Omamoodi Osmussaar

30.07.2010
Anu Vane

Kõrge paekallas, mille vastu laksuvad heitliku Läänemere lained. Meri Osmussaare põhjatipus on selge ilmaga kui türkiis, kuid maru ajal tormihall. Pankranniku serva ehib triibuline majakas, saare pinnas haigutavad haavadena kauglaskekahurite õõnsused. Sealsamas kiviga visata on aga maalilised rannakarjamaad, millel valgete tupsudena söövad lambad. See ongi Osmussaar.

Kui Estraveli reisiseltskond kolmapäeva õhtupoolikul Dirhami sadamasse jõudis, olid Maido ja Moonika Osmussaare Reisidest meid juba ootamas. Keegi meist polnud varem Osmussaarest suurt midagi kuulnud, seega ootasime põnevusega, mis meid mere taga ees ootab.

Viikingite peajumala Odini järgi nime saanud Osmussaar on tundmatu maa suurele osale eestlastest. Esimest korda on Osmussaart mainitud umbes aastal 1250. Enne nõukogude okupatsiooni, mil põgenesid viimased rootslased, asus Osmussaarel üksainus seitsme taluga küla.

Tänaseks on säilinud ainult kaks hoonet, kuid küla koha pealt võib leida mitmeid endiste majade jäänuseid. Praegu on saarel kaks toimivat majapidamist, millest ühes elab aasta läbi saarevaht ning teises suviti lambakasvataja.

Külastajaid võlub Osmussaare salapära ja müstikaga, mida tunnetad kõigi meeltega. Iga ajastu ja riigikord on jätnud saarele oma märgi. Giid Moonika räägitud lood äratavad su kujutlusvõime ning polegi palju vaja pingutada, et legend viikingijumalast tõelisuseks muutuks. Omalaadsed maastikud, kiviklibused ja kadakased rannavallid, lammastega karjamaad, eraldatus ja rahu juhivad su mõtted igapäevaelust kõrvale.

Sõjaajaloo huvilisi köidavad kauglaskekahurid ja kaitsekraavid, loodusesõpru ainulaadne taimestik ja arvukad linnuliigid, sukeldujaid Osmussaare ohtlikes vetes peituvad vrakid ja meteoriidikraater, majakas ja pankrannik meelitavad eriliselt fotograafe. Osmussaarel on igaühe jaoks midagi põnevat varuks.

Jalutuskäik saarel on 13 kilomeetrit pikk ning kuigi see number esialgu ehmatab, ei tundnud vähemalt meie küll mingit väsimust. Esimene pool teed viib diagonaalis üle saare ühe vaatamisväärsuse juurest teise juurde, kuni jõutakse põhjatippu majaka juurde. Seal on hea koht teha üks söögipaus ning siis asuda tagasiteele sadamasse. Rännak võtab aega umbkaudu kolm tundi, aga kui soovite mõnusalt piknikku pidada, siis tuleb muidugi kauem aega varuda.

Isegi Estraveli suhteliselt palju näinud ja reisinud seltskonnale tuletas Osmussaar meelde, kui kenasid ja omapäraseid paiku leidub siinsamas lähedal. Kui tahad ka saart külastada, küsi lisa Osmussaare Reisidest. Üle mere viib soovijad tosinakohaline paat Arabella kapten Jaagu juhtimisel ning sõit võtab aega 40 minutit. Jalga mugavad jalanõud, veidi provianti seljakotis kaasa… ja suund Osmussaarele!

Kommentaarid:

  1. Anu

    Oi-oi, juba parandan. Suur-suur tänu tähelepanelikkuse eest!

  2. Tanel

    Teil on Osmussaare Reiside lingis näpuviga sees: "osmusssaare"st on üks a puudu! ... aga sinna saarele läheks muidu uudishimutsema küll ;-)