Õppe- ja inspiratsioonireis: Paldiski-Kapellskär & Roslagen

28.09.2023
Estraveli tellimiskeskuse reisikonsultandid Annabel Reilson ja Reili Jäädmaa

Estraveli tellimiskeskuse reisikonsultandid Annabel Reilson ja Reili Jäädmaa käisid septembris laevafirma DFDS-i korraldatud õppe- ja inspiratsioonireisil: Paldiski-Kapellskär & Roslageni piirkond.

Reis oli mõlema jaoks väga huvitav ja uus kogemus, kuna nii reis DFDS laevaga kui ka külastavad kohad olid meie jaoks esmakordsed.

Paldiski sadam

Paldiskis on kaks sadamat – põhja- ja lõunasadam. DFDS väljub põhjasadamast. Eelnevalt on eksitavad Kapellskäri viitavad sildid, mis juhatavad lõunasadamasse, kust väljub Tallink.
Tegemist on kaubasadamaga ning seetõttu on autoga territooriumile sisse- ja väljasaamine lubade alusel. Sadamas on soovituslik olla kohal vähemalt 1,5 tundi enne väljasõitu, kuna check-in toimub check-in’i majas ja seetõttu võib sellele kuluda tavapärasest rohkem aega. Mugavat autost registreerimist ei toimu, vaid tuleb ise majja kõndida.

Sirena Seaways

Sirena Seaways on peamiselt kaubalaev, mistõttu peab olema pardale minemiseks sõiduvahend (k.a näiteks jalgratas või tõukeratas). Kuna peale laetakse korraga nii kaubasõidukid, kui ka tavareisijaid, siis tuleb jalgrattaga olla väga ettevaatlik ning kindlasti kanda helkurvesti.
Laev ei ole suunitletud meelelahutuseks, vaid pigem kiireks transpordiks Eesti ja Rootsi vahel. Peale kajutite on laevas kaks baari, restoran ja väike pood. Söök laevas on hea ja kõhu saab täis, kuid valik on üsna tagasihoidlik ja muutub vähe.
Tavapärastele süsteemis kajastatud kajutitele on olemas lisaks kaks invakajutit ja paar suuremat kuuekohalist kajutit. Mõlema puhul on vajalik kõigepealt ühendust võtta DFDS-iga ning uurida saadavust. Meil oli võimalus külastada kaptenisilda ning rääkida kaptenist järgmisel auastmel oleva esimese tüürimehega. Toredaks üllatuseks oli tegemist naisterahvaga ning kuulsime, et DFDS-i meeskonnas on olemas ka naiskaptenid.

Norrtälje

Kapellskär on peamiselt vaid sadama ala ning seetõttu peab kindlasti olema võimalus edasi liikuda. Sadamast läheb 4-5 korda päevas buss Norrtälje linna, kust on juba parem ühendus suurematesse linnadesse. Norrtälje on klassikaline Rootsi väikelinn, kus 5–6 õhtul on juba vaikne.
Norrtäljes asus ka meie ekskursiooni esimene muuseum – Pythagorase muuseum. Meie üllatuseks polnud aga Kreeka matemaatikuga antud juhul mingit pistmist. Tegemist oli kunagise mootoritehasega, mille asutajateks olid kolm meest, kelle peamiseks iidoliks oli Pythagoras ning sealt tekkis ka nimi. Muuseumi tegi põnevaks just huvitav giid, kes meile erinevaid eksponaate demostreeris.
Tehase juhataja töö oli kuulata raadiot ja lugeda ajalehte, aga sellel kõigel oli tööstusele väga oluline eesmärk. Kui raadiost kuulis, et näiteks kalastushooaeg läheneb, oli juba teada, et on vaja juurde toota näiteks paadimootoreid, kuna paratamatult lähevad masinad rikki. Kui kalameestel lõpuks vajalikke osi vaja läks, said nad tulla tehasesse ja need kohe kaasa osta, ega pidanud nende tootmist ootama. Tehnikahuvilistel on siin muuseumis kindlasti palju vaadata ja avastada.

Storholmen Viikingite küla

Järgmiseks oli meil võimalus külastada taaselustatud viikingite küla. Kohapeal elavad ja töötavad vabatahtlikud, kes teenivad raha külastustasu ja ekskursioonide pealt. Kogu teenitud raha läheb küla ülesehitamiseks. Suviti tulevad kokku umbes 40–60 rahvusvahelist vabatahtlikku, kes elavad päris viikingite elu, jättes kõrvale ka kogu elektroonika. Meid võttis vastu üks asutajatest, kelle pühendumust ja kirge viikingite elu vastu oli kaugele näha.
Huvitavat: Kuigi geograafiliselt tundub Norra olevat Rootsile kõige lähedasem naaber, siis viikingitele oli lähemal hoopis Soome, Eesti ja ka Venemaa. Seda põhjusel, et kogu liikumine käis laevaga ja Norrasse reisimine võttis ringiga minnes tunduvalt kauem aega.

Grisslehamn

Edasi võtsime suuna Grisslehamni, kus ootas meid juba lõunasöök hotellis Havsbaden. Boheemlaslik kuid uhke spaa-hotell tundus olevat reisijate seas populaarne, kuna rahvast oli väga palju.
Grisslehamnis külastasime ka Albert Engströmi majamuuseumi ning ateljeed. Albert Engström oli Rootsi kunstnik, karikaturist ning vestekirjanik, kes suure aja oma elust elas Grisslehamnis. Ateljee on ehitatud mere äärde, kivi peale. Algselt oli maja üleni punane, kuid siis arvati, et see võib merel olnud laevajuhte segadusse ajada. Seetõttu värviti põhja- ja idakülg valgeks ning nüüd on sellest saanud meremärk. Muuseumi eest hoolitseb Ann Hamrin, kes on rootsieestlane. Naisele on Eesti väga südamelähedane ning seetõttu oli meie külaskäik tema jaoks väga liigutav. Lisaks põnevatele faktidele kunstnikust, rääkis ta meile oma seosest Eestiga, tekitades meis kõigis väga siirad emotsioonid. Ainuüksi juba ilmeka giidi ja tema lugude pärast soovitame eestlastel muuseumi külastada.

 

DFDS-i korraldatud õppereis oli sisutihe ja väga huvitav. Inimesed olid toredad ja vaatamata jahedale meretuulele, oli ilm siiski hea. Külastatud Rootsi piirkond sobib kindlasti kõigile, kes naudivad rohelist loodust, matkamist ja väikseid rahulikke linnu.

Broneeri laevapiletid ise online keskkonnast laevapiletid.ee.

 

 

Kommentaarid: