Hotellidele ei maksa liigseid ootuseid seada, kui sa just ei vaimustu nõukogudeaegsest romantikast. Kuid toas polegi mõtet istuda, kui õues on bassein ja ukse all vägevate lainetega ookean.

Elu Kuubal

Kohaliku traditsiooni järgi siin toite eriliselt ei maitsestata. Sool ja pipar peaksid olema käepärast, kui puhaste maitsetega on raske harjuda. Enamjaolt on lauad lookas riisist, kanast ja kalast.
Toidupoode leiab vähe ja seal võid avastada, et vesi on kallim kui rumm. Kindlasti proovi järele kohalikud imemagusad banaanid, mida leiad ainult turult.
Sõna stress on Kuubal tundmata. Rumm voolab õhtuti ojadena ja keegi ei muretse selle pärast, kas pärast tuleb autorooli istuda. Autosid lihtsalt pole ja maanteedel võib hoopis hobukaarikuid kohata. Seetõttu pole ka ummikuid ega närvitsemist.

Tavatarbijatele müüakse kolme- kuni seitsmeaastaseid rumme, aga leiad ka viisteist aastat ja veel vanemaid rumme, mis on väga head.
Heade hotellide hinnatase on kõrge, tagasihoidlikumat majutust leiab küllalt soodsalt. Kuid arvesta sellega, et hotellituba võib olla natuke väsinud ja tubade koristusstandard on madalam, kui meie harjunud oleme.

Igaüks kulgeb mõnusas stressivabas tempos, kus ei loe väga kellaajad ega tähtajad. Tundub, et enamik kohalikke on sündinud hoopis kas muusikuks või tantsijaks ja seda annet jagatakse hea meelega turistidelegi, kes raputatakse lahti kodumaalt kaasa võetud stressist ja argimõtetest.

Hea teada!
Kuubal elab 11,5 miljonit inimest. Pealinnas Havannas 2 miljonit.
Riigikeel: Hispaania.
Ajavahe suvel +7 tundi, talvel +6 tundi GMT.
Kuubale võta kaasa eurod. Dollari eest võtavad rahavahetuspunktid 10% kõrgemat teenustasu.
Kõige kallim kuluartikkel on WC-paber. Pead selle eest igal juhul ühistualetti minnes maksma, isegi kui oma paber on kaasas.
Kuuba konverteeritav peeso (CUC) on u 80 eurosenti.
Tasuta internetiühendus Kuubal puudub. Wifit leidub vähestes kohtades ja soetada tuleb interneti kaart NAUTA. Kaart maksab 2 peesot tund. Ka mobiililevi pole igal pool.
Pistikud on samad nagu Eestis.
Kõik ootavad jootraha: muusikutele oleks viisakas anda 3 peesot, giidile ning bussijuhile võiks anda 1 peeso päeva kohta, kui on tegemist grupiga. Individuaalreisijalt oodatakse rohkem.
Esmaabivahendid võta kaasa, sest ravimid on väga kallid.
Kui unustad päikeseprillid maha, siis arvesta, et kuskilt neid kohapeal osta ei ole.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018. aasta kevadsuvises numbris. Fotod: Shutterstock

 

Kommentaarid: