Merede ägedaimad puhkebaasid

01.05.2018
Riina Jussila

Kui üldjuhul tähendab mõnus puhkus reisimist punktist A punkti B ning varvaste kuuma liiva surumist, siis tegelikult saab keha ja vaimu turgutada ka kaunil kruiisilaeval, kus kõik vajalik – hea toit, kvaliteetne meelelahutus ja bassein – on igal hetkel võtta. Lisaks heidavad uhked laevad end ankrusse paikades, kuhu omal jalal ehk ei jõuakski. Viska pilk maailma vingeimatele kruiisilaevadele!

Royal Caribbean – Symphony of the Seas

Ehitusaasta: 2018.
Korruseid: 18.
Pikkus: 362 m.
Mahutavus: 5400 reisijat.
Sõidab: Esimesel suvel (2018) Vahemerel (stardiga Barcelonast), talveks siirdub Kariibi merele (stardiga Miamist).

Maailma suurim kruiisilaev, kus on olemas kõik, millest unistad. Puhkajat ootab lugematu arv restorane, kus on arvestatud nii kõige nõudlikuma gurmaani, väikelaste kui ka veganitega.
Laevas on New Yorgi Central Parkist inspireeritud ja sama nime kandev kaunis roheala enam kui 12 000 taimega. Lisaks leiab pardalt kohvikuid ja kaupluseid. Lapsi ja teismelisi võõrustavad Adventure Ocean Club ja mängutoad, soojad basseinid ja veeliumäed.
Laevas on ronimissein, liuväljak, seiklusrada, surfisimulaator, kino ja karusell, kuid ka jõusaal ja jooksurada. Harrastada saab joogat ja rühmatreeninguid, mängida korvpalli.
Nautida saab ilu- ja spaaprotseduure, toita hinge jää- ja veesõuga. Bionic Baris valmistavad klientidele parimaid kokteile inimkäte asemel robotid.
Kes puhkuse ajal kuidagi internetist loobuda ei taha, siis mõistagi on kruiisilaeval igal hetkel saadaval ka kvaliteetne WIFI.

Celebrity Cruises – Celebrity Edge

Ehitusaasta: 2018.
Korruseid: 16.
Pikkus: 306 m.
Mahutavus: 2918 reisijat.
Sõidab: Reis algab Floridast Fort Lauderdale’ist ning kulgeb Kariibi meres.

Celebrity Edge jõuab merele küll alles 2018. aasta detsembrikuus, kuid on juba selge, et modernne alus meenutab pigem glamuurset butiikhotelli kui laeva.
Edge’i pardal on suur basseiniala, spaakeskus erinevate lõõgastusprotseduuridega ning spordisaalid. Mõistagi on puhkajat ootamas meelelahutussõud, kino, kasiino, raamatukogu, kunsti- ja fotogalerii, ööklubi jpm.
Celebrity Edge on üks esimesi Celebrity laevu, kuhu ehitatakse muuhulgas ka kajutid üksinda reisivale inimesele. Uksekaartide asemel hakkavad uksed avanema spetsiaalselt loodud telefoniäpi abil. Laevas on palju valgust, klaasi ja avarust ning see sobib suurepäraseks puhkuseks kõigile.
The Rooftop Garden ehk stiilne katusepealne aed kõige kõrgemal tekil on roheala, kus saab lõõgastuda või nautida kohviku parimaid palasid. The Magic Carpeti nime kandev lokaal on aga suur ja avar kohtumispaik, mis asub laeva välisküljel ning sõidab justkui liftina üles-alla, et pakkuda unustamatuid vaateid ka täitsa mere piiril kulgedes.

Silversea – Silver Muse

Ehitusaasta: 2017.
Korruseid: 8.
Pikkus: 213 m.
Mahutavus: 596 reisijat.
Sõidab: Sügisest kevadeni alustab kruiise Floridast Fort Lauderdale’ist, maikuust septembrini Euroopa erinevatest suurlinnadest ning pärast seda Aasiast ja Austraaliast.

Silver Muse on merel seilanud vähem kui aasta, ent oma vajalikkust igati tõestanud. Selle väiksemat sorti laeva suurimaks plussiks on igas sviidis (väiksem neist 37ruutmeetrine) leiduv rõdu.
Restorane on laevas ühtekokku kaheksa. Kuna tegu on väiksemat sorti lõbusõidulaevaga, on lähenemine igale reisijale isiklikum ja detailsem. Muuhulgas jõutakse arvestada kõikide toidusoovide ja eripäradega.
Pastelsetes pehmetes konjakitoonides Silver Muse mahutab ka spordisaali, kohvikuid, spaad ja saunad.

Oceania Cruises – Marina

Ehitusaasta: 2011.
Korruseid: 15.
Pikkus: 238 m.
Mahutavus: 1250 reisijat.
Sõidab: Johtuvalt hooaegadest igal pool maailmas.

2012. aastal vette lastud Marinat peetakse üheks elegantseimaks valgeks kaunitariks. Kajutid on sisustatud luksusliku Ralph Laureni disainmööbliga. Lisaks suurepäraste toitude nautimisele saab iga huviline kaasa lüüa kokandustundides ning teha tippkokkade abiga tutvust erinevate maade köökidega. Kel huvi kunsti vastu, saab kätt proovida Artist Lofti saalis, kus spetsialistid nõu ja jõuga abiks on.
Laevas on ohtralt baare ja restorane, pisikesi butiike ja raamatukogu. Ülemiselt tekilt leiab soojendatud basseini ja nautida saab ka spaamõnusid.

Crystal Cruises – Crystal Esprit

Ehitusaasta: 2015.
Korruseid: 5.
Pikkus: 85 m.
Mahutavus: 62 reisijat.
Sõidab: Vahemeres, Kariibidel.

Privaatsust hindavale inimesele sobib luksusjaht Esprit ideaalselt. Kõigest 62 inimest mahutav alus pakub personaalset lähenemist. Põhjaliku selekteerimise järel kokku pandud meeskond on oma ala parim. Michelini tärni restoranis ei pea pettuma ka kõige nõudlikum gurmaan.
Crystal Spirit on väike, kuid kompaktne ja luksuslik. Seal on olemas väike jõusaal, võimalus koos spetsialistidega snorgeldada või veesuusasõitu proovida. Et spetsiaalselt lastele mõeldud tegevused jahil puuduvad, pole Crystal Esprit siiski parim valik väikelastega reisimiseks.
Aktiivseid sõusid ja tegevusi jahil pole. Seega sobib Crystal Esprit eelkõige neile, kes hindavad luksust, head sööki ja külastusi linnades, kus vahepeatusi tehakse.

Sea Cloud Cruises – Sea Cloud II

Ehitusaasta: 1999.
Korruseid: 5.
Pikkus: 117 m.
Mahutavus: 94 reisijat.
Sõidab: Talvisel ajal Kariibidel, soojal ajal Vahemeres ja Põhja-Euroopas.

Saksa ettevõte Sea Cloud Cruises on spetsialiseerunud väikestele veealustele. Kõik Sea Cloud II 23 kajutit on aknaga ja täis luksust. Vannitoas näeb nii kulda kui ka marmorit ning detailirohkust, mida suurtes kruiisilaevades sellel sajandil enam pole. Meeskond ja reisijad näevad üksteise tegemisi lähedalt ning seetõttu on tegu mõnusalt emotsionaalse, ent samas luksusliku merereisiga.
Jahil on võimalik nautida mõnusat massaaži, virgutada keha ja vaimu jõusaalis ning snorgeldada. Selline kruiis sobib ideaalselt mesinädalateks või miks ka mitte hoopis pulmapeo korraldamiseks.

Seabourn – Seabourn Encore

Ehitusaasta: 2016.
Korruseid: 12.
Pikkus: 210 m.
Mahutavus: 604 reisijat.
Sõidab: Vahemerel, Aasias, Ameerikas, Austraalias.

Seabourn Encore pakub modernset luksust. Hästi koolitatud meeskond kannab hoolt selle eest, et reisijad saaksid nautida vaid esmaklassilist teenindust. Laevas korraldatakse ka pisut peenemaid õhtuseid vastuvõtte, mistõttu võiks reisikohvrisse kaasa pakkida ka soliidsemad rõivad.
Kõik Encore’i kajutid on sviidid, millest kõige väiksem on 28 ruutmeetrit. Laevalt leiab nii uhkemaid kui ka erilisemaid söögipaiku, sealhulgas kiidetud sushirestorani.
Encore sobib rahulikku puhkust ihkavale inimesele. End hellitada saab basseinis ja spaakeskuses, naudingut pakuvad ka ilusalongis ja eksklusiivne lõõgastusala. Meelt saab lahutada kasiinos, kohvikutes, teatris ja muusikale vaadates.

Regent Seven Seas Cruises – SEVEN SEAS EXPLORER

Ehitusaasta: 2015.
Korruseid: 13.
Pikkus: 224 m.
Mahutavus: 750 reisijat.
Sõidab: Vahemeres, Kariibidel.

Seven Seas Explorerit on nimetatud maailma avaraimaks reisilaevaks. Laeva suurim, 360-ruutmeetrine sviit sisaldab muuhulgas sauna, spaaala ja aurusauna. Sisekujunduses on kasutatud ohtralt kristalllühtreid, marmorit ja teisi luksusmaterjale, seintel leidub Chagalli ja Picasso loomingut.
Exploreri pardal on hulk restorane ja baare. Et puhkusest maksimum võtta, on kõiki sööke võimalik iga kell ka kajutisse tellida. Samuti on võimalik osa võtta kokanduskursustest. Päev võib alata näiteks jooga-, pilatese või aeroobikatrennis või hoopis golfi mängides, pärast seda aga võib astuda ilusalongi, kus pakutakse ka massaaži. Õhtu naelaks on ülipopulaarne Observation Lounge, kus klaasist katuse ja klaasseinte tagant saab nautida linnatuledest priid tähistaevast.
Laevas on muuhulgas veel teater, kasiino ja spordiväljak.

Cunard Cruise Line – Queen Mary 2

Ehitusaasta: 2003.
Korruseid: 18.
Pikkus: 345 m.
Mahutavus: 2695 reisijat.
Sõidab: Peamiselt sõidab mõlemas suunas üle Atlandi.

Legendaarse Queen Mary 2 pardal saad osa kõige klassikalisemast Atlandi ookeani ületamisest marsruudil Inglismaalt Southamptonist New Yorki.
Pardalt leiab 15 restorani ja baari, 5 basseini, tantsusaali, kasiino ja teatri ning esimese veepealse planetaariumi. Laeva seinu ehib ühtekokku 5000 kunstiteost.
Tegevust jagub ka pere pisematele. Olemas on lasteaed, kuhu lapsed saavad jääda ajaks, mil vanemad ülemisel tekil tennist mängivad või spaamõnusid naudivad. Ilmselt ühena vähestest kruiisilaevadest on Queen Mary 2 pardal ka koerahoid.
Queen Marys leidub nii peenemaid kui ka tagasihoidlikumaid butiike. Õhtusöögile võiks selga tõmmata siiski veidi kaunimad rõivad ning kui enda reisikohvrist sobivat ei leidu, saab kauneid tualette laenutada kohapealt.
Kogu luksuse juures ei ole Queen Mary 2 hinnaklass kõige kõrgem ning sobib ka keskmise eelarvega reisijale. Muide – laev on 45 meetrit kõrgem kui Eiffeli torn!

Norwegian Cruise Line – Norwegian Escape

Ehitusaasta: 2015.
Korruseid: 12.
Pikkus: 326 m.
Mahutavus: 4266 reisijat.
Sõidab: Miami – Ida-Kariibid.

Norwegian Escape on laevafirma Norwegian Cruise Line seni kõige suurem ning uhkem laev. Kajuteid leidub igas hinnaklassis ning erinevate suurustega seltskondadele. Restoranivalik on kirju ning söögipoolist leidub ka kõige kapriissematele puhkajatele. Escape’i pardal on nii jäätisekohvik kui ka uhke koogivalikuga traditsiooniline kohvik. Õhtu võib mõnusamaks muuta veini- ja konjakibaaris elavat muusikat või koomikuid nautides või hoopis spordisaalis sportides.
Laev sobib eriti hästi neile, kes on veelõbude fännid – liumägesid ja erinevaid lustimispaiku on siin küllaga. Olemas on basseinid nii täiskasvanutele kui ka lastele, seiklusrada ning isegi soola- ja lumekamber, kui igatsus kodumaa järele eriti näpistama hakkab.

Holland America Line – Koningsdam

Ehitusaasta: 2016.
Korruseid: 12.
Pikkus: 297 m.
Mahutavus: 2650 reisijat.
Sõidab: Euroopas, Ameerikas, Kariibidel.

Koningsdam on küll suur ja võiks võtta pardale veelgi rohkem inimesi, ent esikohale on seatud hoopis see, et jaguks avarust ning ruumi.
Keskmine reisija Koningsdami pardal on keskeas või pisut vanem inimene, ent laev sobib ka rahulikku puhkust hindavale noorele või perekonnale. Laevas ei ole ööklubi, mistõttu on õhtune olemine vaiksem kui reisilaeval tavaliselt.
Konginsdamil jagub siiski küllaga mõnusaid baare ja restorane ning laev ongi teada-tuntud just eelkõige eriti kvaliteetsete roogade poolest. Siingi saab osa võtta kokanduskursustest, vaadata teatrietendusi ning nautida muusikalisi ülesastumisi.
Ülemisel tekil asuvad suur ja avar bassein ja välikino. Halva ilmaga välimõnude nautimine ära ei jää – siis tuleb appi liikuv klaaskatus, mis peade kohale sõidutatakse. Koningsdamil on ka jõusaal ja spaa ning mänguplats lastele.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2017/2018 sügistalvises numbris. 

Kommentaarid: