Omanäoline Lanzarote

17.06.2016
Eliine Rannajõe

Lanzarote on omanäoline, hämmastava maastikuga ning üllatusi täis saar. See saar sobib küll kõigile: paaridele, peredele, vanemaealisele reisihuvilisele. Loe lähemalt Estraveli reisikonsultandi Aigi Kalvik reisimuljeid ja soovitusi.

Saarel on palju avastada ning kogeda. Kindlasti võib saar üllatada neid, kes ookeanisaarele omaselt ootavad lopsakat rohelust – seda Lanzarotel ei leia. Saare lõunaosa maastik meenutab mitmes kohas tohutu suurt üles küntud kartulipõldu, ainult et kõik on justkui suurendusega. Laava on tahkumisel moodustanud hästi huvitavaid pinnavorme ning kujundeid. Taimi selles pinnases enam ei kasva, samas on Lanzarote kõrge tuhasisaldusega pinnas väga mineraaliderohke ning viljakas, andes kohalikele farmeritele ning aednikele mitu saaki aastas.Lanzarote, Kanaari saared

Liiklus

Liiklus ei ole Lanzarotel tihe ning teed on väga heas korras. Lanzarote sobib hästi auto rentimiseks, et saart omal käel avastada. Liiklusmärgid on korralikud ning teeviitasid piisavalt. Autorendi kohti on kuurortides mitmeid ning rentimisvõimaluse leiab ka enamikest hotellidest. Soovi korral saab autorendi ka enne reisi ette tellida.

Tegevust jagub Lanzarotel kõigile. Saar sobib väga hästi lastega peredele, kuna siin on mitmeid teemaparke, veeparke ning ilusaid valge liivaga randasid, kus vetteminek on lauge. Lanzarotel on head tingimused ka surfajatele – saarel on mitmeid surfikoole ning mõnusa lainetusega randasid.

Ilmaolud

Ilm on ookeanisaarele omaselt muutlik ning need muutused võivad olla ootamatud. Meie novembrikuise reisi eel olid saarel tugevad vihmasajud, kuigi kohalike sõnul on see pigem haruldane ning tavaliselt sajab neil harva. Pigem korraks kerge vihmahoona. Kõige rohkem sajab novembrist märtsini, kõige kuivem aga ka kõige tuulisem on juuli.

Meie saabudes oli saarele jõudnud kuumalaine Saharast (kaugus Saharast on 127 km), ilm oli kuum ja päike intensiivne (liivatolmu osakesed õhus intensiivistavad päikesekiirgust veelgi). Kindlasti tuleb Lanzarotel kanda peakatet, kuna päikesepiste saamise tõenäosus on suur. Sahara kõrbele läheduse tõttu esineb saarel ka liivatorme.

lanzarote beach

Novembrikuus oli ookeanivesi mõnusalt soe. Alla 20 kraadi seal ookeanivee temperatuur talvel tavaliselt ei langegi, suvel aga tõuseb veetemperatuur harva üle 23 kraadi. Kõige soojem on ookean septembris.

Söök ja jook

Toit on Lanzarotel euroopalik ja maitsev. Hotellides pakutav toit ei erine palju meie toidust. Kana, kala, loomaliha, kartul, riis, pasta, pizza. Kanaari kohalikku kööki pakutakse hotellides vähe. Hotellides pakutakse ka tüüpilisi hispaania toite – paella, tortilla de patatas, Serrano sinki – ning kindlasti ei puudu valikust mereannid nagu kalmaarirõngad, krevetid, taignas friteeritud kaheksajalad või kalmaarid.

Et saada aimu Lanzarote kohalikust köögist, võiks sõita kuurordist eemale mõnesse väiksemasse külakesse või siis minna näiteks küllaltki turistlikku kuid maitsva köögiga Campesino maja-muuseumi (Casa-Museo del Campesino) restorani. Meile pakuti seal imemaitsvat ja rikkalikku lõunasööki. Lauale toodi erinevaid külmi ja sooje Lanzarote köögi suupistevalikuid: tugevas soolvees keedetud väikesed kartulid, mojo-kastmed, friteeritud kalmaarid, marineeritud kala, kartulivormi (tortilla de patatas), paella (mereandide ja riisi pada), grillitud kohalikku juustu, looma- või sealiha pada jne. Kõik oli väga maitsev ja kõhud saime korralikult täis. See oli tore elamus, kuna hotellide restoranides tavaliselt nii palju kohalikke roogi korraga koos ei pakuta.

Lanzarotelt soovitan kaasa tuua laavakivist ehteid, aloe vera kreeme, seepe või siis päris aloe vera taime. Aloe taimi müüakse supermarketites või spetsiaalsetes aloe vera kosmeetika poodides. Veinidest Malvasiat (valged veinid, Lanzarote tuntumad tootjad on La Geria, Rubicon või El Grifo). Kohalikes alkoholipoodides on müügil Kanaaridel toodetud erineva kangusega meerummid (Ron miel). Lisaks soovitan toiduainetest veel Mojo kastmeid. Punane mojo kaste (pipra ja erinevate maitsetaimede segu) sobib tugevas soolvees keedetud kartulitega. Roheline koriandrit sisaldav mojo kaste on mahedama maitsega ja sobib kalatoitude juurde. Tervislikuks kingituseks on ka kanaari mesi. Kohalikuks toodanguks on palmisiirup, mis sobib näiteks imehästi pannkookide peale. Kaasa saab osta ka kombineeritud kinkepakke, milles on mojo kaste, mesi ja siirup.

Puerto del Carmeni kuurort

Arrecife lennujaamast vaid 10-minutilise sõidu kaugusel asub Puerto del Carmen kuurort Lanzarote lõunaosas on tuntud oma randade ja veespordivõimaluste poolest.

Lähedal asub laia liivarannaga Los Pocillose rand, mis on vaieldamatult kuurordi ilusaim. Pocillose ranna vetteminek on liivane ning sügavaks läheb väga aeglaselt. See rand meenutas Pärnu randa. Seega on hea rand lastega peredele. Populaarne on jalgrattarent ning rattalaenutusi oli näha mitmes kohas. Promenaadil on eraldi tähistatud jalgratturite tee, mis ulatub kuni kuurordi keskuseni. Rattarent päevaks on alates 5-7 eurost. Los Pocillose ranna piirkond sobib neile, kes tahavad olla ilusa liivaranna lähedal ning keda ei heiduta, et jala mööda jalakäijate promenaadi kuurordi keskusesse kõndimine on hästi pikk. 30-40 minutiga jõuab vaid kuurordi peatänava algusesse. Soovitav on selles piirkonnas kasutada liinibussi, mida kutsutakse Guagua´ks (wha-wha) või taksot. Päris kuurordi keskuses on mitu väikest liivaranda samuti rannatoolide ja varjude rendi võimalusega.

Playa de Las Americas sobib kõigile, nii paaridele, lastega peredele kui vanaemadele/vanaisadele. Seal leidub tegevust kõigile. Kuurort on parajalt suur, aga mitte liiga, et ära eksida. Leidub mitmeid erinevaid toidukohti: kiirtoidukohti, restorane, kohvikuid ning baare.

Aktiivse ööelu otsijad võiksid eelistada Arrecifet, kuna päris ööklubisid me Puerto del Carmen kuurordis märgata polnud. Siiski, pidutsejatele on tehtud eraldi ala kuurordi äärealal jahisadama piirkonnas. Seal on kõrvuti kaks populaarsemat pubi: Heineken ja San Miguel. Need olevat ainsad, kus saab pidutseda varajaste hommikutundideni ning mida eelistavad nii kohalikud noored kui Lanzarotele puhkama sõitnud mandri-hispaanlased.

Kanaari saared

Lastega peredele soovitan on Puerto del Carmeni vahetus läheduses rajatud Rancho Texas Parki. See on teemapark, kus saab tutvuda kauboide eluga ning ka ise lassokeerutust proovida. Lisaks on pargis eraldi basseinide ja veeliumägedega ala, kullakaevandus, lindude ja roomajate näitus jpm. Seega palju tegevust terveks päevaks ja lastele on seal kindlasti põnev. Rancho Texas Park korraldab lisaks Westerni õhtuid rodeo, line-tantsu ja barbequega.

Kardisõiduhuvilistele on mitte kaugel Puerto del Carmenist kardirada GoKarting, peredele pakuvad rõõmu Costa Teguises asuv Aquapark või Playa Blancas asuv veepark AquaLava.

Shoppinguhuvilistele on Puerto del Carmen kuurordi ääre-alal Biosfera Plaza kaubanduskeskus üle 55 poega (Guess, Zara, Levis, Timberland, Desigual, Bershka jm). Kaubanduskeskus on avatud seitsmel päeval nädalas kell 10-22. Loomulikult on kuurordi keskuses mitmeid suveniiripoode (peamiselt hiinlastele kuuluvaid), parfüümipoode, Aloe Vera toodete poode (neis müüakse lisaks aloe toodetele ka vulkaanilist tuhka, viinamarjaekstrakti ja -õli sisaldavaid seepe ja kreeme), juveeliärisid, jalatsipoode, spordipoode jne.

Toidugurmaanidele infoks, et sellist tapas-baari (väiksed erinevad suupistete portsud) nagu Hispaania mandriosas igal pool kohtab, on Lanzarotel kuurortides üsna raske leida. Küll on rohkelt mehhiko toidukohti, sushi-restorane, itaalia restorane ehk kõike muud peale ehtsa hispaania toidu restorani. Selleks peab sõitma kuurordist välja mõnda Lanzarote väiksemasse külakesse või külastama Monumento al Campesinot, kohaliku kanaari-külamuuseumi, mille juurde kuulub kohalikku Lanzarotele omast toitu pakkuv restoran.

Playa Blanca kuurort

Playa Blanca on veidi väiksem ja uuem, lennujaamast kaugemal asuv kuurort. Majutus on seal kallim kui Puerto del Carmenis, transfeeri kestus lennujaamast on umbes 30-40 minutit.

Lanzarote, Kanaari saared

Kuurort on tunduvalt väiksem, vaiksem ja hubasem kui Puerto del Carmen ning sobib rahulikumat puhkust eelistavale reisisellile. Kuurordi keskuses on rannaäärne promenaad, mis on ääristatud erinevate poekeste ja söögikohtadega, lähedal on ka mitu väiksemat liivaranda. Keskuse liivarandadest kiidetakse enim Playa Doradat. Rannaäärese promenaaditänavaga paralleelsele kaubandustänavale Calle Limones saab kohe promenaadilt üles treppe mööda. Sellel kaubandustänaval leiab ka tuntumaid poode (Zara, Vero Moda, Esprit), ka on siin on Spar-supermarket. Suuremat kaubanduskeskust Playa Blancas ei ole.

Lanzarotele kuulsust toonud ning igas turismibrožüüris reklaamitud kaunid Papagayo liivarannad (kokku on neid viis) ei asu Playa Blanca keskuses. Lähim neist randadest on ligi 7 km kaugusel Playa Blancast. Sinna ei saa liinibussiga, taksosõit keskusest maksab umbes 8-10 €. Parim viis sinna pääseda on oma rendiautoga ning jälgides kaarti ja pruune teeviitasid.

Varahommikused vaated päikestõusu ajal olid imelised, all laiusid helevalge liivarand ja sinine ookean. Papagayo randades ei ole rannatoole-varje, ei baari, restorani ega WC-d. Ära ei tasuks ehmatada sellest, et need rannad on populaarsed ka nudistide seas. Seega Papagayo randadesse minnes tuleb kõik vajaminev kaasa võtta. Kindlasti soovitan neile, kel meeldib metsik loodus, inimtegevusest puutumatus, rahu ja vaikus.

Ekskursioonid ja vaatamisväärsused

Ei ole vahet, kas peatute Puerto del Carmenis või Playa Blancas, mõlemast korraldatakse nii saare põhjaosa kui lõunaosa tutvustavaid väljasõite. Saarel on palju, mida vaadata ja teha. Lanzarote erinevad osad on eri-ilmelised. Saare lõunaosa on vulkaanilisem, musta maapinnaga ning rohelust on vähe või pole üldse. Saare põhjaosa on kõrgem ja rohelisem.

Saare lõunaosa eksursioon viis kõigepealt Timanfaya rahvusparki, kus sõitsime bussiga üle vulkaanilise maastiku, nägime vulkaane ja kaldeerasid ning millist uskumatut ümberkujundustööd vulkaaniline tegevus saare lõunaosaga on ette võtnud. Viimane vulkaanipurse oli siin aastal 1824. Samas juba paari meetri sügavusel on maapinna teperatuur 400-600 C. Rahvuspargi sissepääsu juurde võib sõita oma autoga, aga siis tuleb ümber istuda ekskursioonibussi. Omal käel liikumine on keelatud. Rahvuspargi sümboliks on Kurat (El Diablo), kelle kuju pargi sissesõiduteel tervitab ning väidetavasti ta Timanfaya rashvuspargis ka elab. Park on UNESCO biosfääri kaitseala. Rahvuspargi külastuskeskuses restoranis El Diablo saab süüa otse vulkaaniliste aurude kohal küpsetatud toitu.

El Golfo (Roheline Laguun) ning Los Hervideros kahvatusid veidi Timanfaya kõrval. El Golfo on ookeanist eraldunud väike roheline järveke, millele annavad erkrohelise värvuse seal elavad vetikad. Järve saab imetleda ja pildistada kas ülevalt kaljult või minna päris alla randa. Los Hervideros asub kohe El Golfo kõrval ja kujutab endast ookeanilainete poolt uuristatud veidrate vormidega kaljusid ning nende sisse uuristatud käike ja koopaid. Mööda neid käike saab liikuda ja käikude ning koobaste avadest ookeani lainetemöllu jälgida.

Lanzarote_ElGolfo

NB! Olge ettevaatlikud suveniiride müüjatega, kuna nad on osavad küsima mitmekordset hinda kui hinnasildil ja kui turist kiirustades seda ei märka, siis saab haledasti petta. Müügimees teeb näo, et ei oska muud keelt kui hispaania ning toksib ise kalkulaatoril hinna, mis ei lähe kokku hinnasildil olevaga.

Külastamist väärib ka La Geria veiniistandus (La Bodega Geria). La Geria on üks Lanzarote tuntumaid veinitootjaid (veel on Rubicon ja El Grifo) ning nende istanduses kasvatatakse Malvasia viinamarjataimi ning toodetakse peamiselt valgeid laua- ning dessertveine. Kohapeal on võimalik veine degusteerid ja kaasa osta. Lisaks müüakse ka viinamarjaõli sisaldavat kosmeetikat (kehakreemid, dushigeelid jsm). Bodega´t ümbritsevad viinamarjaistandused. Lanzarotele omapäraselt on iga viinapuu ümber poolkaare-kujuline kivisein, mis kaitseb taime saare tugevate tuulte eest.

Saare põhjaosa eksursioonil külastasime kõigepealt saare põhjatipus Mirador del Rio vaatepunkti. Sealt kõrgelt vaateplatvormilt avanevad kaunid vaated väikesele liivarandadega La Graciosa saarele. Sattusime sinna hetkel, mil vaateplatvorm oli korraks ka pilve sisse mähitud. Mirador del Rio külastuskeskuses on suveniiripood ning klaasseinaga kohvik, seega vaadet saab nautida ka sees kohvitassi taga istudes. Sobilik näiteks neile, kes kõrgust kardavad.

Jameos del Aqua on üks saare populaarseimaid turismiatraktsioone. La Crona vulkaanipurske tagajärjel laavavoo tekitatud tunnelitesse ning laavamullide lõhkemisel maa sisse tekkinud tühimikesse on ehitatud restoran, kontserdisaal, niisama silmailuks helesinine laguun ning vulkanoloogia muuseum. Lisaks kuulub kompleksi maa-alune järv, kus elavad ainult Lanzarotele omased tillukesed pimedad albiinokrabid.

Kanaari saared

Kohe Jameos del Aqua kõrval on La Cueva de Los Verdes – samuti laavavoogude poolt maa sisse uuristunud koopad ja tunnelid, kokku ligi 2 km ulatuses käidavad. Koobastesse on rajatud valgus-installatsioonid ning mängib ka õhustikku sobiv muusika. Kahjuks meid neisse koobastesse ei viidud.

NB! On võimalik osta ka nö kombineeritud pilet, millega saab külastada kolme, nelja või isegi kuut erinevat vaatamisväärsust Lanzarotel. Näiteks 26 € piletiga saab käia neljas kohas: Jameos del Aqua, La Cueva de Los Verdes, Mirador del Rio ning Timanfaya rahvuspark (Montanas del Fuego).

Cesar Manrique majamuuseumis saab ülevaate Lanzarote saare kuulsaima kunstniku ja saare peaarhitektist, kelle ideede najal ongi rajatud kõik saare tänased peamised vaatamisväärsused. Tema loodud on Mirador del Rio, Kaktuste aed, Cueva de Los Verdes, Jameos del Aqua ning samuti enamik saare ringteede keskel kaunistuseks olevad kujud või tuulekellad. 1968. aastal rajas ta omale kodu looduslikesse laava poolt moodustatud tunnelitesse ja lõhkenud laavamullidesse, kujundas nendesse tüüpilises kanaari-arhitektuuris elamise (valged seinad, rohelised aknaruudud). Majal on nö maapealne osa, kus suurtest akendest avanevad dramaatilised vaated mustale laavaväljale ning maa-alune osa, kuhu ta rajas erinevaid tube ja tunneleid. Väga omapärane arhitektuur, väärib kindlasti külastamist!

Fuerteventura saar, Corralejo ning liivadüünide park asuvad Playa Blanca sadamast vaid väikese laevasõidu kaugusel. Laevareis kestis umbes tund, sest sel päeval oli tugev tuul ning loksutas kõvasti. Ei soovita neile, kes jäävad kergesti merehaigeks! Laeval oli nii kinnine osa kui ka ülemine lahtine tekk. Töötas snäkk-baar. Laevareise Corralejosse pakuvad erinevad laevafirmad nt Fred Olsen, Armas. Tavaoludes kestab reis alates 25-st minutist.

fuerteventura

Teguise turul käisime omal käel, bussiga Puerto del Carmenist. Sõidu kestus oli umbes 30 minutit. Turg toimub igal pühapäeval kell 9-14. Kõik Teguise küla tänavad on ääristatud kauplejate väljapanekutega: kohalik käsitöö ja kunst, ehted, puidust nikerdused, linikud, kohalikud toiduained (mojo-kastmed, pähklid, pirukad, juustud jne), nahast kotid, riided, maalid jne. Tegevust jagub mitmeks tunniks ja tegelikult saab turult enamiku kodustele mõeldud kingitustest ja suveniiridest ära osta. Kindlasti võta kaasa peakate ja joogivesi, kuna päikesepiste oht on suur! Teguise turg on saare suurim kohaliku toodangu turg, sellepärast soovitan külastada. 

Mida veel teha ja vaadata?

Päevareis La Graciosa saarele – neile kel meeldivad laevareisid ning ilusad valged liivarannad, päikesevõtt ning ujumine. Sinna pakuvad paadireise väga erinevad firmad (nt Lineas Romero või Biosfera Express). Väiksel saarel, mil pikkus 8 km ja laius 4 km, pakutakse sukeldumist, matkamist, jalgrattalaenutust, saaretuuri giidiga. Edasi-tagasi pilet saarele maksab umbes 20€/täiskasvanule ja 11 € lapsele. Saarel on ka apartementmajutust (hotelle ei ole) ning mõned söögikohad.

Kui Sulle pakub huvi veealune elu, külasta Costa Teguises asuvat Lanzarote akvaariumi või osale Puerto Calero sadamast väljuval allveelaeva safaril. Huvitavad on ka kalapüügireisid (ka öised kalastusreisid, sportkalastamine), erinevad purje-, snorgeldus-, kayaki- ja delfiinivaatluse reisid, sukeldumiskeskused ja surfikoolitus.

Loodushuvilisi paelub aga linnu- ja loomapark Tropical Park Lanzarote saare põhjaosas, Haria küla lähedal.

Golfihuvilised leiavad tegevust Puerto del Carmenis Lanzarote Golf Resorti golfiväljakutel.

Kui Sinulgi tekkis huvi Lanzarotele minemise vastu, võta meiega ühendust estravel@estravel.ee! Talv on Kanaari saarte avasamiseks ideaalne aeg. 

Kommentaarid: