Mandliõitesse uppunud Kanaarid

08.02.2010
Anu Vane

Reisides tuleb ikka ette, et vana ja tuttav sihtkoht võib positiivselt üllatada. Kuigi Kanaarid pole just esmajoones tuntud kauni looduse ja roheluse poolest, puhkevad need saared jaanuari lõpul ja veebruari algul täiesti õide ja seda sõna otseses mõttes – saarte mägisemad ja rohelisemad alad upuvad tuhandetesse ja tuhandetesse mandliõitesse!

Mandipuu õisKõrged ja kivised mäenõlvad, mille küljed on tulvil täis valgeid ja igat tooni roosasid õisi, on vaatepilt, mida iial naljalt ei unusta. Õhk on nii varakevadel mägedes karge ja värske ning mandliõite jahe õrn ilu võtab sõnatuks. Ühtmoodi kaunid on nii mäed kui ka külad, kus mandlipuud on mõnikord mitusada aastat vanad. Eriti rohkelt on õiteilu saare keskosa mägikülakestes.

Gran Canarial tuleks mandlite õitsemise ajal eelkõige külastada võluvaid mägikülakesi Tejedat ja Valsequillot, mis on igas suuruses õitsavad puid täis pikitud. Neis külades tähistatakse õite puhkemist veebruari algul ka suure rahvapeoga Fiesta del Almendro en Flor, Mandliõite festival. Pidustuste ajal on külalisel ka hea võimalus maitsta kohalikke tooteid nagu mandliveini ja maiustusi ning kuulata-vaadata rahvatantsu ja -muusikat.

gran_canaria_maedTenerifegi on mandlipuude õitseajal erakordselt kaunis. Hea viis seda ilu imetleda on matkata Santiago del Teide orus.

Kui jaanuaris-veebruaris seega tuleb isu sooja päikese ja millegi hingekosutava järele, tasub Kanaari saared igal juhul reisisihtkohaks valida. Rannaäärne päikesesära ja mägede karge õitetulv on lumeuputusele kosutav vaheldus. Just praegu on viimane aeg sellest õiteilust osa saada.

Vihjeks olgu veel öeldud, et Tenerifele on ka mitu soodsat viimase hetke pakkumist ;)

Kommentaarid: