Küürakad kaunitarid Abu Dhabis

15.01.2014
Silvia Pärmann, Diivan / Estraveller

Abu Dhabi emiraadis on mõnekümne aastaga kõigi elu tundmatuseni muutunud. Ka kaamelite oma, kel moodsas maailmas polegi suurt muud teha, kui olla lihtsalt ilus, veendus Silvia Pärmann Al Dhafra festivalil käies.

Säravvalget kandura’t ja vaevumärgatava Armani logoga ghutra’t kandev mees oli hämmingus, “Business card? But I don’t have to go to work.” Tema aktsent oli pärit mõnest kallist USA ülikoolist, ta ise aga – otsustades riiete, peakatte ja fakti alusel, et ta kaamelite iludusvõistlusel publiku seas istus – Araabia Ühendemiraatidest.

silvia pärmann estraveller

Iludusvõistlus on osa kahenädalasest üritusest, mille käigus toimuvad nii võiduajamised kui lüpsivõistlus. Liigi haruldast ilu arvestades on osavõtjaid eriti arvukalt just kauneima kaameli valmistel. Foto: Silvia Pärmann

Kui sul on mõned kaamelid, mis võistlevad sellisel üritusel šeikide perekondadele kuuluvate loomade võistlusklassis, siis tõepoolest – peale igavuse pole ühtegi põhjust tööle minna ja lasta endale visiitkaarte trükkida.

Al Dhafra festival, mille osaks kaamelite iludusvõistlus oli, on seni iga aastaga kasvanud järjest suuremaks ning toimub Abu Dhabi emiraadis 2014. aasta detsembris juba kaheksandat korda.

IGAPÄEVANE KAAMELITURG JA VÕIDUAJAMISED pole Araabia poolsaarel mitte ühestki riigist küll kuhugi kadunud, ent Abu Dhabi on läinud nii pilvelõhkujate, kiirete autode ja kaubanduskeskuste nägu, et traditsiooniliste tegevusalade elus hoidmiseks ja tutvustamiseks kutsuti ellu uus festival, mille patrooniks on Abu Dhabi kroonprints šeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan isiklikult.

abu dhabi silvia pärmann estraveller

Publiku vaatlemine, kelle moodustavad valdavalt kaameli omani- kud, nende perekonnad ja ostuhuvilised, on sama huvitav kui kaunitaride võrdlemine. Foto: Silvia Pärmann

Juba Ühendemiraatides endis elab 380 000 kaamelit; festivali võiduajamised, kauneima kaameli konkurss ja lüpsivõistlus toovad kohale tuhandeid kaameleid üle kogu regiooni: Jeemenist, Omaanist, Kuveidist, Saudi Araabiast.

Seitsmendal festivalil osalevat kaamelimerd ning nende heal järjel ja silmanähtavalt pühendunud omanikke nähes tundus hirm kaamelikasvatuse kadumise ees täiesti asjatu.

Juba see, et kõikidel aladel võisteldi kahes klassis – šeikide perekonnad ja hõimud –, andis märku, et kaamelid ei ole tõrjutud vaese mehe Ferrari rolli. Auhinnad, muuseas, olid mõlemas klassis ühesugused. Kogu festivali võidufond oli 46 miljonit AED ehk 9,1 miljonit eurot, mille hulka kuulus 198 autot.

Need auhinnad ei olnud kindlasti ebaproportsionaalselt suured kaamelite endi hindu vaadates. Võistlejate vahel ringi jalutades räägiti palju rahast. Seal, võhiku jaoks täiesti tavaliste kaamelite hulgas, oli hulganisti neid, kelle hind väidetavalt üle miljoni euro küündis. Ja oksjonitel tõepoolest makstaksegi selliseid summasid.

Abu Dhabi reis

Auhinnafond on muljetavaldav, laiali jagati 198 autot ja lisaks veel hulk rahalisi preemiaid. Foto: Silvia Pärmann

Ehkki kaamel on ülistatud kui jumala kink beduiinile, saavad sellise hinnaklassi kaameleid endale lubada vaid šeigid. Miljoni-euro-kaamel ei lähe muidugi kõrbesse tööle või kööki – seda ilu saab panna patta ja pannaksegi –, vaid temaga kihutatakse võidu ja oodatakse, et ta on vanemaks veel paljudele väikestele sama väärtuslikele ja ilusate kaamelibeebidele.

MILLINE ON ILUS KAAMEL, on väga selgelt kokku lepitud. See pole konkurss, kus isikupäraga lüüa või kus žürii asjale väga subjektiivselt läheneda saaks.

Esiteks, punased (kes näevad mitteasjatundja jaoks välja nagu beežid) ja mustad (kes paistavad pigem tumepruunid) kaamelid võistlevad eri klassides, sest nende ilu mõõtmiseks on osaliselt erinevad kategooriad. Kui karv peab läikima, jalad sirged ja nina kaunis olema olenemata värvist, siis mustade kaamelite puhul on ilu näitajaks ka mokkade pikkus (mida pikemad, seda kaunimad) ja küüru suurus, samal ajal kui punastel on oluline küüru kõrgus ning midagi ka sisemise ilu valdkonnast – kuulekus.

Ent ehkki kõik peaks tingimusi teades selge olema juba enne žürii otsust, jäi mulje, et siiski oli ruumi üllatustele ning koos sellega ka rõõmujoovastusele.

NII VÕIDUKAAMELI KUI KA TEMA PEREKONNA TUNNEB kaugelt ära veel mitu päeva pärast võistlust. Võidukaameli pea määriti kokku safranilahusega, mille värv ja lõhn püsivad paar nädalat. Safrani magus lõhn täidab hiljem kogu talli ja hõljub kaugemalegi – nii et ikka iga mööduja teab, kui äge kaamel selle omanikul on.

Omaniku enda tunneb lisaks tuliuuele autole ära selle järgi, et ta tantsib, huilgab, vehib oma piitsaga – see on kohustuslik aksessuaar – ja lihtsalt särab. Kui naiste ilu on võõraste eest peidetud musta loori taha ning sellega eputada ei saa, siis muutub küürakas iluduskuninganna perekonnas topeltväärtuslikuks.

Mazayna Al Dhafra

Abu Dhabi emiraadi lääneosas Al Gharbia regioonis asuv Al Dhafra pole seni turistikaardil olnud, festival on viimastel aastatel seda asjaolu aga hoogsalt muutma asunud.

Al Dhafra festivalile, mis järgmist korda toimub tänavu detsembris, jõuab lihtsalt nii Abu Dhabist kui ka Dubaist – see jääb mõlemast umbes kahetunnise autosõidu kaugusele. Kõik festivali üritused on külastajatele tasuta, saab proovida ka kaamelisõitu.

Kommentaarid: