Metal-muusika festivalid ehk "Kas su kael juba ei valuta?"

10.06.2011
Helena Parmask

Nagu meil kõigil, on ka Estravelil mitu nägu. Et kõik ei oleks puhas roosamanna ja romantika, pani suveabiline Reelika kokku loo suvistest metalmuusika festivalidest.

 

Suvi ei pea olema ainult sõpradega lõkke ümber istumiseks või seljakotiga ringi rändamiseks. Need kaks head asja annab ideaalselt omavahel ühendada, kui lisada veel üks väike boonus – mitmepäevased muusikafestivalid erinevates Euroopa linnades.

Kui oled raadiopopist veidi raskema muusika austaja ning naudid ringi reisimist ja suurtel vabaõhufestivalidel rokkimist, siis siin on midagi just Sulle.

Jah, ma räägin nimelt sellest tundest, kui oled keset seda tohutut karglevat rahvamassi, üürgad täiest kõrist oma sadu kordi kuulatud lemmikloole kaasa, moshid ning viskad tukka nii, et õhtu lõpuks on tunne, nagu oleksid käinud kaelaga puid raiumas, kangetest kehaliikmetest rääkimata. Need, kes on juba käinud, teavad, millest ma räägin, ülejäänutel soovitan vähemalt korra sellisel üritusel osaleda ning kindlasti suur pudel vett kaasa võtta, kuna tugev vedelikukaotus on garanteeritud.

Kui sul ei ole tarvidust elamuse saamiseks lugudele meeletult kaasa vehkida, siis hoidu lava ees mäslevatest inimestest veidi tahapoole ja lihtsalt naudi head muusikat, nii saad ka parema ülevaate laval toimuvast.

Ja selleks ju ometi live’id ongi, et näha, kuidas laulja oma hinge muusikasse sisse valab. Pealegi on mosh-pit’is toimuvat ka üsna äge kõrvalt vaadata ja näha, kuidas muusika inimestes ürgsed instinktid esile toob.

Sellistel suurtel üritustel on alati lai valik esinejaid, mille seast leiad kindlasti ka oma lemmiku, kuid kuula teised artistid ka ära, tõenäoliselt saad sealt paar nime on lemmikbändide listi juurde. Siinkohal toon välja mõned suuremad ning populaarsemad selle suve festivalidest.

Roskilde festival Taanis, 30. juuni 3. juuli

Roskilde festival toimub sedapuhku juba 40. korda. See  on suurim omataoline Põhjamaades ning meelitab kohale publikut üle terve Euroopa. Igakord külastab festivali keskmiselt 100 000 inimest! Roskilde teeb eriliseks veel asjaolu, et üritust korraldab mittetulundusühing, kes annab igal aastal osa saadud tulust heategevuseks. Samuti pööratakse tugevat tähelepanu prügi vähendamisele ja sorteerimisele.

Roskilde esinejatest on tuntumad sellised nimed nagu Briti heavy-metal’i pioneer Iron Maiden, oma muljetavaldava 36 albumiga ja kerge õõv-metal’i sugemetega Rob Zombie USA-st. Uuematest tulijatest on tuntumad indie-rock’i tegev Arctic Monkeys ning perebänd Kings of Leon. (see õõv-metal on minu eestikeelne tuletis väljendist horror-metal, ma ei tea kas tal tegelikult on konkreetset vastet eesti keeles)

Lisainformatsiooni leiad siit: http://roskilde-festival.dk/uk/

Sonisphere Inglismaal, 8.10. juuli

Sonisphere festival toimub sellel aastal küll alles kolmandat korda, kuid juba esimesest korraldusaastast peale on üritus saanud suure menu osaliseks. Selle aasta esinejate hulgas on sellised üle-maailmselt tuntud nimed nagu trash-metal’i esiisad Metallica ja Megadeath, nu-metal’it viljelev Slipknot ning vana kooli tegija Motörhead. Muidugi ei saa nimetamata jätta ka Alice Cooperit ennast, kes ilmselt tutvustamist ei vaja.

Täpse nimekirja esinejatest leiad siit: http://uk.sonispherefestivals.com/line-up/

Tuska Festival Soomes, 22.24. juuli

Tuska vabaõhufestival sai alguse 1998. aastal ning sellest alates on külastajate arv igal aastal aina suurenenud. Kolme päeva jooksul astuvad lavale mitukümmend metalbändi, sealhulgas meloodilist death metal’it viljelev Amon Amarth ja Arch Enemy; Katatonia, kelle varajast loomingut peetakse doom metal’i eelkäijaks ning Epica sümfoonilise metali tegija.
Lisainormatsiooni loe siit: http://www.tuska-festival.fi/en/

Summer Breeze Saksamaal, 18.20. august

Summer Breeze festival toimub sellel aastal juba 14. korda. Nagu alati, esinevad selgi aastal kahel vabaõhulaval mitukümmend artisti, nende hulgas progressiivse black metal’i tegija Enslaved, saksa trash metal’i rajaja Sodom ning pungi ning metal’i vahepealset muusikat tegev As I Lay Dying.

Lisainfot leiad siit: http://www.summer-breeze.de/site.php?newlang=english

Millised on Sinu kogemused selliste suurüritustega? Milliseid festivale soovitad oma kogemuse põhjal külastada? Räägi meile ka!

Kommentaarid:

  1. muusika

    Järgmise nädala külastusobjektid on Helsinkis: Bon Jovi (17.06) ja Duran Duran Kaisafestil (18.06).