Portugali parimad palad

04.07.2014
Janika Ritson

Alates 4. juulist alustab Portugali rahvuslik lennufirma TAP kolm korda nädalas otselende Tallinna ja Lissaboni vahet. Lennupiletid tulid müügile juba jaanuaris ja soodsaima hinnaga suvised väljumised müüdi kiiresti välja. Täna on üsna hea hinnaga pileteid müügil veel sügisesteks reisideks. Septembris ja oktoobris on Portugalis veel mõnusalt soe, ookeanilained puhuvad puhkajaile mõnusaid sooje briise ja parasjagu on viigimarjade küpsemise aeg…

Porto

Porto

Meie müügistatistika näitab, et Portugal on uus tõusev täht puhkusesihtkohtade taevas – eelmise aastaga võrreldes on Portugali eri linnade lennupiletite müük kasvanud lausa 85%. Meie turundus- ja kommunikatsioonidirektor Janika käis ka ise Portugalis ja pani kirja need paigad ja tegevused, mis teda kõige enam lummasid ja mida julgeks iga kell ka sõpradele soovitada.

Põnev ajalugu

Portugal on tuntud vana Euroopa maa – siin on põnev ajalugu ja paksude vanalinnamüüride vahel võib vaid kujutleda riigi kunagist rikkust ja mõjuvõimu. Portugaallastest maadeavastajad vallutasid nii mõnegi paiga, mille geograafiline asupaik jääb kaugele üle ookeani. Kunagistest asumaades Brasiilias, Angoolas, Mosambiigis ja Aomenis räägitakse veel tänaseni muuhulgas portugali keelt. Portugali koosseisu kuuluvad saared Assoorid ja Madeira on aga hoopis ise nägu ja väärivad kindlasti vähemalt paaripäevast külastamist. Meie soovitaks sinna lausa eraldi reisi ette võtta!

Millised vanad linnad!

Need vanad imelised linnad oma räsitud rõõmsa olekuga on lihtsalt oivalised. Portugali mereäärsed väikesed linnakesed võluvad oma boheemlasliku kalurikülaromantikaga vast igaüht, kellele Lõuna-Euroopa ja vahemeremaade manjana meeltmööda.

Lissabon

Lissabon

Mereäärsed Sao Paolo ja Praia das Macas, turiste meelitavad mekad Sintra ja Cascais, imeline Ericeira või Portugali Veneetsiaks kutsutav Aveira võluvad igaüks oma unikaalsel moel, kuid sedasama miljööd ja puhkamislainele nii sobivat kerget korralagedust kohtab ka suurlinnades. Nii pealinnas Lissabonis kui suuruselt teises linnas Portos on uus ja vana kenas koostoimes ning neis kompaktsetes vanalinnades jalutades ununeb linna suurus sootuks.

Muhe korralagedus

Portugaallastel ei ole kombeks maju ja aedu viimse detailini korrektseks viimistleda. Linnad on kirjud, sest maju kaunistatakse juba ammustest aegadest saadik erivärviliste kahhelplaatide azulejodega ja akende taha riputatud pesunöörid kuivava pesuga lisavad veelgi värvi. Neid vanu maju võiks pildistama jäädagi – hea et tänapäeval ikka filmi jagub ;)

Kliima, mis muudab iga põhjamaalase grammivõrra õnnelikumaks…

Algarve rannik

Algarve rannik

Loodus on siin lopsakas ja kliima põhjamaalasele meeltmööda. Oled sa tuule- ja mereinimene, päikesekummardaja või roheluselemb – Portugalist leiad maalilised ookeanirannad, mis paradiisiks nii surfaritele kui suvitajatele ning päike paitab palged pruuniks hoolimata sellest, kas satud reisima õite või viljade valmimise ajal.

Eks mai ja september ongi kõige mõnusamad ajad Lääne-Euroopa külastamiseks – siis kui turistidehordid veel iseolemist ei sega, aga päike juba mõnusalt soojendab. Kevadine reis õitsvasse Portugali on lihtsalt ilus, sügisel on aga mõnus puu otsast oma käega viigimarju noppida.

Ookeanirannad ja sõit mööda käänulisi mereäärseid teid

Meri on eestlaste õnn ja rõõm, aga ookeanis on veel mingi eriline jõud ja võimsus. Portugali rannad on teistmoodi ja igaüks isenägu. Minu lemmikuks sai sõit mööda käänulist rannikut Sintrast Cascais´i. Tee peale jäi ka üks surfarite paradiis – rand, mille võid hea õnne korral kasvõi üksi vallutada. Kes surfamisega ei tegele, võib lihtsalt rannal jalutades loodusega ühesolemist nautida ja jõulistel tuultel oma juukseid sasida lasta.

Üks mõnus villa

… on Portugalis puhkamiseks kohustuslik. Minu lemmikuks kujunes üks Sintra regioonis asuv maja – kogenud villaturistina naudin juba aastaid privaatsust ja oma aja ja ruumi peremees olemist, mida puhkus villas või nö rendisuvilas pakub. Üks villa suutis mind siiski jalust nõrgaks võtta. Omanike personaalne suhtumine igasse külalisse, soovitused ja hoolitsus ning saabumisel vastu võtnud kohalikust toidukraamist lopsakas laud on tõesti erilised. Tunned huvi? Sellisel juhul kiika eripakkumist Estraveli Kuldkaardi omanikele.

Mereannid ja kogu muu värske kraam

Värsked mereannid

Värsked mereannid

Kalad, koorikloomad või muud limukad restoranides, turul või supermarketi külmletis – merest saadud kraam on värske ja soodsa hinnaga. Nii me siis lasime hea maitsta ja nautisime tõelisi gurmeesööminguid. Kindlasti tasub kohalikku kraami tellida söögikohtades, kus portugaallased ise käivad – vajadusel saab tellimisel abi kehakeelest või mõnelt külamehelt, kel inglise keel käpas. Ja miks mitte teha mereande ka ise – villad pakuvad enamasti täisvarustuses kööki, aga ka grillimistarvikuid.

Minu 4-aastase reisikaaslase sõnul on grillitud krevetid tema uueks lemmiktoiduks ning inglitiibadeks ristitud merekarbidki leidsid tee ka pisemate reisisellide kõhtudesse-südametesse. Kes aga mereande ei armasta, leiab kulinaarseid naudinguid värsketest puu- ja köögiviljadest valmistatust. Ka juustu ja liha valmistavad kohalikud imehästi!

Portvein ja reserva

Kui portvein sai nime Porto järgi, siis legendid räägivad juba ka vastupidist – et Porto on linn, kust saab parimat veini, mille järgi siis linnale nimi pandi. Olgu kuidas on, portveini tasub kindlasti proovida ja valik on lai – valge, roosa ja punane kuivast magusani, viinamarjasortidest rääkimata. Kes kangemat kraami aga ei kannata, siis harilikud veinid on samuti head ja maitsvad. Tasub sõpradele koju kaasagi tuua.

Sõbralikud kohalikud

Isegi kui inglise keel suus ei ole, ei pane nad Sulle pahaks seda, et Sina pole võtnud vaevaks nende keelt ära õppida. Nad pole kaugeltki pealetükkivad, kuid turiste nad armastavad ja leiavad Sinu jaoks alati aega.

 

Kuidas sinna saab?

Portugali populaarseimad sihtkohad on pealinn Lissabon, ajalooline Porto, riigi lõunatipu kuurort Faro ja Madeira saarel asuv Funchal. TAP Portugali otselend pealinna Lissaboni kestab graafikujärgselt 4 tundi ja 50 minutit, olles Tallinna lennujaama pikim ja kaugeim otseliin. Uus liin annab Eesti reisijatele võimaluse jõuda ühe ümberistumisega paljudesse sihtkohtadesse, näiteks erinevatesse Hispaania, Brasiilia ja USA linnadesse, Marokosse ning Assoori saartele.

Lissabon pilvepiirilt

Lissabon pilvepiirilt

TAP on tuntud ka selle poolest, et pakub väga head pardateenindust – söögid-joogid ja äraantav pagas on pileti hinnas ka lühikestel Euroopa-sisestel lendudel. Kui sihtkoht asub väljaspool Euroopat ja sinna puudub sama päeva ühendus (puudutab eelkõige USA lende, aga ka näiteks mõnesid Brasiilia linnu), saab üheks ööks majutuse Lissaboni 4- või 5-tärni hotellis lennufirma kulul.

Rahvuslikule lennukompaniile TAPile pakub head alternatiivi Portugali lendamisel Lufthansa, kelle puhul toimub ümberistumine Frankfurdis. Lufthansa lendab Tallinnast Frankfurti suvehooajal lausa kolm korda päevas ning lühikese ooteajaga saab otselennuga edasi nii Lissaboni kui ka Portosse. Just Lufthansat ongi paljud eestlased Portugali lendamisel eelistanud, kuna riigi külastamine eestlastest puhkajate hulgas kogus populaarsust juba enne TAP-i lendude algust. Edasi-tagasi lennupilet Tallinnast Lissaboni maksab keskmiselt 300 eurot, aga sooduskampaaniate aegu saab ka odavamalt.

Lisaks tasub mainida, et Portugali kohapealse hinnataset hinnatakse Lääne-Euroopa üheks soodsaimaks.

Kommentaarid: