Lõuna-Korea

20.10.2008
Kata

Tahtsin teiega jagada rõõmu, et nüüdsest on Estravelis üsna mitu reisikonsultanti, kes oskavad sellise põneva sihtkoha, nagu Lõuna-Korea kohta omal käel kogetud infot jagada :)

Nimelt avas Finnair oma üheteistkümnenda sihtkohana Aasias uue liini Lõuna-Korea pealinna Seouli, käesoleva aasta juunis. Ja nagu ühele toredale lennufirmale kohane, korraldatakse uue liini puhul ka õppereis!

Kuigi Lõuna-Korea pindala on vaid kaks korda nii suur, kui Eesti, on sealne elanike arv 49 miljonit! Taolise rahvastikutiheduse kohta on Lõuna-Koreas üllatavalt vähe vaesust ja kerjuseid. Küllap tuleneb see sellest, et Lõuna-Koread loetakse maailma majanduses kümnendal kohal olevaks regiooniks. Peamised majandusharud on autotööstus (Kia ja Hyundai), biotehnoloogia, laevaehitus, arvutid ja elektroonika (LG, Samsung). Eestlase silmale on harjutamatu neid samu meil tuntud kaubamärke võõras keskkonnas näha. Nt Samsung Fashion, LG Consutructions või Hyundai hotel. Aga tuleb välja, et kohalikud majandusliidrid toimetavad paljudes valdkondades, mis Eestisse ühel või teisel põhjusel ei jõua. Ja mis veel Eestisse ei jõua on paljud automargid/mudelid. Ühest küljest on see muidugi arusaadav, et koduturul on valik laiem ja väike Eesti ei ole kindlasti Hyundai müügitabelites kuigi kõrgel kohal :) Mis on aga veel imelikum on see, et meie tänavatel vurab väikesi Hyundai Getze umbes kümme korda rohkem, kui Koreas! Seal armastatakse ikka suuri autosid (kuigi bensiinihind on sama, mis meil). Ummikud on muidugi 10-miljoni elanikuga Seoulis vältimatud. Igal ajal ja igal pool. Olukorra leevendamiseks on üsna paljud “kiirteed” ehitatud linna keskel voolava Han`i jõe peale, varastades nii üürikest pinda juurde.


Üldiselt on Seouli puhul tegemist päris mõnusa ja lääneliku metropoliga. Kõrghooned ning tuntud kaubandus- ja kiirsöögiketid, ainult et tänavapilt on palju puhtam, kui nii mõneski USA suurlinnas. Samas on elutempo kuidagi rahulikum. Ei ole sellist hullumeelset trügimist ja rahmeldamist. Inimesed on üldiselt sõbralikud ja lahked, kuid inglise keelt ei räägi isegi kõik hotellitöötajad, seega tuleb kohati käte abiga end selgitada.

Üks asi, mis võib üllatusi valmistada on kohalik Korea söök. Mulle tundub, et meie grupis olin mina ainuke, kes seda täiel rinnal ei nautinud. Ei olnud lihtsalt minu maitse. Huvitav oli küll, nii et ma proovisin kõike (enamusele ei oska nime anda) aga ei saa just öelda, et ma oleks midagi juurde küsinud :)

Rahana on kasutusel Korea Won. Kurss on eestlase jaoks üsna lihtne:
1 kroon = 100 Woni. Nii et igalt summalt tuleb lihtsalt 2 nulli maha võtta ja ongi eegi hind käes J. Hinnatase on täitsa euroopalik. Nt pudel õlut või coca-colat maksab restoranis 50 krooni, pudel vett kioskis 10-20 krooni. Kuna meie rühm juhtus Koreas olema just suurte allahindluste ajal, siis oli shoppingu saak üsna korralik ja taskukohaste hindadega. Veel lennujaamastki sai mitmed ostud tehtud. Muideks Incheoni lennuvälja peetakse üheks maailma parimaks lennujaamaks. Seega kulub lennueelne aeg iroonilisel kombel justkui lennates ;)

Kokkuvõttes soovitan ma Lõuna-Koreas kindlasti ära käia. Vaatamist ja tegemist jätkub mitmeks päevaks. Seda enam ei Helsingist saab kohale vaid 8-9 lennutunniga.

Kommentaarid: