Reisimuljed Jordaania õppereisist

19.07.2023
Estraveli müügitoe osakonna juhataja Triin Mõlder

Estraveli müügitoe osakonna juhataja Triin Mõlder käis kevadel õppereisil Jordaanias ning jagab oma reisimuljeid ja soovitusi.

Sissejuhatus ja Turkish Airlines’i lendudest

Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liit ja Turkish Airlines korraldasid aprilli lõpus Jordaania õppereisi, mille eesmärgiks oli tutvuda põhiliste sihtkohtade ja vaatamisväärsustega. Triin käis Jordaanias esimest korda ning soovitab Jordaaniat külastada reisisellidel, kes otsivad uusi elamusi ja soovivad igal päeval miskit uut ja huvitavat näha ning kogeda.

Turkish Airlines’i lennukid olid igati korralikud, lend sujus, pagas hinnas ja nagu ikka, siis süüa-juua lennul sai. Algselt oli meil plaanitud tagasitulek Aqabast, kuid kuna lende muudeti, siis pidime viimasel päeval bussiga tagasi Ammanisse sõitma.

1. päev

Ammani ekskursioon (sealhulgas Amman Citadel) – Jerash – Ajlun Castle – Amman. Sissepääsutasud olid kaetud Jordan Passiga.

Majutus: Mövenpick Hotel Amman
Korralik ja puhas suurem hotell, mis sobib nii ärireisijale kui peredele lühemaks peatumiseks. Hotellis on bassein ja väliterassi ala, kuid see oli aprilli lõpus veel korrastamisel ega olnud külalistele avatud. Olemas on ka sviidid eraldi korrusel ja VIP-klientidele eraldi lobby baar. Hommikusöök on korralik ja rikkalik. Hotelli ümbruses niisama väga miskit teha ja näha ei ole. Meie liikusime hotellist bussi või Uberiga kesklinna (umbes 6 eurot sõit, arvestada tasub ummikutega ja ajakuluga 25 minutit).

 

Ajlun Castle

Ajlun on iidne kindlus, mis asub Jordaanias, Ajluni linnas. Seda tuntakse ka kui Qala’at Ar-Rabadi. 12. sajandil ehitatud kindlus asub mäetipul ning see ehitati strateegiliselt, et kontrollida piirkonna rauamaardlaid ja kaitsta seda ristisõdijate rünnakute eest. Kindlus oli oluline sõjaväeline tugipunkt, mis tagas kaitse ja valvuri ümbruskonna maadele. Selle asukoht võimaldas sel ajal selget vaadet orgudele ja lähedalasuvatele kaubateedele, muutes selle oluliseks osaks kaitsevõrgustikus.

Jerash

Jerash, tuntud ka kui Gerasa, on iidne linn Põhja-Jordaanias, umbes 48 kilomeetrit pealinnast Ammanist põhja pool. See on üks paremini säilinud Rooma linnu maailmas ning oluline arheoloogiline paik.

Jerashi varemed on hästi säilinud ja pakuvad külastajatele suurepärast võimalust näha Rooma ajastu arhitektuuri ja elustiili. Seal on muljetavaldavaid vaatamisväärsusi, sealhulgas Hippodrome’i võidusõidurada, mis on üks suurimaid säilinud hipodroome maailmas, samuti kaks suurt rooma teatrit, mis on tuntud oma suurepärase akustika poolest. Soovitan kindlasti külastada.

2. päev

Amman – Baptism site Bethany Beyond the Jordan + valley of the churches – Mt Nebo – Madaba – Amman. Sissepääsutasud olid kaetud Jordan Passiga. Soovitan ka Surnumere külastuse planeerida.

Baptism site Bethany Beyond the Jordan

Ristimiskoht Jordani jõe ääres, tuntud ka kui Betanias, on oluline piibellik paik, mis asub Jordani jõe idakaldal. Sellel paigal on suur religioosne ja ajalooline tähendus kristlaste jaoks.
Tänapäeval külastavad paljud kristlased ja turistid seda paika, et näha ja kogeda selle ajaloolise sündmuse energiat ja tähendust. Seal on ristimise mälestusmärk, mis tähistab Jeesuse ristimise kohta, samuti kirikud, kloostrid ja palverännakute rajad. Usklikele pakub see võimalust pidada palvust, osaleda ristimisrituaalides ja sukelduda Piibli lugude maagiasse.

Mount Nebo

Nebo mägi on ajalooline mägi Jordaanias, mis asub Madaba linnast lõuna pool. Sellel mäel on suur religioosne ja ajalooline tähendus erinevate uskude jaoks. Lisaks sellele on Nebo tuntud kui koht, kus Mooses nägi oma elu viimasel päeval tõotatud maad, kuid talle ei lubatud sinna siseneda. Moosese haud asub ka selles piirkonnas, kuigi täpne asukoht pole teada.

Tänapäeval on Mägi Nebo populaarne turismiobjekt, kus külastajad saavad imetleda panoraamvaateid Jordani orule, Luvimaa maale ja Jeruusalemmale. Seal asub ka Moosese mälestusmärk, samuti kirik, mis on pühendatud Püha Moosesele, kus on näha väärtuslikke mosaiikpõrandaid ja kunstiteoseid.

3. päev

Amman – Kerak (Kings Highway) – Little Petra – Petra by Night festival

Majutus: Hayat Zaman Hotel & Resort
Armas maalähedane kohalik hotell, mille toad on pigem tagasihoidlikud, kuid õueala igati armas. Hotelli territooriumil oli ka bassein ning õhtul tehti elaval tulel teed. Olemas oma restoran, mille söögid on väga maitsvad ja teenindus meeldiv.

 

Kerak (Kings Highway)

Kerak, tuntud ka kui Keraki kindlus, asub Jordaanias Keraki linna lähedal ja on üks kuulsamaid kindlusi Jordani kuningate tee ääres. Kerak on keskaegne kindlus, mis ehitati ristisõdijate perioodil 12. sajandil. See on üks parimaid säilinud ristisõdijate kindlusi Lähis-Idas. Kindlus asub kõrgel mäekünkal ja pakub suurepärast vaadet ümbritsevale maastikule.

Tänapäeval on Keraki kindlus populaarne turismiobjekt, kus külastajad saavad uurida kindluse erinevaid osi ja imetleda selle ajaloolist arhitektuuri. Sealt avanevad kaunid vaated ümbritsevale maastikule. Kindlusel on ka muuseum, kus saab rohkem teada piirkonna ajaloost ja vaadata arheoloogilisi leiukohti. Kui reisi jooksul aega napib, siis jätaksin reisikavast Keraki külastuse ise välja.

Little Petra

Little Petra, tuntud ka kui Siq al-Barid, on arheoloogiline paik Jordaanias, lähedal kuulsale antiiksele linnale Petra. See on väiksem kui Petra – seega soovitan kindlasti ajaliselt enne Petrat külastada.

Petra by Night festival

Petra by Night toimub Jordaanias asuvas Petra linnas. See on eriline sündmus, mis annab külastajatele võimaluse kogeda Petra võlu öisel ajal.

Petra by Night festivali korraldatakse tavaliselt 1-2 korda nädalas ning see meelitab ligi palju rahvusvahelisi külalisi. Sündmus algab päikeseloojangul, kui päevavalgus hääbub ja linn mattub järk-järgult öisesse atmosfääri. Enne külastust tasub kindlasti veenduda, et festival endiselt toimub (meie külastusajal toimus). Asukoht on Petra sissepääsust kuskil 2 km jalgsi. Seega tasub ka ajaliselt veidi planeerida.

4. päev

Petra külastamine. Siseepääs oli taas tagatud Jordan passiga. Seejärel 4×4 maasturiga sõit Wadi Rumi kõrbesse, päikeseloojang ja õhtusöök kõrbelaagris.

Petra

Petra on kuulus arheoloogiline linn Jordaanias, mis on tuntud oma unikaalsete kiviarhitektuuri ja kaunite maastike poolest. Petra kuulub maailmapärandi nimistusse ja on üks maailma imelistest paikadest. Soovitan kindlasti külastada. Kuna turiste on hooajal väga palju, siis eelistada võimalilult varast kellaaega (meie alustasime kell 7.30). Samuti tasub aega varuda, sest meil kulus matkamiseks 7 tundi, mille jooksul läbisime umbes 14 kilomeetrit.

5. päev

Hommik möödus Wadi Rumis, mille järel sõitsime Aqabasse.

Majutus: Sand Star Camp
Tegemist on väikeste majakestega Wadi Rumi kõrbes. Iga maja mahutab 2 täiskasvanut ja 1 laps, kus on väga tagasihoidlik tualett ja pesemisvõimalus. Vett soojendatakse päikesepaneelidega, seega hommikul oli vesi jahe. Sand Star Camp sobib vähenõudlikule reisijale, kelle jaoks on asukoht ja hea vaade kõrbele oluline. Majutusasutus pakub kohapeal ka kõrbesafarit ja kaamliga päikesetõusu või -loojangu matku.

6. päev

Aqaba: paadisõit snorgeldamisega ja jalutuskäik linna peal

Majutus: Mövenpick Resort & Residences Aqaba
Suur ja korralik hotell, mis sobib peredele puhkuseks. Hotellialalt pääseb randa, kus on mõnus ujuda ja päikest võtta. Rannaalal on ka eraldi baar ja restoran. Samuti olemas kaks suuremat basseini ja mullivannid. Lastele on olemas eraldiseisev väike laste basseiniala. Õhtul mängib elav muusika. Õhtusöök on hotellis rikkalik, hommikusöök tagasihoidlik.

Punase mere ääres asuv Aqaba linn on Jordaania ainus mereäärne linn ja seetõttu ka populaarne turismisihtkoht. Aqabat külastatakse nii ajalooliste vaatamisväärsuste kui ka ilusa mereäärse keskkonna pärast.

Mõned soovitused ja tähelepanekud kui plaanid reisida Jordaaniasse

  • Võimalusel alusta reisi Ammanis ja tule tagasi Aqabast või vastupidi. See hoiab igati aega kokku. Meie lennugraafik muutus ja pidime Aqabast viimasel päeval tagasi Ammani bussiga sõitma – ajakulu 5 tundi, kuid samas miskit hullu ei olnud. Müügis on ka valmis paketid kombineeritud sihtkohtadega puhkuseks Jordaanias.
  • Ammanis omal käel liikudes tasub Uberiga sõita. Kohalikud taksod on kallid. Meil maksis Uber 6 km hotellist kesklinna 6 eurot.
  • Aqaba on väike mõnus puhkuselinnake, kuid seal ma ise üle kahe päeva ei peatuks. Sobib pigem reisi lõpetuseks, et päeval ujuda ja rannas olla ning õhtul väike jalutuskäik veel teha.
  • Jordaania söökidest tasub kindlasti proovida Mansafi (riis ja lammas koos jogurtikastmega). Mansaf on traditsiooniline roog Jordaanias. Välimuselt see ehk nii isuäratav ei ole, kuid maitse on super. Jookidest soovitan lemon minti – alkoholivaba laimi-piparmündi jook jääga. Söökidest oskavad jordaanlased väga hästi teha kõiki lambalihast roogi.
  • Raha tasub Eestis vahetada, kuid seda saab teha ka kohapeal. Mõnes kohas võib olla kõrge teenustasu.
  • Jordaania osades piirkondades alkoholi söögikohtades ei müüda.

Loe veel: Reisimuljed Istanbulist ja ajaloolisest Jordaaniast

 

Kommentaarid: