Läti ja Leedu ajaloopärlid

26.05.2020
Maaja Silm, Estraveli siseturismi osakonna projektijuht

Mõisaekspert Maaja Silm teeb ringvaate Läti ja Leedu mõisates ning teistes ajaloolistes ehitistes, mille kirju minevik pakub ka praegu turistidele põnevaid elamusi.

LÄTI

Koknese piiskopilinnus
Võimsad piiskopilinnuse varemed on pärit 13. sajandi algusest, kui Riia linna rajaja piiskop Albert andis käsu kõrgendikule Pērse jõe kaldal ehitada kivist kindlus. Kuni 1965. aastani seisid vanad müürid endiselt kõrgel kaldapealsel Pērse jõe suubumiskohal Daugava jõkke. Seoses Pļaviņase hüdroelektrijaama ehitamisega tõusis mõlema jõe tase tänu tammile ligi 40 meetrit üle kõrgendiku kuni kindluse müürideni. Eemalt vaadates tundub, nagu oleks linnus rajatud otse jõkke.
koknese.lv

Mazmežotne
Mõisa esmane mainimine jääb 18. sajandi teise poolde, seda tõendavad naabruses asuva uhke palee Mežotne ajaloolised ürikud. Mežotnes elas prints Anatol von Lieven, kes oli sündinud 1872. aastal Peterburis, kuid tuli 1908. aastal Kuramaale.
Mõis asub looduslikult kaunis kohas Lielupe jõe kaldal. Uue hingamise sai see aastal 2006. Härrastemajas on luksuslikud toad, kena restoran, ruumid seminaride, pulmade ja vastuvõttude pidamiseks, võimalik on külastada mõisas paiknevat spaamaja.
mazmezotne.lv

Rundāle
Lätimaa pärl Rundāle loss rajati vene-itaalia arhitekti ja ehitusmeistri Bartolomeo Francesco Rastrelli kavandite põhjal. Ehitustööd algasid 1735. aastal ja kestsid viis aastat.
Kui Rastrelli oli Rundāle looja, siis läti kunstiajaloolase Imants Landcmanise elutööks võib pidada Rundāle taastamist.
rundale.lv

Vilce
Esimesed teated mõisa kohta pärinevad juba 16. sajandist. Praegune mõisahoone ehitati aga 18. sajandi keskel Medemi suguvõsa jahiresidendiks. Hiljem omandas mõisa parun Johan Friedrich von Hahn ja tema perekonna valdusesse jäi Vilce kuni maareformini. 1921. aastal avati mõisas algkool, mis tegutseb siiani.

Abgunste
Abgunste mõis on rajatud 18. sajandi teisel poolel ja kuulus toona baltisaksa suguvõsale von der Pahlenile. Selle mõisa päästis hävingust noor abielupaar Riiast Asnāte ja Janis Avotnieki, kes rajasid siia loovuskeskuse, millest on saanud kunstilembeliste inimeste meka.
Abgunste on parasjagu hullumeelne koht heas mõttes – siin kogu aeg toimub midagi, elu keeb. Mõisas lippab ringi üheksa kassi, kel on mõisa jaoks ka oma tähendus. Sellel päeval, kui Asnāte ootas vastust pangalt laenu saamise kohta, ilmus õue väike kõhetu kassipoeg, kelle ta kohe üles korjas. Samas tuli ka teade, et Abgunste võib ehituseks laenu saada. On tore uskuda, et tänu kassipojale tuli ka rahasüst.
abgunste.lv

Lielplatone
Klassikalises stiilis ehitatud peahoonega mõis on rajatud 19. sajandi esimesel poolel ja kuulus nagu Vilcegi von Hahnide aadlisuguvõsale. Eriline vaatamisväärsus mõisa pargis on tiigi kaldal asuv kolmekorruseline pesumaja.
Iidne pesumaja on korda tehtud ja hoone on autentne.

Eleja
Mõisa ajalugu ulatub 16. sajandisse, mil mõis kuulus Georg von Tiesenhausenile. Uhke mõisahoone on hävinenud, ent park on väga populaarne – restaureeritud teemajas toimuvad tihti noorpaaride laulatused, korraldatakse kontserte, pargis peetakse jaanituld ning tähistatakse jõule ja aastavahetust.
Eleja pargis asub üks huvitav monument ja see on pühendatud armastusele.
facebook.com/elejastejasnamins/

Jelgava pärlid
Püha kolmainu kirik ehitati 16. sajandi teisel poole. Teises maailmasõjas hävis Jelgava linn peaaegu täielikult, paljud hooned, mida oleks võinud sõja järel taastada, õhati. Nii juhtus ka kirikuga, alles jäeti ainult torn.
Kiriku torn on nüüd restaureeritud ja külastajatele avatud. Torni kuuel korrusel saab tutvuda Jelgava ja Läti vabariigi ajalooga. Viimasel korrusel, 37. meetri kõrgusel, on võimalik nautida kogu linna.
Jelgavas asub ka Baltimaade suurim barokkloss, mille rajas Bartolomeo Francesco Rastrelli. Lossis tegutsevad Läti põllumajandusülikool ja muuseum ning keldrikorruse hauakambrites puhkavad mitmed Kuramaa hertsogid.
visit.jelgava.lv

LEEDU

Rokiškis
Rokiškise mõisaansambli ajalugu ulatub 15. sajandisse. Tänapäeval on mõisast saanud suurepärane kultuurikeskus. Peale härrastemaja peaks kindlasti külastama muuseumi, kus on välja pandud Leedu kuulsa puunikerdaja Lionginas Šepka tööd.

Ilzenberg
Mõisa rajas saksa aadlik Berndt von Kerssenbrock 1515. aastal ja selle saksakeelne nimi Ilzenberg (saksa keeles Berg – mägi) on tulnud sellest, et mõis ehitati kõrgendikule. Järgmistel sajanditel toimetasid siin eri aadliperekonnad – von Grotthussid, von Sackenid, von Korffid ja von Orgies-Rutenbergid.
2003. aastal ostis tuntud leedu ärimees ja ühiskonnategelane Vaidas Barakauskas Ilzenbergi ja asus mõisa taastama. Mõis elab, ehitab, toodab ja on saanud üheks turistide armastatumaks külastuspaigaks.
ilzenbergas.lt

Pakruojis
Pakruojisi mõis rajati 16. sajandi alguses. Selle sai endale parun Wilhelm von der Ropp, kui ta abiellus Alexandra Munsteriga. Tänu 1786. aastal sõlmitud abielule jäi mõis Roppide suguvõsa kätte kuni 1940. aastani.
pakruojo-dvaras.lt/en

Fotod: erakogu

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2020. aasta kevadsuvises numbris.

Kommentaarid: