Pärnu edasijõudnutele

26.02.2019
Piret Tali, raamatu „Minu Pärnu“ autor

Kellele suvine melu ja rand ei passi, võib Pärnu külastamiseks valida maheda sügise või talve. Sügis ja kevad selles linnas on Pärnu edasijõudnutele, aga talv puhas haute couture, mis vajab nõudlikku oskust märgata.

Rahu ja vaikust, mida hooajaline suvelinn ei pruugi võimaldada, tasub Pärnust otsida just nüüd. Võib minna teatrisse, restorani ja spaasse ning miks mitte ka sporti tegema. Kindlasti on väljaspool hooaega loota nii paremat teenindust kui ka väiksemaid kulusid. Juba augustis kukuvad parkimishinnad Pärnus märkimisväärselt, rääkimata majutuse omadest.

Rongisõit + uus bussijaam

Enne kui vaidlused Rail Balticu üle lõpevad ja Kadri Simson Pärnu lennujaama arendusega ühele poole saab, tasub Pärnusse sõita rongiga (seda, millised olid vanad rongid, võib näha Pärnu kesklinnas ja Lavassaare raudteemuuseumis). Rongisõit on täiesti arvestatav ettevõtmine, sest ei Haapsalu ega Pärnu poleks kuurordiks saanud raudteeta.
Ka Pärnu uus bussijaam tasub avastamist, sest seda ei pruugi esmapilgul äragi tunda. Et autod ei taha linna hästi ära mahtuda, on päris mõnus tuuritada jalgrattaga. Otse mudaravila ehk Hedon SPA juures töötab rattarent, samuti sanatooriumide kõrval, aga näiteks rongiga Pärnusse tulles saab oma ratta mugavalt kaasa võtta.

Jaansoni Kahe Silla jooks ja Rannajooks

Jooksusõprade kolmikürituse lõpetavad Pärnu suurimaid rahvaspordiüritusi Jüri Jaansoni Kahe Silla jooks ja Rannajooks . Kui esimesse on haaratud kaht silda ühendavad jõeäärsed kallasrajad, kus on aerukujulised disainvalgustid, siis teise puhul on tegu ühe mereäärseima distantsiga Eestis, kus saab joosta otse rannapromendaadil.

Arhitekt Siinmaa valge funk

Pärnus on kõik seotud rannaga – siin on Rannahotell, Rannasalong (Kuursaal), Rannahoone (Sunset Club), Rannakohvik jne. Rannahotell ja seenrõduga Rannahoone on linnaarhitekt Olev Siinmaa looming ning saanud Pärnu sümboliks.
Arhitekti 135. sünniaastapäevaks loodi rakendus, millega huvilised saavad Pärnu linnaruumis asuvat Siinmaa loomingut avastada. Selleks tuleb fotoorienteerumise äpp oma nutiseadmesse App Store’ist või Goolge Play poest alla laadida. Funki võib nautida taas uues hiilguses särama löödud Rannahotellis väikese tassikese kohviga.

Naisterand ja plaaž

Randa tasub jalutada mööda Supeluse tänavat ja nautida mõnusat promeneerimist. Pärnu liiv on valge ja puhas ning madala veega laht läheb kiiresti soojaks. Daamid peaksid proovima alastiranda ehk naiste paradiisi. Ajalooliselt tekkis segarand alles 1920ndatel ning enne seda päevitasid naised ja mehed eraldi. Üllataval kombel säilis naiste alastiranna traditsioon läbi nõukogude aja ja on alles praeguseni. Kuuldavasti on naisterannast muuli poole nähtud ka alasti mehi. Üks kirjutas koguni õiguskantslerile, et naisterand solvab mehi ja pole võrdõiguslik.

Muuli viimsel kivil kallim suudles sind

Pärnus on muule koguni kaks, aga neist linnapoolne on see, mille otsa jalutav ja seal suudlev paar peaks elu lõpuni kokku jääma. Kes ilma tülita pea kilomeetrise kivitee merre läbi käib, võib tõesti ennast ja partnerit õnnitleda.

Pärnu kohvikute nädalal luurele

Kui sul on plaan välja selgitada oma lemmikkohvik, kook või muu toit Pärnus, pole suvi selleks kindlasti sobivaim aeg. Kõige parem on parimate kohvikute parimate paladega tutvuda oktoobrikuisel kohvikute nädalal, mis võimaldab eri söögikohtadesse kiigata ja soodsaid näidismenüüsid proovida.
Minu isiklikud lemmikud on Mum, Piparmünt, Supelsaksad, Noot, Kalamajakas, Hea Maa, Oregano, Lime Lounge jt. Aga igal aastal hüppavad välja uued ja huvitavad puhvetid, mida testida.
Sõõrikubaar ja Kadri kohvik on kohustuslikud valikud, samuti väike kook ja kontsert Ammende aias. Ajaloohuvilised võivad soetada Hedda Peedi Pärnu-teemalisi kohviku- ja arhitektuuriraamatuid.
Ja Pärnu spetsialiteet on lahja kohakala – leitav parimatest restoranidest!
Ära maga maha Saarde seenefestivali. Ja kuna Pärnumaal on mitu vahvat siidritootjat, peetakse Tori siidritalus uudseveinipidu.

Pärnu spaanädal märtsis

Märtsis toimuv Pärnu spaanädal võimaldab supelasutustesse sisse kiigata pisut soodsamalt. Võiks öelda, et Pärnus käib spaade vahel võidurelvastumine – pruugib vaid ühel välja tulla mõne innovatiivse lahendusega, rühivad teised kohe järele.
Tervise Paradiis on möödapääsmatu lastega peredele, emadele on seal lõõgastuseks rahulik saunamaailm. Estonia Resort on üks uuemaid katuseterrassiga spaasid, kus saab ka Surnumere basseinis hõljuda ja trenni teha. Jooga- ja spordiklubi (spaestonia.ee) on selleks väga mugav. Proovi ka saunamehega saunatamist Viha saunas koos rituaalidega ja privaatset Kadaka sauna. Estonia Termid sama sanatooriumi teises hoones on natuke tagasihoidlikumad.
Vallikraavi kõrval paikneva Viiking Spaa lõõgastusala on nagu koobastik ja Tervise vabaajakeskus muulide juures võimaldab otse basseinist merele kiigata. Hedon SPA endises mudaravilas koos ilukeskusega otse rannal on luksuslik ja tasub proovimist.

Golf, tennis, mereleminek ja kalapüük

Pärnu on täis tenniseväljakuid, seega tasub reketid kaasa võtta. Tennist saab mängida kesklinnas Tulbi tänaval ja Tammsaare tennisekeskuses ning mitu väljakut on ka Ülejõel. Jahedaks ajaks on parim Tammsaare keskus.
10 km kaugusel Pärnust Valgerannas on golfikeskus tegutsenud juba pikemat aega. Pärnu Bay Golf Tahkurannas väärib aga avastamist kas või juba klubihoone ja restorani poolest. Tuuliste ilmadega on hea katsetada lainelauaga sõitu ja lohesurfi.
Pärnu lähedal on avatud mitu kalapüügitalu, näiteks kaluriküla Fishing Village Saugas, kus saab minna nii lahele kala püüdma kui ka seda kohapeal süüa, rääkimata varustuse rendist. Seal teatakse alati, mis kala parasjagu püüda tasub.

Uuri ajalugu muuseumis

Pärnu muuseumi hoones saab matkata kiviajas, uurida keskaega, seista rahvahulgas iseseisvusmanifesti väljakuulutamisel, rappuda küüdirongis ja istuda teleka ette ENSV-aegses elutoas, kus on Pärnus toodetud Viisnurga-sektsioonkapp.

Endla teatrisse ja kontserdimajja

Pärnus, kus 160 aastat tagasi hakkas ilmuma esimene eestikeelne ajaleht, saab peatänaval papa Jannseni skulptuuri käes olevat ajalehte silitades loota, et tuleb häid uudiseid.
Pärnu teatrikavas on nii muusikale kui ka etendusi nõudlikumale vaatajale. Näiteks Andrus Kivirähki „Kaarnakivi perenaine“, mis on valminud Eesti 100 aasta juubeliks.
Jõeäärse Pärnu kontserdimaja tegemistel on mõtet silm peal hoida muusikagurmaanidel. Kevaditi korraldatakse näiteks Fabergé balli. Selle kuulsa juveliiri elusuuruses skulptuur on püstitatud ka kontserdimaja kõrvale, sest tal on Pärnuga oma seos.

Kohustuslik lastega peredele – Minizoo, Pernova loodusmaja ja Lottemaa jõulud

Minizoo otse Pärnu kesklinnas on madusid ja krokodilli koondav väike vahva eraloomaaed. Pernova hariduskeskuses tegutseb aga mätaskatusega moodne loodusmaja, kus on observatoorium, botaanikaaed ja loomad nii elusal kujul kui ka topistena. Eri ruumides saab selgeks linnuhääled, loomaliigid ja taimed. Igati tore võimalus Pärnumaa loodust tundma õppida.
Lottemaa pikalt tutvustamist ei vaja. Kes on käinud, läheb jälle, sest see lustlike loomadega park erineb kõikidest teistest omataolistest maailmas. Lotte on Eesti koeratüdruk ja sealses metsas kasvavad päris mustikad. Silm tasub peale panna ka sellele, millal toimuvad Lottemaal jõuluüritused. Hotell Strand pakub näiteks koolivaheaegadeks peredele soodsaid pakette.

Jõuluvana Korstna talu

Jõuluvanaga saab Korstna talus Pärnumaal kohtuda aasta ringi, aga eriti tore on sinna minna talvisel ajal. Tegutsemisvõimalusi jätkub rehetoas ja kambrites, aidas ja tallis, võib sõita ree ja poniga, tutvuda teiste loomadega ning kostidada neid porgandite ja leivakuivikutega. Jõulumemm teeb pannkooki moosiga ja püstkojas saab salmi lugeda.

Jõulumäele matkama ja suusatama

Üks maakonna parimaid maastikurattaga sõitmise ja suusatamise kohti on Jõulumäe tervisespordikeskus, ehitatud juba 1976. aastal. Seal on hea matkata luitemaal koos perega, rentida spordivarustust ja miks mitte seenigi korjata, sest ümberkaudsed männikud on selleks suurepärased. Talvel on siin nii proffidele kui ka harrastajatele suurepärased tingimused suusatamiseks ja korraldatakse rohkelt võistlusi.

Sõida Kihnu viiulifestivalile

Kihnu kultuur ei pruugi esimese soojaga end kätte anda, vahel tuleb mitu korda proovida. Kõige lihtsam on minna saarele praamiga Munalaiust, kuid kord nädalas väljub laev ka Pärnust. Rannarootslastest hülgeküttide saarele Ruhnule viib Pärnust laev Runö, aga sügiseste tormidega ei pruugi see sõita.
Kihnus mängivad kõik lapsed pilli, sest pärimusmuusikakoolis saavad nad akordioni või viiuli õige vara kätte.

Kus elavad Pärnu hipsterid? Kalamehe tänavas!

Üks huvitav kant, mis mai lõpus korraldab asumipäevi, asub Pärnus jõe ääres kesklinna vahetus läheduses. Seal on ajaloolised haigla- ja vanglahoone, kõnekad vanad elamud ja mõnus agulimeeleolu. Sellel kandil tasub silm peal hoida, eriti kui kaunis haiglahoone endale uue kosilase leiab.

Mida Pärnus just sügisel ette võtta?

Minna Munamäe parki lehtedesse sahistama. Jalutada Pärnu pikkadel alleedel, mis on hea mõtete mõlgutamiseks. Tavaliselt kannavad tänavad ka seal kasvavate puude nime – Kuuse, Seedri, Papli –, seda aga, kas Tammsaare tänav on kirjanikule või tammedele ja saartele, tasub ise välja selgitada.
Talvine Supelsakste kohvik on suurepärasemgi kui suvine, sest koogimenüü pikeneb, täienedes mõnusate talviste maitsete ja Kreeka pähkli kujuliste küpsistega.
Kindlasti tasub varuda Hedda Peedi raamatuid Pärnu ajaloo kohta (vajadusel laenutada Pärnu moodsast keskraamatukogust) ja lugeda näiteks kohaliku bibliofiili Olaf Esna „Pajatusi vanast Pärnust“. Edasijõudnute Pärnu läbinutele võib see isegi rohkem südamesse minna kui lärmakas linn.

Fotod: Shutterstock, Eiliki Pukk, Visit Estonia, Visit Pärnu, Jõuluvana Korstna Talu, Endla Teater

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2018/2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: