Ramadaan Dubais on ehe kultuurielamus

15.03.2024
Visit Dubai

Kuni 9. aprillini tuksub Dubai ramadaani vaimus. Moslemite püha kuu pakub külastajatele mitmekülgset meelelahutusprogrammi, võimaluse tutvuda Dubai tavade ja kultuuriga, osaleda traditsioonilistel pidusöökidel ning proovida kohalikku kööki.

Lisaks mitmetele spordivõistlustele, kontsertidele ja näitustele, on kaubanduskeskuste ja söögikohtade lahtiolekuajad pikendatud kuni keskööni, et pärast igapäevast paastu saaks pere ja sõprade seltsis aega veeta. Kauplused ja ööturud meelitavad ostlejaid ahvatlevate hindadega. Ramadaaniaegsed dekoratsioonid ja valgusinstallatsioonid muudavad õhkkonna linnas iseäranis eriliseks.

Kui päike loojub, algavad õhtused palvused ning linn langeb hetkeks vaikusesse, see tähistab paastupäeva lõppu ja söömaaja lähenemist. Moslemid üle kogu maailma katkestavad päevase paastu, alustades lonksu vee ja mõne datliga. Parim viis traditsioonidest osa saada on osaleda õhtusel iftaril pärast päikeseloojangut või koidueelsel suhooril. Emiraatide hõrgutisi ja erilisi ramadaani roogasid pakuvad pea kõik restoranid. Lisaks on menüüdes palju piirkondlikke roogasid, mis on sel perioodil eriti populaarsed. Ärgatakse juba enne koitu, et koos palvetada ja einestada, valmistudes niiviisi paastupäevaks.

 

Kõik linna vaatamisväärsused jäävad avatuks ka ramadaani ajal, aga samas pakub püha kuu võimaluse sukelduda sügavamalt islami olemusse. Dubai ikooniline Jumeirah mošee tervitab kõigi usundite esindajaid, korraldades kuuel päeval nädalas giidiga ekskursioone. Sheikh Mohammedi kultuurilise mõistmise keskust avab ukse Araabia Ühendemiraatide traditsioonide ja tavade maailma. Kohustuslik külastuskoht on ka 64 hektaril laiuv Koraani park imede koopa, kasvuhoone, järve ja aiaga, kust leiab 51 koraanis mainitud taimetüüpi. Etihadi muuseum oma interaktiivsete eksponaatidega on keskendunud rohkem ajaloole.

Global Village on multikultuune festivalipark, mis koosneb eri riike ja piirkondi esitlevatest paviljonidest. Ramadaani ajal on see vaba aja veetmise koht eriti populaarne oma põnevate etteastete ja rikkaliku toiduvaliku poolest. Ka Expo City Dubais on sel kuul elamusi pakkuv eriprogramm.

 

10. aprillil toimub Eid al-Fitr ehk paastu murdmise festival, mis tähistab püha kuu lõppu suurejooneliste pidustusetega linnas. Päeva alustatakse tavaliselt varajase ärkamise ja hommikupalvusega, millele järgneb lõunasöök sõprade või perega. Sel ajal on kombeks teha lastele rahalisi kingitusi ja annetada puudust kannatavatele. Inimesed soovivad üksteisele rõõmsalt “Eid Mubarak”, mis tõlkes tähendab “õnnistatud püha”.

 

Kommentaarid: