Põhja-Soome VR autorongiga? Estraveli töötajad jagavad isiklikke reisikogemusi

10.08.2020
Estravel

Põhja-Soome saab ka istumata tunde autoroolis! Soome rongifirma VR masinaparki kuuluvad autorongid, kuhu saad oma auto kaasa võtta. Estraveli töötajad jagavad oma isiklikke reisikogemusi VR rongiga Põhja-Soome sõitmisest. Loe lähemalt, millele tasuks kupee valikul tähelepanu pöörata ja kuidas autorongiga sõit üldse välja näeb.

Estraveli vanemreisikonsultandi Annely Tulviku kogemus:

Minu kogemused on aastast 2018. Täpsemalt detsembris ja suund Oulu – Pasila.

Kuna meid ootas ees esmakordne kogemus autorongidega, siis olime Oulus üsna varakult raudteejaamas kohal. Tiirutama ja ekslema ei pidanud, sest viidad olid üsna selged ja arusaadavad. Teiste seas sildid, mis näitasid, kus toimub just autode peale laadimine. Raudteejaamas oli eraldi vagun nendele autodele, mis laeti peale Oulus. Ja kui rong, mis alustas teekonda Rovaniemist, saabus, haagiti need vagunid lihtsalt rongi sabasse. Me suutsime raudteejaamas juba väikesesse segadusse sattuda, kui nägime perroonil, et pisike vedur vedas vagunid koos meie autoga mingi hetk minema. See pisike vedur parkis aga enne rongi saabumist kõik autovagunid nö õigesse kohta.
Väike tähelepanek veel, et auto vagunisse ajamisel tasub autosse jääda vaid juhil. Ehk siis enne on mõistlik teistel reisijatel koos rongis vajaminevate asjadega autost välja tulla. Vagunid on väga kitsad ja pärast on oleks kottidega ikka väga ebamugav vagunist välja trügida. Oulus õnneks ei lubatagi rohkem kui autojuhil sel hetkel autosse jääda.

Oulu raudteejaam on väga pisike. Ootesaal, wc-d ja R-Kioski sarnane müügikoht. Kõik. Tegelikult oli kõrval ka üks restoran, kuid kuna meie olime seal jõulupühade ajal, oli seegi kinni. Ehk kui keegi plaanib vahetult enne rongisõitu midagi kaasa osta, siis tasub varem mõnest suuremast poest läbi käia.

Meil oli oma wc ja dušiga kupee. Kindlasti tuleb arvestada, et voodid on väga kitsad. Pakub ju VR võimalust lapsi broneerida ilma voodikohata. Väikeste lastega saab hakkama, aga suurematega oleks koos magamine päris keeruline. Enne reisi soovitan üle kontrollida, kas rongil on restoranivagun või mitte. Vähemalt 2 aastat tagasi kõigil ei olnud. Seda ikka selleks, et end vajadusel juba enne reisi end vajalikuga varustada.

Meie rong hilines Helsingisse väga palju – ca 5 tundi! Seda seetõttu, et kusagil poolel teel oli olnud mingi õnnetus ja öösel me lihtsalt seisime tunde. Pasilas mahaminkul tekkis taas väike ärevus. Nimelt teeb rong kusagil keset raudtee rägastikku enne Pasilat peatuse, kus haagitakse lahti autovagunid. Seejärel alles liigub reisijate peatusesse, teeb reisijatele lühikese peatuse ning liigub siis edasi Helsingi suunas. Reisijate raudteejaamas, kui oled rongist väljunud, tuleb kõndida 400 m autode mahalaadimise platvormi juurde. Raadio teel õnneks korratakse iga natukese aja tagant, kus rong asub ja kes peaks väljuma.

Kokkuvõttes ei olnud mitte midagi võimatut ja lastele pakkus rongis magamise kogemus ning kogu seiklus väga positiivse elamuse.

Estraveli ärikliendihalduri Evelin Maddisoni kogemus:

Autorongid väljuvad Helsingis Pasila peatusest.
Autode laadimine on ca 300–400 m Pasila peatusest ehk Veturitie 9, 00240 Helsinki. Viidad juhatavad. Auto võtmed saab jätta raudteetöötajale, kes ajab auto ise peale.
Auto pargitakse autovagunisse ning sinna jääb ta kuni saabumiseni sihtkohta. Vahepeal autosse minna ei ole võimalik, ehk kõik vajalikud asjad tuleb kaasa võtta, nagu pesemiseasjad, ööriided ning soovituslikult midagi näksimist. Autode laadimise kohast Pasila peatusse tuleb jalutada mööda kergliiklusteed, ca 300–400 m ning rongile minnakse juba tavalisete reisijatena. Rong peatub Pasila peatuses ca 5 min, ehk et perroonil tuleb olla õigeaegselt (kes maha jääb, on ilma autota Helsingis).

Peale Pasila peatust liigub rong edasi ning haagib autovagunid peale. Tagasitulles siis haagib rong kõigepealt autovagunid lahti ning autodega reisijad väljuvad Pasila peatuses. Kui tagasitulles Pasila peatuse maha magad, siis on tükk tegu, et autole järele minna.

Kupees ootab voodikohal väike pudel vett. Kraanivett juua ei tohi.
I korruse kupeed on soodsamad ning seal on olemas käterätid ja kraanikauss mittejoodava veega. WC ja dušš asuvad vagunis eraldi ruumis.
II korrusel on kallimad kupeed, kus on ka wc ja dušš kupees olemas.
Rongis on ka restoranivagun aga ruumi on seal üsna vähe.

Kergema unega reisijad võiksid rongisõidule kaasa võtta kõrvatropid või unerohtu. On kurdetud, et rong õudselt kolises, vilises ja kõikus.

Kui reisib pere 2 täiskasvanut ja 2 last, siis alla 10-aastased lapsed saavad reisida tasuta, kui neil pole eraldi magamiskohta. NB! tuleb arvestada, et voodi laius on 75 cm.
Kui alla 10-aastane laps reisib tasuta ehk siis ilma voodikohata, siis lapsi ei tule inimeste arvu hulka valida, piisab kui valida ühele perele kaks reisijat ja võtta kahene kupee.
Kui reisib lastega pere ja on soov kõigile voodikoht võtta, siis võib küsida ühendatavat kupeed, ehk osad kupeed on vaheuksega. Selliseid vaheuksega kupeesi on piiratud arv.
Autot broneerides tuleb märkida kohe õige pikkus, kõrgus, laius ning kas auto on koos suusaboksiga või ilma. Hiljem kõrgust lisada ei saa.

Kui reisitakse kahe autoga (nt kaks peret) siis vaja teha eraldi broneeringud. Kahte autot ei saa panna ühte broneeringusse.
Võimalik on reisida ka koos lemmikloomaga aga lemmiklooma kupeed on erikupeed ning asuvad tavakupeedest pisut eraldi.
Näiteks kui reisib pere: täiskasvanud, lapsed ja koer ning vajatakse kahte kupeed, siis on vaja teha kaks broneeringut, kuna erikupeed ja tavakupeed ei saa panna ühte broneeringusse.
Lemmiklooma tasu (veebruar 2020 seisuga) oli 5 eur ehk siis lemmiklooma kupee tuleb 5 eur kallim kui tavakupee.

VAATA VR rongide pakkumist siit.

 

Küsi pakkumist estravel@estravel.ee või telefonil 6266 266.

 

Kommentaarid: