Reisimuljed Norwegian Cruise Line´i Vahemere kruiisilt

27.03.2024
Estraveli turundusspetsialist Sandra Puusepp ja vanemreisikonsultant Hille Järve

Estraveli turundusspetsialist Sandra Puusepp ja vanemreisikonsultant Hille Järve osalesid möödunud aasta oktoobri lõpus 5-päevasel Vahemere kruiisil Norwegian Cruise Line´iga. Loe nende reisimuljeid ja vaata pilte.

Oktoobri lõpus saime nautida veel viimaseid suvesoojasid päevi Lõuna-Euroopas ning tutvuda Norwegian Cruise Line´i laevaga Norwegian Jade, seilata mööda Vahemerd ning külastada Itaalia, Prantsusmaa ja Hispaania kauneid rannikulinnu. Tegelikult algas selle kruiisi teekond Ateenast ning lõppes Lissabonis ning kestis kokku 12 päeva (11 ööd). Meie saime laevale astuda Itaalias Civitavecchia sadamas (Roomast ca 88 km) ning 5 päeva jooksul külastasime Livornot, Cannes´t ja Palma linna Mallorca saarel. Kruiis lõppes meie jaoks Barcelonas.

 

KRUIISILE MINEK
Kruiisi alguse päeva varahommikul lendasime läbi Helsingi Rooma, kust siis edasi rongidega Civitavecchia´sse seiklesime. Tegelikult ei soovita me kruiisi alguse sihtkohta lennata samal päeval, kui kruiis algab, sest juhtuda võib igasugu asju, mis sind kruiisist maha võivad jätta. Lennud tühistatakse, lend hilineb mitu tundi, rongi väljumised tühistatakse või muudetakse, istud privaattransfeeri või taksoga kuskil avariiga ummikus jne. Seega oleks soovitatav sihtkohta jõuda vähemalt päev varem või miks mitte ka mitu päeva varem, et kruiisi alguse linnaga ka pikemalt tutvuda.
Meil õnneks lennud kõik sujusid ja Roomast Civitavecchia´sse oli aega minna 6 tundi. Kõige mugavam aga ka kulukam oleks lennujaamast otse sadamasse privaattransfeeriga või taksoga sõita (al ca 150 €). Kuna meil aega oli ja seiklusjanu samuti jagus, siis otsustasime rongide kasuks.
Tegelikult kiireim viis lennujaamast Rooma kesklinna saada ongi just rongiga – Leonardo Express, mis viib peatusteta (ca 30 min) otse Rooma keskusesse Roma Termini jaama (pileti hind 14 €). Sealt edasi lihtne ja kiire ümberistumine järgmisele rongile, mis meid laevale lähemale viis. Umbes 50 minutit sõitu (pileti hind 26 €) ja saabusimegi Civitavecchia rongijaama, mille eest viis liinibuss meid kruiisiterminali otse kruiisilaeva kõrvale (pilet 6 €). Kuna jõudsime laeva juurde keset päeva, mil enamus laevakülalisi olid veel ekskursioonidel, siis toimus laeva minek kiirelt ja sujuvalt. Küll aga tuleb kruiisi alguses arvestada mõningase järjekorraga ja aeglasema laevale pääsuga. Sama kehtib ka ekskursioonidelt tagasi tulles. Millega peab kindlasti arvestama isegi Euroopa piires kruiisides, on see, et pass peab dokumendina kaasas olema. Laeva check-in toimub ainult passi alusel, id-kaardist seal kasu pole. Ühtlasi peab olema vähemalt ühel reisijal kajuti kohta ka kehtiv krediitkaart, millelt broneeritakse deposiit (meil broneeriti nt 100 USD). Sealt arvestatakse kruiisi lõpus maha laeval tehtud kulutused ning ülejäänud summa vabastatakse mõne päeva jooksul peale kruiisi lõppu. Laevas kruiisi jooksul toimuv arveldus ongi kõik läbi krediitkaardi, mille alusel tehakse kliendile nn laeva kaart. Laeva kaart avab kajuti ukse ning kehtib ka ainsa maksevahendina laevas. PS! Kogu arveldus laevas on USA dollarites.

 

 

TOITLUSTUS LAEVAS
Laevale saabudes viisime kohe oma pagasi kajutisse ning suundusime ühte laeva restorani sööma. Mitmed laeva restoranid on juba kruiisi hinnas ning sinna võid lihtsalt maha istuda ja menüüst endale meelepärase eine tellida või buffee laiast valikust endale ise eine kokku panna. Karastusjoogid toidu kõrvale on samuti kruiisi hinnas. Kui soovid einestada mõnes laeva erirestoranis või nautida kokteile ja alkohoolseid jooke, siis nende eest tuleb eraldi maksta või osta endale (enne kruiisi algust) lisateenuste pakett Free at Sea. Meie väga soovitame selle paketi soetamist! Saab muretult baarist jooke tellida (sh mittealkohoolsed kokteilid jms), külastada erirestorane (2 restorani vabal valikul), kasutada 150 min laeva wifit/ seadme kohta ning soovi korral broneerida laevas mõni maapealne ekskursioon ning kasutada paketiga kaasnev ekskursioonikrediit 50 USD.
Päevasel ajal, kui enamus reisijaid on mandril sihtkohaga tutvumas, on avatud vaid valik restorane. Õhtusöögi ajaks on kõik avatud ning broneeringut ühessegi tegema ei pea. Norwegian Cruise Line´i üheks plussiks ongi see, et laeva einestamise kontseptsioon on Freestyle Dining ehk et ei ole riietumise reegleid, kohustuslikku laua broneerimist ega kindlate katete kellaaegu. Populaarsematesse erirestoranidesse on soovitatav siiski lauabroneering teha, kui väga kindlal ajal seal einestada soovid. Üheks selliseks on näiteks Jaapani show-restoran Teppanyaki, mida ka meie otsustasime külastada. Väga meeleolukas ja maitsete rohke õhtu oli igatahes! Kokku on sellel laeval 6 lisatasuga erirestorani ja 6 tavarestorani, mille külastus on kruiisi hinnas. Lisaks on laevas 14 lounge´i ja baari, millest meie lemmikuks sai Sugarcane Mojito Bar.
Kuna tegemist on siiski veidi soodsama klassi nö Mainstream kruiisifirmaga, siis väga suurejoonelisi maitseelamusi sealt oodata ei tasu, aga valikut on, kõhu saab täis ning toidud on valdavalt maitsvad. Parimad toiduelamused olid meil siiski maapealsetes restoranides :)

 

 

LAEVAST
Norwegian Jade on ehitatud aastal 2006 ning saanud uuenduskuuri aastal 2022. Kulumismärke laeval ei kohanud igatahes. Jade mahutab kuni 2402 reisijat ja 1037 meeskonna liiget, seega on tegemist väiksema ja eakama laevaga, mis esindab pigem klassikalist kruiisilaeva, ehk et väga suurejoonelisi meelelahutusatraktsioone laevalt oodata ei tasu. Paljudele aga just meeldibki selline mõnusam ja rahulikum keskkond ning traditsioonilisem kruiisime viis. See aga ei tähenda, et laeval meelelahutust üldse pole. Sportimiseks on korvpalli-, võrkpalli- ja tenniseväljakud, jooksurada ja jõusaal, lõõgastumiseks spaa ja raamatukogu, lastele ja teismelistele klubid-mängutoad ning igaõhtused etendused “Stardust Theatre” saalis. Lisaks live esinejad mitmes baaris. Muidugi ei puudu ka sellelt laevalt mõnus avar basseini ja päevitamise ala. Igav sellel laeval kindlasti ei hakka.
Erinevaid kajutikategooriaid on laeval kokku 29, sh rõduga kajut Balcony Stateroom, milles ka meie majutusime. Rõduga kajuteid on erinevas suuruses (18-26 m2) ning meil õnnestus majutuda just selles väiksemas 18 m2 kajutis. Vahepeal tundus küll, et ruumi on pisut vähevõitu aga kuna kajutis käisime põhimõtteliselt ainult magamas, siis polnud sellest hullu. Üldmulje kajutist jäi hea – kõik oli puhas ja terve ning kulumismärke oli näha väga vähe. Suureks plussiks oli muidugi rõdu, kus mõnusalt värsket mereõhku hingamas käija ning ilma ja vaateid nautida. 

PEATUSTEST
Meie kruiisireis sai siis alguse Rooma lähedalt Civitavecchiast, mis on üks suurimaid kruiisisadamaid Itaalias. Tegelikult algas selle kruiisi teekond Ateenast ning kestis kokku 12 päeva (11 ööd), meie saime nautida vaid osa sellest suurepärasest marsruudist. Norwegian Cruise Line´i Vahemere kruiisid ongi pigem pikemad 10-12 päevased ning alla nädalasi kruiise nende valikust ei leia. Marsruudid on neil enamasti hästi sihtkohtade rohked – iga päev ärkad uues sadamas. Rooma ja Civitavecchia linnaga meil aega tutvuda kahjuks ei jagunud aga neil, kel kruiis sealt algab, on väga hea võimalus (ja väga soovitatav) lennata kohale mõni päev varem, et tutvuda ka Roomaga.

Esimene peatus oli Livorno, mis on väga populaarne sadam paljudele kruiisifirmadele. Livorno ise on tore väike sadamalinnake, kus ühe päeva kenasti sisustatud saab, kuid peamised sealse peatuse vaatamisväärsused asuvad pisut kaugemal. Nimelt korraldavad enamus kruiisifirmad Livornost eksursioone kuulsa viltuse torni linna Pisasse, Itaalia kunsti- ja kultuuripealinna Firenzesse ning värviliste majakestega Cinque Terre kalurikülla. Meie seekord piirdusime Livornoga ning võtsime ette klassikalise Hop On-Hop Off bussi tuuri, mis viis meid ka kaunite vaadetega Montenero mäele (mäe otsa sai vahva vanaaegse funikulööriga). Sõime pastat ja gelatot ning jalutasime mööda vanalinna ja poode. Mõnus Itaalia vaib :)

 

 

Teiseks peatuseks oli Prantsuse Rivieral asuv filmifestivali poolest kuulus Cannes. See peatus oli omaette elamus juba selle poolest, et väikese sadama tõttu ei saa suured kruiisilaevad randuda otse sadamas ning ankurduvad Cannese lahes. Sadamasse viivad väikesed paadid, mida kutsutakse tender boat´ideks. Nendega sõit oli lainetuse tõttu meelelahutus omaette 🙂
Cannesi peatuses on võimalik kruiisi firma kaudu osta ekskursioone rikkuse hõngulisse Monte Carlosse, kauni vanalinna ja promenaadiga Nizzasse, Riviera ühte vanimasse linna Antibesisse ning imearmsasse keskaegsesse Eze külla, mis asub merepinnast 400 m kõrgusel (Soovitame!!!).
Meie avastasime hommikupoolikul Cannese sadama promenaadi ja vanalinna ning selfitasime muidugi kuulsa filmifestivali hoone ees punasel vaibal. Seejärel võtsime ette lühikese rongisõidu imearmsa väikese vanalinnaga Antibesisse. Jalutasime mööda kitsaid tänavaid, uudistasime kohalikku kaupa ehedal prantsuse turul ning sõime restoranis prantsuse klassikat – Boeuf à la tartare´i. Igati väärt väljasõit!

 

 

Neljandal päeval oli aega kogu ennelõuna veeta laeval, sest järgmisesse sihtkohta jõudis laev alles kl 13. Loomulikult kasutasime seda aega päikest, basseine ja kokteile nautides!
Kolmandaks peatuseks oli
Palma linn Mallorca saarel – meie selle reisi vaieldamatu lemmik! Ülilummav linn, mille kuulsaim vaatamisväärsus on suursugune gooti stiilis Palma katedraal (La Seu). Katedraal asub mere ääres ning paistab sadamasse saabudes juba kaugelt. Sealt saab alguse ka Palma kaunis vanalinn, mille kitsad tänavad on täis armsaid poekesi ja restorane. Norwegiani valikust leiab palju erinevaid saare ekskursioone, sh gastronoomia ja veini tuurid ning pärli vabriku ja Hamsi koobaste külastused.
Meie sisustasime oma päeva Palma katedraali ja vanalinna imetlemisega ning lõunatasime mõnusas väikeses välirestoranis nautides traditsioonilisi tapaseid ja kohalikku veini. Hiljem, tagasiteel laeva, saime Palma katedraali ilu nautida ka õhtutuledes – tõesti imekaunis ehitis!

 

 

Viimane peatus meie jaoks oli Barcelona, kust oli aeg Norwegian Dawni pardalt lahkuda. Mahaminek toimus võrdlemisi ladusalt ning sadamast võtsime takso, et kiirelt sõita kesklinna (16 €). Kel aega ja viitsimist, saab sadamast kesklinna ka jalutada (ca 30-40 min ja 3 km). Kahjuks ei olnud meil ka Barcelonas palju aega ning piirdusime Plaça de Catalunya väljaku ümbruses jalutamise ja poodlemisega. Sama väljaku äärest väljus ka lennujaama buss Aerobus (ühe suuna pilet ca 9 €, sõidu kestus ca 35 min).  Jällegi soovitame soojalt neile, kelle kruiis sealt algab või lõppeb, plaanida kruiisi ja lennu vahele mõne päeva linnaga tutvumiseks.
Kruiisi peatuste kohta mainiks veel seda, et enamus sadamatest on võimalik kesklinna ka jalutada (v.a nt Livorno, kus turistidel ei ole lubatud sadama territooriumil liikuda ning linna viivad transfeerbussid) kuid mitmes linnas on aja kokkuhoiu mõttes kasulikum sõita keskusesse bussiga, nii jääb rohkem aega linna avastamiseks.
Ja neile, kellel on huvi ekskursioonile minna kaugemale (nt Livornost Pisasse või Cannesist Ezesse), neil soovitame soojalt võtta ekskursioon kruiisi firma poolt. Hinna poolest on need üldjuhul kallimad kui nö tänavalt ostes, kuid nii on kindel, et laev sind ka ära ootab kui mingisuguseid ootamatusi peaks ette tulema (transpordi hilinemised vms). Nimelt on igas sadamas kindel aeg ette antud, millal hiljemalt laeval tagasi peab olema. Meie grupist oleks ühed Cannes´is peaaegu laevast maha jäänud, kuna käisid omal käel rongiga Nizzas ja planeerisid oma aega valesti. Ehk et laev ootab ära ainult oma ekskursioonid ning omal käel seiklejate hilinemist laev ootama ei jää.

KOKKUVÕTTEKS
Kokkuvõttes meile see laev ja marsruut väga meeldisid ning kindlasti tahaks Vahemere kruiisile veel minna. Avastada uut laeva ja uusi sihtkohti, mida Vahemerel, ühel populaarseimal kruiisipiirkonnal, on pakkuda palju.
Norwegian Jade sobib meie arvates pigem paaridele/sõpruskondadele, kes hindavad rahulikku kulgemist ja rohkem sihtkohtade avastamist kui laeval olemist. Lastega peredele leidub seal samuti mõningat tegevust aga neile, kes ootavad rohkelt aktiivset meelelahutust ja atraktsioone, see laev ei sobi. Sel juhul tasub vaadata juba suuremate Norwegiani laevade poole nagu Viva (uus laev!), Prima, Joy, Getaway, Escape, Epic, Encore, Breakaway ja Bliss.
Kuna tegemist on pigem vanema ja väiksema laevaga, siis on selle kruiisid ka soodsama hinnaga. Järgmisel suvehooajal seilab Jade küll Kariibidel aga näiteks sama klassi laeva Pearl 18. mail algava 10-päevase (9 ööd) Vahemere kruiisi hinnad algavad ca 1100 eurost inimese kohta kaheses sisekajutis, mis on palju soodsam kui näiteks samal ajal Vahemerel seilava uue laeva Viva kruiis, mille hind algab ca 1500 eurost inimese kohta sisekajutis.
Seega soovitame Norwegiani vanemate laevade soodsaid kruiise just neile, kes soovivad rohkem põnevate sihtkohtadega tutvuda kui laeva võlusid nautida. Ja uuemate-suuremate laevade kruiise neile, kes tahavad ka laeval rohkem aktiivselt aega veeta. Hinna poolest jäävad ka need tihti suuremate hiidude, nagu nt Royal Caribbean, hindadele alla.

Tahaksid ka kruiisile? Vaata erinevaid näidiskruiise või küsi pakkumist ja nõu reisikonsultandilt.

 

Kommentaarid: