Londonisse teatrisse!

09.11.2012
Kata

London on tuntud suurepärase ja mitmekülgse kultuurielu poolest. Teatreid on seal palju ning mängukava värvikirev. Allpool on mõni minu lemmiketendus ja väike spikker, mida meie kargete põhjamaalastena teatrist ootame, aga mida Londonis eeldada ei tasu.

Kõikide muusikalide ema «The Phantom of the Opera». Pole ime, et seda romantikast pakatavat muusikali on Londoni West Endis juba 26 aastat mängitud. Muljetavaldav elamus suurepäraste tehniliste ja lavaliste efektidega, veel nädalaid kõrvus helisev muusika ja vaieldamatult oma ala tipplauljad teevad sellest unustamatu elamuse. Kunagi ammustel aegadel on pearollides mänginud nii Michael Crawford kui Sarah Brightman.

Kui sul on aega vaid ühe muusikali jaoks, siis valigi «Ooperifantoom»! Kuigi teatri esimesed read on emotsiooni haaramiseks parimad, tasuks seekord valida kohad pisut tahapoole – lae all toimuv vaatemäng on just tagantpoolt või esimeselt rõdult eriti nauditav.

Lõbus ja meeleolukas «Mamma Mia». Kes meist ei teaks Rootsi legendaarset ABBAt ja nende muusikal põhinevat lõbusat lugu oma isa otsivast Sophiest. See on suurepärane emotsionaalne punkt väsitavale päevale. Positiivne energia on garanteeritud.

Alates käesoleva aasta septembrist mängitakse «Mamma Miat» Novello teatris varasema Prince of Walesi teatri asemel. Põhirõhk on muusikal ja tantsul, lavalised efektid ja muu atribuutika on üsna tagasihoidlik.

«We Will Rock You» on Queeni muusikal põhinev show, mille tegevus toimub iPlaneti tulevikumaailmas. Võimsa akordi annab kogu etendusele Queeni suurteos «Bohemian Rhapsody».

Etendus toimub Dominioni teatris, mille helisüsteem võiks vabalt võistelda meie kuumemate ööklubidega. Teatrist lahkudes on tunne, justkui oleks äsja rokk-kontserdilt tulnud.

Uustulnuk «Bodyguard» – uus ja suurepärane muusikal «Ihukaitsja», mis alustas alles 6. novembril eellinastustega. Tegemist on samanimelise filmi põhjal valminud etendusega, mille peaosa mängib Tony ja Grammy auhindu võitnud Heather Headley.

Tegemist on tehniliselt väga põneva etendusega: lava iga detail liigub dünaamiliselt kogu etenduse vältel, luues põnevaid visuaalseid vaatemänge. Rääkimata muusikast – «I Will Always Love You» ja «Run to You»… külmavärinad tulevad peale! Ole hoiatatud, et kuna etendus on uus ja osalised alles elavad sisse, ei pruugi kõik liigutused ja üleminekud olla viimseni lihvitud.

Praegu on hea aeg teha üks lühipuhkus Londonis – linn on juba mõnusas jõulumeeleolus. 5. novembril lülitas Oxfordil jõulutuled põlema ei keegi muu kui Robbie Williams. Poed on juba jõulukaupa täis, nii et päev-paar šopingut, mõnus kellaviietee ja seejärel unustamatu elamus muusikalil. Vaata näiteks meie paketti, mis sisaldab piletit «Bodyguardile».

Ja muide, kas te teate, et kellaviietee ei ole mitte niisama lihtne teejoomine? Pigem võib seda pidada kergemat sorti õhtusöögiks. Tee kõrvale serveeritakse erinevas valikus võileibu, värskelt küpsetatud scone’i, clotted cream’i ja moosiga ning erinevaid koogikesi ja küpsetisi. Iseenesest saab kõhu mõnusalt täis. Peenemates paikades on tee jaoks lausa eraldi menüü, vähem nooblites kohtades tuuakse karbitäis Twiningsi teepakikesi, kust saab oma valiku teha. Kellaviietee hind algab 15 naelast, soovi korral saab tee kõrvale ka šampanjat rüübata (sel juhul võiks arvestada u 25 naelaga).

Londoni teater (Foto: Lth-hotels.com)

Mille poolest erinevad Londoni teatrid Eesti omadest?

  1. Teatrisse minekuks ei pea ennast üles lööma. Londoni teatrid tunduvad meile oma atmosfääri ja sisekliima poolest pigem kino sarnased. Siin ei eeldata, et vaataja kannab kõpskingi ja lipsu, on klanitud ja lõhnastatud, pisike ridikül näpu otsas. Tihti juhtub, et turist tuleb otse Oxfordilt või Regent Streetilt, värsked sisseostud kottidega kaasas.
  2. Üleriideid ei pea tingimata garderoobi panema ja reeglina seda võimalust ei kasutatagi. Enamasti istutakse terve etenduse aja, joped-mantlid-käekotid-sisseostud süles. Veab, kui sinu kõrvalolev tool on vaba või istud vahekäigu juures. Istmevahed on üsna tillukesed, seega ruumiga priisata ei ole. Mõnes kohas on jalgade mahutamisegagi raskusi.
  3. Londoni teatrites võib olla isegi neli korrust rõdusid. Viimane korrus on ikka üsna kõrgel – isegi massiivsed laelühtrid jäävad vaatajatest allapoole, lavaaugu ülaservast rääkimata. Kui sind kõrgusekartus kimbutab, soovitan mitte valida kohti kategooriatest balcony ja upper circe, vaid pigem stalls (ehk põrand) ja grand või royal circle (meie mõistes esimene rõdu).
  4. Viimase hetke emotsiooni ajel teatrisse tahtes suundu Leicester Square’ile. Sealolevates kümnetes putkades leiab erinevaid sooduspakkumisi lähipäevade etendustele. Sageli ei ole hinnasoodustus küll võrdväärne väljareklaamitud protsendimääraga, kuid mugavam on see kindlasti kui mööda erinevaid teatreid joosta ja sealseid viimaseid pileteid uurida.
  5. Teatrite tualetid on üsna tillukesed ja järjekorrad pikad. Nii mõnelegi möödub terve vaheaeg järjekorras seistes.

 

Kommentaarid:

  1. Argo

    Kindlasti soovitaks Londonis teatrisse minekul minna vaatama muusikali Les Miserables. See on olnud laval, kui hetkel ei eksi, ca 26-27 aastat. Suurepärane kogemus! http://www.timeout.com/london/theatre/event/112278/les-miserables