Peipsi järv. Peipsi järv? Peipsi järv!

19.08.2011
estravel

Millal te lugesite viimati muinasjuttu? Või millal te õhkasite viimati „oh, nagu muinasjutus!”? Meie tegime seda alles hiljuti Peipsiveeres:) Siseturismi reisikonsultant Grete kirjutab, mis täpselt meid seal niimoodi õhkama pani.

Peipsi järv ja Peipsiveere on üks ütlemata üllatusterohke piirkond. Peipsi järv on pindalalt Euroopas looduslike järvede hulgas auväärsel 5. kohal ja nii nagu järv on suur, nii mahub ka suure järve kaldale palju ühte ja teist ja kolmandat ja neljandatki.

Elasid kord …

… Alatskivi krahvipreili Sophie Heloise Marie Euphrosine von Stackelberg ja Luunja parun Ernst Friedrich von Nolcken, kes abiellusid ja said poja  ja pojale pandi nimeks Arved Georg von Nolcken.

Kui väike Arved suureks sirgus, armus ta Šotimaal asuvasse Balmoralli lossi niivõrd, et soovis enesele samasugust kuninglikku residentsi. Nii ta siis lõigi kavandi, mille järgi lasi ehitada endale ja oma perekonnale ajaloolise Allatzkiwwi mõisakompleksi esindushoone.

Loss on näinud erinevaid aegu ja kahjuks mitte ainult kõrvalseisja rollis. Pildid, mida tänane hoone seintel reedab, on kohati õudust tekitavad. Ja seda imetlusväärsem on kõik see, mida tänane lossi külastaja näeb!

Alatskivi loss võlub oma imeilusa taastatud peamaja ja korrastatud lossipargiga. Kammersaalis toimuvad kontserdid. Loengud. Etendused. Lossis on ajaloohõnguline eesti-saksa-šoti roogasid pakkuv restoran.

Teisel korrusel asuvatesse endisaegsetesse külalistubadesse on end sisse seadnud Eduard Tubina muuseum. Muuseumis on vaatamiseks-kuulamiseks Tubina käsikirjad, salvestised, raamatud, ja tutvustatakse tema loomingu interpreete. Samuti on võimalik vaadata Tubina enda tehtud filme ja fotosid. Ja taustaks kõlab Tubina muusika.

Belvedere kohvik …

… võlub esmalt nimega. Jalutades läbi mõisapargi vana tallimeeste maja juurde, on imetlus suur, kui pelgalt kergest jalasirutus- ja kohvipausist kujuneb meeldiv kohaliku toidu nautlemine.

Menüü on koostatud Peipsi kandi hooaja andidest ning toidud valmistatud just sealtkandi retseptide põhjal. Kohvik vallutab südame imearmsa sisustuse ja Soome päritolu perenaise sooja suhtumise ja külalislahkusega. Lihtsuses on ilu ja võlu.

Öömaja … kordonis!?

Ajaloolist rada pidi kulgeb tee ka öömaja poole. Kalevipoeg olla tahtnud Peipsile silda ehitada ning kandis järve ulatuvale ninakujulisele kaldale kuhja kive. Silda sellest ei saanud. Kuid Nina küla, mis jääb Alatskivist 4 kilomeetri kaugusele, on oma nime vääriv – tegemist on tüüpilise vene tänavkülaga, kus hooned paiknevad omapäraselt ümber suletud hoovi, kuhu pääseb katusega hoovivärava kaudu. Ja seda suurem on imestus, kui te, pilk pikalt järvel, seistes end ühtäkki vana kordoni maja eest leiate, mis juba välimuselt annab aimu endiste aegade ammusest taandumisest …

Vana kordoni hoonesse sisenedes leiab eest imearmsa butiik-hotelli stiilis külalistemaja, kus ülemiste korruste tubadest avaneb imekena vaade järvele ja tasapinnal asuvas puhke-, söögi- ja seminariruumis on mõnus päevamuljed kokku võtta ja uusi plaane teha.

Ja kui teile hakkab mõni uhke sisutuselement selles armsas majas natuke rohkem meeldima, siis andke sellest julgelt ka maja peremehele teada! Uskuge meid – see võib saada teie omaks! :)

Kommentaarid: