Lauljatar Eda-Ines Etti tee golfi juurde

16.07.2019
Traveller

Golfi tullakse mängima eri põhjustel. Kui sportlased ja suured sportlikud eesmärgid kõrvale jätta, satutakse mängu juurde vahel juhuslikult. Paaritunnine golfidemo kolleegidega või kolmepäevane Green Cardi kursus koos sõbraga – need on kaks põhilisemat viisi, kuidas golfi juurde jõutakse. Niitvälja Golfi statistika põhjal saame öelda, et umbes kolmandik alustajatest, kes läbivad Green Cardi kursuse, jäävad golfi edasi mängima.

Birdie-hetk Hispaanias Santa Clara Golf Marbella väljakul. Foto: erakogu

Golfimängu juurde on jõudnud ka lauljatar Eda-Ines Etti, kelle esimesed golfiringid olid Niitväljal 2017. aastal. „Green Cardi kursus sai tegelikult tehtud juba 2016. aastal Pärnu Bay Golf Linksi väljakul. See oli spontaanne mõte, et võiks ju proovida. Kahjuks pärast kolmepäevast kursust ma tol aastal aga rohkem väljakule ei sattunudki,“ meenutab Ines.

„Järgmisel aastal aga selgus, omavahel täiesti kokku leppimata, et ka minu vend Ivo Etti on hakanud mängima. Elukaaslasele lisaks olin saanud veel ühe golfipartneri ja nii ma Niitväljal käima hakkasingi. See on hea võimalus teha midagi koos lähedastega. Lisaks asub Niitvälja golfiväljak mu kodule lähedal ja see on samuti oluline.“

Tänu golfikeskuse asukohale sattus Ines golfi mängima just Niitväljale. Teiseks oluliseks põhjuseks golfiga tegeleda on tuttavad-sõbrad, kes samuti golfi mängivad. Alustajale on väljaku valikul väga oluline ka see, et seal oleksid head harjutustingimused. Ines ongi oma esimesed aastad just Niitväljal harjutanud ning soovitanud seda kohta ka teistele, kes alles golfimänguga alustavad.
„Niitvälja Golfi PAR20-väljak on väga mugav algajale golfimängijale rahulikus tempos harjutamiseks, sest ei pea muretsema kellelegi jalgujäämise pärast.“ Ines lisab veel, et alati on parem golfi mängida koos kaaslasega, sest algaja mängijana on siis võimalik midagi küsida või arutada.

Eelmine hooaeg ehk 2018. aasta suvi oli golfi mängimiseks ideaalne. Ka Inese jaoks möödus see hooaeg edukalt: „Suvi oli suurepärane, langetasin järk-järgult oma HCPd ja olin selle üle muidugi väga uhke. Suve lõpus osalesin oma esimestel golfivõistlustel, kus küll algaja õnn ei naeratanud, silmapaistvaid tulemusi ei saavutanud, aga lõbus oli ikka ja uudne kogemus igatahes.“

Talvisel hooajal, kui Eesti väljakud on enamasti suletud, käib Ines mängu harjutamas golfireisidel. „Sügisel mängisin palju Hispaania päikeseranniku golfiväljakutel ja seal suutsin lüüa ka elu esimese birdie (kui rada läbitakse ühe võrra väiksema löökide arvuga, kui ette nähtud)! Talvel mängisin ka Tais Pattaya ümbruses. See ongi golfi puhul tore, et reisidel on võimalik oma päevi veeta imeilusatel golfiväljakutel.“

Kuna uus golfihooaeg on juba varsti käes, uurisime Ineselt ka 2019. aasta suve plaanide kohta – kas ja kui palju on need seotud golfiga? “Plaanin võimalikult palju mängida. Lisaks tahaks võtta tunde treeneriga, et häid näpunäiteid saada. Golf on selline „nokk kinni, saba lahti“ stiilis mäng, vähemalt minul. Et kui miski hakkab välja tulema, kipub teisest kohast asi jälle logisema, nii et profi õpetussõnad on ääretult olulised. Kindlasti vajaks tõsisemat treenimist minu bunkrilöök ja puttamine.” Ines mainib, et golfis on arengupotentsiaal lõputu, sest kogu aeg on midagi õppida ja just see teda golfi mängima motiveeribki. Lisaks naudib ta väga vaba aja veetmist õues looduse keskel.

Inese soovitus golfiga alustajatele: ole kannatlik! „Et pall soovitud suunas lendama hakkaks, läheb vaja küllalt palju aega ja pikka meelt. Hea on, kui leidub keegi, kellega koos alustada ja õppida, siis on ka võimalik emotsioone jagada ja neid golfimängus jagub!”

Viis põhjust, miks mängida golfi

Golf on sport, mis sobib igaühele, olenemata vanusest, rahvusest või soost. Golfi saab harrastada üksi või terve perega ning golfimäng paneb sind proovile nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Sageli võib tunduda, et golfiga alustamine on keeruline ja kallis, kuid tegelikult saab golfimängu hinda võrrelda tavalise spordiklubi liikmemaksuga. Tutvu järgmise viie punktiga ja mõtle, kas golf võiks sobida ka sulle.

1. Mõõdukas sportlik koormus põletab rasva
Golf on kestvusala, mis hoiab pulsi mõõdukalt kõrgena 4 tundi järjest. See aitab põletada kaloreid ja on väga hea koormus südamele. Nelja tunni jooksul läbitakse Niitvälja golfiväljakul ligi 8–10 kilomeetrit ja kulutatakse keskmiselt 2000 kilokalorit.

2. Kvaliteetaeg üksi, sõprade või perega
Kuna golf on eelkõige mäng iseenda vastu, saab seda mängimas käia ka üksi. Samas pole palju neid spordialasid, mida saab harrastada terve perega koos, olenemata vanusest ja mängutasemest. Tänu spetsiaalsele HCP-süsteemile ja mängu avalöögi eri kaugustele saab koos mängida ja kvaliteetaega veeta terve pere – lapsed, emad ja isad ning vanavanemad. Sõltumata sellest, mitmekesi olete, on tegu tõelise kvaliteetajaga. Vaikus, emotsioonid, aeg suhtlemiseks ja üksteisele kaasaelamiseks liidavad omavahel mängukaaslasi ning muudavad koosveedetud aja meeldejäävaks ja nauditavaks.

3. Golf esitab väljakutseid ja õpetab keskenduma
Golf ei ole üldse nii lihtne, kui esmapilgul võib tunduda. Iga mäng erineb eelmistest ja pakub palju põnevust. Õiget tehnikat ja vajalikus koguses jõudu, lõtvust, täpsust ja sihikindlust vajab see spordiala kahtlemata, muutes golfiringi tõeliselt väljakutsuvaks. Hea löögi sooritamiseks on vaja rahuneda ja keskenduda, jälgides täpselt nii oma kehaasendit, tehnikat, maastikku kui ka palli. Keskendumisvõime paraneb tänu mängule ka argipäevas.

4. Värskes õhus viibimine pikendab eluiga ja rahustab meelt
Usu või ära usu, kuid golfimängijate keskmine eluiga on 5 aastat pikem võrreldes nendega, kes golfi ei mängi või üldse sporti ei tee. Põhjusena võib välja tuua mõõduka füüsilise koormuse ja pideva värskes õhus viibimise. Ühe mängu ajal kõnnitakse läbi keskmiselt 8–10 kilomeetrit. Tänu sellele, et golf vajab täielikku keskendumist ja muust maailmast väljalülitumist, on see ka ideaalne mediteerimiseks ja meele puhkamiseks.

5. Saad palju uusi tutvusi ja kasulikke kontakte
Pole saladus, et golfi mängivad paljud ettevõtjad, ärimehed ja investorid. Golfarid on oma olekult avatud ja sõbralikud ning tänu sellele tekib uusi tutvusi ja kasulikke kontakte kergesti. Golfirajal üheskoos mängides on rahulikult aega tutvuda, endast lähemalt rääkida ja huvitavaid koostööprojekte välja mõelda.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2019. aasta kevadsuvises numbris.

Kommentaarid: