Puhkus ülimas luksuses

28.01.2020
Pamela Maran

Traveller pakkis asjad, lendas Koh Samuile, valis saare kalleima kuurordi ja läks uurima, millist hiilgust pakub tipphotell Four Seasons, kus ühe öö eest tuleb välja käia kuni 900 eurot. Täituvad unistused algavad visualiseerimisest – tule kaasa retkele viietärnisesse muinasjuttu, mille peaosas võid olla ka sina.

Koh Samui peatee ägab rollerite ja taksode voolu all ning palistab igavlevaid putkasid, kust saab osta mangosid, 9eurost massaaži või ekskursioone. Heitgaasid ja tulikuum päike uimastavad turiste, kes tööelust väsinud pilguga otsivad lohutust järgmisest tiirust randa või baari.
18 kilomeetri kaugusel peateest asub mereäärse mäe otsas peidetud pärl, kust leiad maailma, kuhu tüüpilise puhkuse valud ei ulatu.
Four Seasonsi vastuvõtt paksude väravate taga avab vaate hunnitule merele ja summutab helid väljastpoolt. Tere tulemast džunglisse, kus järgmisteks päevadeks saavad sinu saatjateks ülim rahu, vaikus ja hool.

Kõlguta jalgu või keset merd

Sisseregistreerimise järel tervitab meid Koh Samui Four Seasonsi turundusjuht Metanee Promjai, kes lükkab hääled sisse golfiautole ja palub lahkelt peale hüpata. Tohutul maa-alal on taimerägastikku peidetud 60 villat ning väike auto on kõige kiirem ja mugavam viis mööda mäge ringi liikuda. Ka töötajatel on oma „liinibussike“. „Kui sellest maha jääd, tuleb kõndida. Seepärast me ei lähegi siin paksuks,“ sõnab Metanee soojalt naeratades. Künkad on järsud ja teekonnad pikad, aga ilmselt ei lähe siin mitte keegi paksuks, sest Four Seasonsis pole stressikübetki – see on paradiis.
Four Seasons avas Samui kuurordi juba 12 aastat tagasi, kuid ometi paistab kõik uhiuus. Siinsed põhikülastajad tulevad Ühendkuningriigist, Ameerikast ja Hiinast ning peatutakse nädala või suisa kahe kaupa. Külaliste eest hoolitseb üle 300 töötaja, kes igal nurgal naeratades panevad kaks kätt kokku ja tervitavad südamlikult.
Metanee sõidutab meid ranna äärde, kuhu pääseb taas läbi imesuurte kaunite väravate. Sealgi on juba töötajad vastas, et tervitada ja uurida, millega saab kasulik olla.
Siinset soppi katab lumivalge liiv, kõrged palmid ja mitmed hooned. On mängumajake lastele, vabaajakeskus noortele, romantikaplats õhtuseks privaatseks söömaajaks, restoran Pla Pla ja rannabaar.
Külastajad võivad jalgu kõlgutada rippvoodil – millest osa asub isegi meres –, laiadel rannavooditel või 50meetrise sportbasseini ääres. Iga tund tuuakse proovimiseks mõni snäkk või puuvili ja kindlasti ei lasta su veeklaasil kordagi tühjaks saada, vaid hoitakse silm peal, et piisavalt vedelikku tarbiksid.
Kui logelemisest küll, võid minna kajakiga sõitma või snorgeldama. Siinne sopike on täis koralle, mille eest hotell juba aastaid hea seisab. Four Seasons on palganud ka merebioloogi, kes peab külastajatele loenguid ja korraldab ekskursioone veealusesse maailma. Kliimasoojenemine on aastakümnete jooksul tõstnud meretemperatuuri kahe kraadi võrra ning see on muutnud korallide elu talumatuks ja põhjustanud nende väljasuremist. Four Seasonsi meeskond on mitu aastat neid kunstlikult paljundanud ja seda päris edukalt. Rannas on saadaval päikesekreem, kus pole keemiat, mis õisloomakesi veelgi enam häirida võiks.

Uinu merekohina saatel

Jätkame tuuri Metaneega, kes juhib džungliteedel masina ilmselt maailma parima vaatega poksiringi, kus saab Tai poksi trenni katsetada professionaalse treeneriga. Sealsamas kõrval asub ka 24 tundi avatud korraliku varustusega jõusaal – maadle hantliga ja imetle merd. Golfiautosõidu kaugusel asuvad tenniseväljakud, kus ka esimest korda elus palli kõksides saab 30 minutiga korraliku trenni tehtud.
Kookospähklipuu kõrgemate otsade juurde ulatuval künkal saab jalga puhata nii-öelda hiiglaslikus elutoas, vaatega kogu kuurordi ilule ja merele. Sealt sammuke edasi asub restoran, kus unisel lõunaajal võib hotelli pagariga Tai magustoite meisterdada. Enamik kokkamisest on mõistagi juba ära tehtud ja külalise kanda jääb pigem söömisvaev.
Istume Metaneega lõunatama. „Meile on keskkond väga oluline,“ räägib tailanna. „Me ei kasuta plasti, istutame taimi juurde, hoolitseme korallide eest ja kogume külalistelt annetust, et neid taastada. See on meie jaoks oluline teema.“ Lauale maandub kookospähkel jahutava mahlaga ja muidugi paberist kõrrega. Kookospähklipuid on kuurordi maa-alal üle 1000.
Pärast lõunasööki sõidutab Metanee meid meie järgmise kolme päeva koju. Puidust väravake avab jalgtee villasse, mille ees laiub isiklik bassein ning vaade kõrgelt ülevalt alla rohelusele ja sinetavale merele. Hunnitu! Imetle elu suurel terrassil asuvas voodis või lamamistoolil. Kui naabrid vaja täiesti välja lõigata, võid ette tõmmata hiigelkardinad.
Otse terrassilt pääsed imelisse magamistuppa, kus baldahhiini all uinudes saad kuulata lainemüha. Kirjutuslaual on puuviljavaagen ja kiri tervitustega juhtkonnalt. Oodatud tunne kõditab hinge.
Vannitoas laiub hiiglaslik kivist vann, millest on võimalik otse terrassile astuda või sealsamas merd imetleda. Kõik on imeline igas pisidetailis, mööblijupis ja värvitoonis!

Päkapikud käivad õhtuti toimetamas

Four Seasonsi hommikusöök on rikkalik. Kuigi bufeelaud katab ka taimetoitlase vajadused, saab iga külaline tellida endale menüüst komplekti lisaks – guacamo’lega quesadilla’d, kookospiimaga pudru värskete maasikatega või muud head-paremat. Soovi korral pressitakse sulle värske mahl ja päev hiljem teatakse juba täpselt küsida, kas tänagi soovid rohelist mahlasegu.
Rootsi lauas lõhnavad värskelt küpsetatud saiakesed, meekärg tilgub kuldset nektarit, mida tee sisse niristada. Kokk on valmis tegema pannkooki, vahvlit või erisuguse sisuga omlette. Kõigi söögivalikute üleslugemiseks läheks vaja eraldi lugu, aga on selge, et kolme hommikuga ei jõua kaugeltki kõike pakutavat ära proovida ja ülesöömine on garanteeritud.


Peagi ootab ees tunnine hoolitsus salaaias. Läbi väikse spaamaja algab retk džunglis, kuhu on peidetud väiksed oaasid teraapiateks. Hoolitsuste hinnad on vahemikus 100–800 eurot. Üks kallimaid neid, hoolitsus privaatses toakeses, lõpeb vannis lageda taeva all vaatega päikeseloojangule – totaalne kümblus nii ihule kui ka hingele.
Massaaži alustatakse aeglase ja rahuliku jalakoorimisega, hoolitsuse salajased koostisosad paljastatakse ainult külalisele. Minu terapeut Thip on äärmiselt põhjalik, hoolitsev ja armastav nagu ema, kes oma last soojade käte vahel hellitab.
Ilma liialduseta – elu parim massaaž ja seda eelkõige Thipi täieliku pühendumise pärast. Hoolitsuse juhatab sisse helikausi vibratsioon kõrva ääres. Terapeut küsib aeg-ajalt sosinal, kas kõik on hästi, kas muusika ei häiri, kas on piisavalt soe ja mõnus. Kõik on täiuslik!
Retk läbi džungli tagasi koju möödub pilvedel hõljudes. Kui õhtu on käes, võib kindel olla, et koristusbrigaad on teist korda jõudnud kogu villa üle käia, sinu laokil asjad viisakalt kokku lappida, sussid voodi kõrvale valmis panna ja väikese maiustuse öökapile jätta. Nagu päkapikud käivad nad salaja headust tuppa puistamas. Golfiautojuhid ja kogu meeskond suhtlevad raadiosaatjatega, andes märku, millal oled toast lahkunud, et päkapikud võiksid tuppa asjatama minna. Sinul pole vaja millegi pärast muretseda!

Mis teeb hotelli nii kalliks?

Töötajad teavad paari päevaga su nime, seda, mida süüa-juua eelistad, pärivad, kas kõik on hästi, hoolitsevad iga vajaduse eest ja sul pole vaja absoluutselt mitte midagi teha. Viimane õhtusöök tuleb peakokk Ivo Benidio tervitustega, merekohin laua kõrval saatjaks, ja tekib tunne, et veel ei tahaks lahkuda. Ei taha veel teisele poole väravaid astuda, kus asub maailm, mis kolmeks päevaks jäädavalt unustatud sai. Maailm, kus keegi ei pane susse õhtuks voodi kõrvale valmis ega too maiustusi öökapile.
Kell neli hommikul on golfiauto siiski ukse ees ja taksosse astudes näen istmel toidupakikest. Varajase lennu puhul ei saa nautida viimast hommikusööki rikkalikus lauas, kuid töötajad on hoolitsenud, et võileivad, õun, müsli, jogurt, värskelt pressitud mahl ja vesi mind turvaväravateni kosutaksid. Nad on kõigele mõelnud veel päris viimase hetkeni.
Lennujaama sõites mõtlen, mis on see, mis puhkuse Four Seasonsis nii kalliks teeb. See on ülim tähelepanu ja hool, aeg ja pühendumus, mida kiirtoiduajastul nii lihtsalt enam ei kohta. Sa maksad emotsiooni eest, et oled südamest oodatud ja armastatud, ning hetkede eest, kui sa ei pea mitte millegi pärast muretsema. Ja need tunded on tõepoolest kallid…

Fotod: Pamela Maran

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: