Mauritius – maapealne paradiis

20.03.2018
Pamela Maran

Mark Twain vahendas 1896. aastal pärast Mauritiuse külastamist kohalike sõnu: „Mauritius loodi esimesena, seejärel taevas. Ja taevas loodi Mauritiuse järgi.“ 120 aastat hiljem leiab Mauritiuselt endiselt taevalikke ja paradiisilähedasi kogemusi.

India ookeanis särab korallidest kaitstuna 60 kilomeetrit pikk ja 40 kilomeetrit lai väike pärlike – Mauritiuse saar. Elanikke on seal lokkavate suhkruistanduste vahel peaaegu sama palju kui Eestis.
Estraveli reisikonsultandid Riina Kõllo ja Krista Punane külastasid saareriiki ja kiirgavad praegugi sombuses Eestis kuldset troopikapäikest. „Eredaimalt on meeles kollaaž piltilusast rannast, ookeanist, miljoni-dollari-vaadetest, suhkrusooistandustest ja imelahkest vastuvõtust,“ räägib Riina. Krista noogutab kaasa. „Kui mitut erinevat usku saarerahvas omavahel sõbralikult läbi saab, siis sama sõbralikult koheldakse ka külalisi.“
Ja paradiisirannad, mis postkaartidel tunduvad kui eredaks töödeldud, on seal päriselt olemas! „Vulkaanilise saare põlised valged koralliliivarannad ja imeline helesinine soe ookean,“ lisab Krista. Reisikonsultant räägib, kuidas üle poole saare pindalast katavad suhkrurooistandused, mille õitsemine on juba omaette vaatamisväärsus.
Kõige soojema sõnaga meenutavad reisisellid just kohalike külalislahkust. „Paljukiidetud tasemel klienditeenindus sai tõestust, just tänu kohalikule soojale huumorile. Siiani on silme ees hotellitoa seinal tundmatu autori lause „Everyone smiles in the same language“ (kõik naeratavad samas keeles – P.M.),“ sõnab Krista.
Riina jätkab, et Saaremaa suuruse riigi suureks plussiks on ka asukoht Eestiga samas ajavööndis. „Kui sul on vaid nädal puhkuseks, ei pea kulutama oma väheseid päevi ajavahega kohanemisele. Kliima on aasta ringi suurepärane ja keskmiselt 24 kraadi ka talvel olemas. Tuleb vaid valida peatuspaigaks õige piirkond.“
Kui olematu ajavahe ja postkaardilikud rannad piisavalt ei peibuta, võiks eksootiline köök seda ometi teha. Mauritiuse köögis sulanduvad India, Aafrika, Euroopa ja Hiina toidukultuurid. „Värsked mereannid, palmipuusalat, ananass rohelise tšillipastaga serveeritult,“ loetleb Krista eredamaid elamusi. „Kusjuures seda tšillipastat pakutakse toidu kõrvale alati, maitsemeele kiusamiseks. Mina, kes ma paraku teravaid toite ei saa süüa, võisin seda tšillipastat endale lubada ja lausa armusin sellesse.“
Matkateed vulkaanide avastamiseks, snorgeldamine kristallselges ookeanis, Eestist soodsam hinnatase, lopsakas loodus – kas on piisavalt põhjuseid, et kohver pakkida?

9 fakti Mauritiusest

1. Mauritius tekkis India ookeani miljoneid aastaid tagasi vulkaanilise tegevuse tõttu.
2. Mauritiuse rahvuslind on dodo, kes on tänaseks välja surnud. Dodosid leidus maailmas paarsada aastat tagasi ainult Mauritiusel.
3. Saar on ümbritsetud korallrahust, mis kaitseb turiste hai-, meduuside- jt ookeanielukate eest. See-eest delfiinid tiirlevad turistide rõõmuks mitmel pool ümber saare.
4. Mauritiusel puudub oma armee.
5. Mauritiuse oodatav keskmine eluiga on 73 aastat, mis on arengumaadest üks kõrgemaid.
6. Mauritius koosneb Mauritiuse, Rodriguese ja mitmest väiksemast saarest.
7. Mauritius on ainuke Aafrika riik, kus hindud on enamuses.
8. Mauritiuse rahvustants on sega, kus tantsijad liigutavad kogu keha, kuid tallad ei tõuse hetkekski maast lahti.
9. Mauritiuse ainus olümpiamedal pärineb 2008. aasta Pekingi olümpiamängudelt, kus poksija Bruno Julie võitis pronksmedali.

Estraveli reisikonsultandid soovitavad

  • Rannad
    Surfajatele Baie du Tamarin, Blue Bay.
    Snorgeldajatele Blue Bay ja Trou-aux-Biches.
    Väikelastega peredele Trou-aux-Biches.
    Laguunivaatega toidukohtade nautijatele ja pika liivaranna armastajatele Flic-en-Flac.
    Sügava ja selge merevee otsijatele Pereybere.
    Vaiksemat ja rahulikumat randa pakub Pointe aux Piments.
  • Kõik hinnas või „vaatan kohapeal“?
    Kõik-hinnas-hotellide restoranides on hinnatase kõrgem. Puhkusepakett tasub võtta ühes toitlustusega, sest hotellidki võivad asuda keset suhkrurooistandusi, kust mujale sööma lihtsalt ei õnnestu minna ja restoranis eraldi sööki osta tuleb kallim.
  • Külasta kindlasti
    Rahvuspark Black River Gorges – saare ainus rahvuspark, kus on alles troopilised vihmametsad ning lisaks veel Alexandra juga, Seven Coloured Earth (vulkaanipurske tagajärjel tekkinud seitsme eri värviga maapind) ning Le Morne’i mägi.
    Looduspark La Vanille – kolme ja poole hektarilisel maalapil saab ettekujutuse mõnesaja aasta tagusest Mauritiusest. Seal püütakse säilitada ka haruldasi krokodille ja kilpkonni, kes inkubaatorites ilmavalgust näevad. Projekti toetab, muide, pargi restoran, kus saab maitsta juba täiskasvanud krokodillidest praadi. Kui vastuolu tundub liiga suur, siis uudista niisama insektaariumis, akvaariumis, fossiilide muuseumis ja mujal pargis ning ära krokodillidele mõtle.
    Allikad: Riina Kõllo ja Krista Punane

Hinnad Numbeo.com andmetel.

Eine soodsas toidukohas 5 €, kohalik õlu (0,5 l) 1,75 €, importõlu 1,94 € (0,33 l), cappuccino 1,33 €, vesi 0,48 € (0,33 l), piim 1,11 € (1 l), kohalik juust 6,4 € (1 kg), banaan 1 € (1 kg), tomatid 1,2 € (1 kg), bensiin 1,1 € (1 l).
Keskmised hinnad

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2017/2018 sügistalvises numbris.

Kommentaarid: