Phuket: kuum päike ja lahked inimesed

10.01.2002
Riin Simo / Estraveller

tai_5Sügis-talvisel hooajal on Kanaari-reiside kõrval üha populaarsemaks saanud päikesepuhkus Tais. Tai suurimat turismikeskust, riigi lõunaosas Phuketi saarel paiknevat kuurorti tutvustab käesolevas artiklis Estraveli kliendihaldur Riin Simo, kes seal hiljuti kaks nädalat veetis.

Phuket on saar

Phuketi saar asub Tai lõunaosas mõnesaja meetri kaugusel mandrist. Hea ühenduse mandriga tagab neljarealise autoteega sild. Saare pikkuseks on 50 ja laiuseks 21 kilomeetrit. 550 km² suurune pindala pole asustatud ühtlaselt. Arenenud turismipiirkonnaks on saare läänerannik, mille väikesteks lahtedeks liigendatud rannajoonel on iga väikse liivarannaga lahesopi ümber koondunud puhkerajoonid kõige sinna juurde kuuluvaga.

tai_7Rannad põhjast kuni saare lõunatipuni on kõik omanäolised ja külastamist väärt. Väikeste vahemaade tõttu ei võtagi enamus turistidest päikest päev-päeva järel oma hotellile lähimas rannas, vaid liigub käepäraste transpordivahenditega erinevate lahtede vahel. Valdav osa lääneranniku randadest on avatud igale külastajatele, kuid leidub ka hotellide suletud ja tasulisi randu, kus hind sisaldab lamamistooli ja karastusjooke. Kõik rannad on omamoodi erinevad, neid ühendab vaid sinakas kristallselge vesi. Tuntuimateks on Patong, Karon ja Kata. Randades on võimalik rentida rannatoole või lesida oma rätikul. Head võimalused on tegelda erinevate veespordialadega – popimateks harrastusteks on skuutrisõit ja parasailing.

Tuk-tuk on parim sõiduvahend

Taimaal on vasakpoolne liiklus ja see on eriti tihe. Esmapilgul tundub isegi tee ületamine jalgsi võimatu. Suured ja väikesed mootorrattad, autod ja moodsad kohalikud taksod tuk-tukid kihutavad metsiku kiirusega nii asulates kui maanteedel. Metsiku liikluse tõttu on autorent seotud teatud riskiga. Mootorrataste ja autode rent on iseenesest lihtne, kuid tuleb kindlasti hoolikalt uurida paketis sisalduvat kindlustust. Igatpidi turvalisem on sõiduriist endale rentida rahvusvahelisest autorendi firmast. Odav ja turvaline on aga kohalike taksode tuk-tukkide kasutamine. Takso puhul on mõttekas hind hilisemate arusaamatuste vältimiseks alati eelnevalt kokku leppida.

Ülim lahkus ja meeldiv naeratus

Taimaalased on ülimalt meeldiva käitumisega, inimesed, kes sulle alati meeldivalt naeratavad. Meeldiv naeratus aitab ka alati välja tulla ebameeldivatest olukordadest. Kohalikud võtavad sind vastu Wai tervitusega, mis tekitab tunde, et oled igati teretulnud. Wai tervitusel tehakse sügav kummardus, surudes käed vastakuti. Mida sügavam on kummardus, seda lugupidavam on tervitus. Rääkides kasutatakse ainult eesnimesid, mille ette liidetakse viisakussõna “khun”.

Ausus on tailastele kaasa sündinud. Isegi hommikul suvalisele lauale ununenud fotoaparaat ulatatakse sulle päeva lõpus tagasi, kui saabud päevaselt mereretkelt.

tai_3Ööelukeskus Patong

Lääneranniku ühe suurema lahe ääres asub ööelu keskusena tuntud Patong Beach, mis on saare randadest kõige rahvarohkem. Rahva- ja kärarohkuse tõttu on turistid seda vahel võrrelnud isegi Bangkokiga.

Patongi liivarannaga paralleelselt kulgeb kaupluste, baaride ja restoranidega ääristatud rannapromenaad. Päeval annavad seal tooni kauplusepidajad, kes eestlasele harjumatult aktiivsete müügimeestena näevad igas möödujas potentsiaalset klienti. Õhtu- ja öötundidel püüavad sama aktiivselt turistidega kontakti saavutada restoranide ja baaride töötajad. Kuigi põhjamaalasele harjumatu, ei muutu selline klientide värbamise viis siiski tüütuks ja talumatuks nagu seda võib juhtuda araabiamaades.

tai_1Rannapromenaadiga ristub Bang La nimeline tänav, mis õhtutundidel erineb teistest sarnastest märgatavalt vilkama sagimise poolest. Sellele tänavale on koondunud baarid, kus kaks kolmandikku klientidest moodustavad Tai õrnema soo esindajad. Turistidele huvipakkuv vaatemäng ei kesta aga enam varajaste hommikutundideni, vaid kõik restoranid ja baarid suletakse öösel kell kaks. Selline on uus üleriigiline kord.

Kuigi Patong Beatch’i tuntakse eelkõige just aktiivse ööelu poolest, ei ole õige pidada seda ainult noortele ööelu nautivatele turistidele sobivaks paigaks. Patong Beatch’i iseloomustavaks märksõnaks on pigem mitmekülgsus. Vaiksematel kõrvaltänavatel, eemal rannapromenaadi ja peatänava kärast, leidub ka meeldiva vaikse interjööriga baare ning restorane rahulikumat puhkust armastavale turistile. Seega jääb igaühele valikuvabadus.

What Chalong kaitseb

What Chalong on saarel asuv suurim ja kuulsaim budistlik tempel. Tempel kaitseb kogu saart kõigi halbade mõjude eest. Isegi Teise maailmasõja ajal ei tabanud pommitamised Phuketi saart, mille põhjuseks arvatakse olevat just maagilise templi mõju.

What Chalongi templi kompleksis on huvitav jälgida pühalikke rituaale. Pahade hingede eemaleajamiseks süüdatakse viirukid, mõni trepiaste ülespool palvetatakse Buddha poole ja kingitakse lilli. Iga inimene saab aidata kaasa Buddha säramisele, kleepides pisikese kullast paberitükkikese Buddha kuju külge. Taimaalastest on 95 protsenti budistid.

Tai kõikides majades on olemas väike pühakoda e. hingedemaja. Hingedele antakse iga päev süüa ja juua, et nad oleksid rahulolu.

Kõigis pühapaikades tuleb inimestel käituda väärikalt ja aupaklikult. Templitesse ei tohi siseneda lühikestes riietes, vaid kaetud peavad olema nii käed kui põlved.

Templites peab istuma selliselt, et jalapäkad ei oleks suunatud Buddhade poole. Kuna jalad on roojased – puutuvad mustusega enim kokku, siis oleks see jumalate suhtes alandav. Ka ei tohi puutuda teise inimese pead, kuna see on inimese kõige püham koht.

Päraslõuna James Bondi saarel

Nagu Patong, nii on ka kogu siinne piirkond kontrastiderikas. Erinevalt Phuketi lääneranniku maalilistest mägedest on saare kesk- ja idaosa suhteliselt tasase maastikuga. Põhja-lõuna suunal lookleb läbi saare Thep Krasattri maantee. Kuna tegemist on Tai mõistes kiirteega, siis alustades oma teekonda Phuket Townist leiad ennast peagi paarisajameetrisel Sarasini sillal, mis ühendab saart mandriga. Lähimaks huvipakkuvaks reisisihiks on maakonna rannikul asuvad kaljusaared.

Phang-Nga lahe ääres ootab ees väike sadam enamasti turistidele mõeldud merekanuudega. Kui sadamasse veereb turistidega auto, ümbritseb neid koheselt grupp paadimehi, kes on lahkelt nõus turiste sõidutama Ping-Gunini saarele. See piirkond on asustatud moslemitega. Ilmselt mängib viimane asjaolu tähtsat osa ka paadisõidule hinna määramisel. Omapoolseks hinnaks 20 protsenti alghinnast pakkudes on lõpuks võimalik kokku leppida 50-protsendilisele hinnaalandusele.

Paadireisi sihiks on tavaliselt Ping-Gunini saar. Tegelikul ei erine see eriti millegagi teistest samasugustest saartest, mida selles piirkonnas leidub sadu. Eraldi vaatamisväärsuseks sai saar umbes mitukümmend aastat tagasi sellel filmitud James Bondi filmi “Kuldrelv” tõttu. Õigustatult esitatakse piirkonda tutvustav broshüüris küsimus: kas üks mitukümmend aastat vana film saab muuta loodust turisti jaoks atraktiivsemaks?

tai_2Võrdselt Ping-Gunini saarega tasub tähelepanu pöörata ka ühele moslemi külale, millest kanuu möödub teel Ping-Guninile. Küla on ehitatud ühe kaljusaare külge vee peale. Samas pole rannikuäärne piirkond väga tihedalt asustatud, mistõttu jääb pisut arusaamatuks sellise ehitise mõte. Imekaunis päikeseloojang Phang-Nga lahel osutub suureks elamuseks ja jääb turistile kauaks mällu.

Phi Phi paradiisisaared

Phuketi lõunatipust umbes 40 kilomeetri kaugusel asuvad Phi Phi saared. Nende külastamiseks tuleb varuda terve päev. Seepärast võtavad selle reisi ette enamasti need turistid, kes viibivad Phuketil kauem kui seitse päeva. Nagu Ping-Gunini saar nii on ka Phi Phi saared seotud mõnes mõttes kuulsuste ja filmimaailmaga. Nimelt on Leonardo di Caprio’ga peaosas suure menu saavutanud filmi “Beach” võtted tehtud Phi Phil.

Reise Phi Phile saab osta tänavatel ja hotellides asuvatest turismiinfopunktidest, kelle läikivad reklaampildid tekitavad ostjas mulje, et saarele sõit toimub tõelisel luksusjahil. Tegelikkuses see päris nii ei ole. Laevad väljuvad Phuket Towni sadama reisijateveoks kohandamata kailt ja laevgi pole just esimeses nooruses. Siiski pole nurisemiseks põhjust – laevadekil päikest võttes ja karastusjooke juues möödub merereis kiiresti.

Phi- Phi saarte veed on hästi tuntud oma selguse poolest. Tuulevaikse ilma ja madala laine korral on võimalik näha kuni kolmekümne meetri sügavusele. Merepõhi on saarte piirkonnas enamasti kaetud värviliste korallidega. Seetõttu on turistidele eriliseks atraktsiooniks sukeldumine ja snorkeldamine. Selges vees ujudes tasub arvestada keskpäevase päikesega ning enne vetteminekut katta keha päikesekreemiga. Vastasel korral võib tunnisel snorkeldamisel selg tugevalt ära põleda.

Fantasea: tõeline muinasjutumaa

Phuketi populaarseimast rannast Patong Beatch’ist põhja poole jääb Kamala Beach, kus asub saare suurim kommertslik ettevõte Fantasea. Sellel mitmekümnehektarilisel maa-alal, mis on täis ehitatud Tai stiilis muinasjutulisi losse ja paleesid, on teatud sarnasus Ameerika Disneylandiga. Erinevuseks vaid see, et tegemist mitte lastele orienteeritud lõbustuspargi, vaid igale eale sobiva vaatemängulise showprogrammiga.

tai_4Fantasea avab uksed igal õhtul kell 19. Esimesel kahel tunnil saavad külastajad tutvuda ehitistega, vaadata väiksemaid atraktsioone ja võtta osa Tai stiilis buffet-õhtusöögist. Seda pakutakse 3000 inimest mahutavas muinasjutulises palees. Kell 21 algab tai kultuuri tutvustav tohutu Las Vegase stiilis show, milles osalevad elusad elevandid, tiigrid, lehmad, kanad jne. Pilet etendusele on küll üsna kallis, kuid etendus on igati oma hinda väärt.

Phuketi saarel leidub veel muidki põnevat nagu näiteks Akvaarium Phuket Townis, Liblikafarm, Thalangi muuseum, Phuketi vanalinn ja mitmed budistlikud templid. Elevandisafaril saab osaleda mitmes kohas Phuketil ja ka väljaspool saart. Safari kestab vastavalt valikule 30 minutist paari tunnini ja see on tõeliselt majesteetlik elamus. Külastamist väärib ka gibonite rehabilitatsioonikeskus, kus alkoholi ja narkootikumidega rikutud gibon-ahve püütakse ette valmistada tagasi loodusesse laskmiseks.

Phuketi saar pakub võrratut puhkust ja päikest, mereranda ja eksootilist aasia kööki. Sihtkoht sobib hästi turistidele, kes ei otsi niivõrd sügavasisulist kultuuriprogrammi.

Lugu on ilmunud ajakirja ESTraveller numbris jaanuar/märts 2002

Kommentaarid: