Reisimuljed Rumeeniast

24.11.2023
Estraveli Äriklienditeeninduse osakonna vanemreisikonsultant Terje Tärk

Estraveli Äriklienditeeninduse osakonna vanemreisikonsultant Terje Tärk osales oktoobris airBalticu korraldatud õppereisil Rumeeniasse. Loe reisimuljeid ja vaata pilte.

Lendasime Air Balticuga Tallinn-Riia-Bukarest. AIRBUS A220-300 lennukid nägid välja puhtad ja viisakad, jalaruumi istmete vahel tundus olevat ka pikemale piisavalt, üllatasid mahukad käsipagasisahtlid istmete kohal avanesid laialt ja mahutasid mitu kohvrit lahedasti ära.

Rumeenia kuulub Euroopa Liitu sisenemine võimalik ID-kaardi või passiga. Kuna aga Schengeni alaga riik veel ühinenud ei ole, siis Riia lennujaamas tuli Bucharesti lennule minekuks läbida täiendav dokumendikontroll. Rahaühik leu (RON), 1 euro = ca 5 leud.

Meie reisiseltskond koosnes Eesti, Läti ja Leedu reisibüroode töötajatest, lisaks Air Balticu esindaja. Kohapealseks võõrustajaks oli Rumeenia reisikorraldaja World Synergy Travel ja suurepärane giid Peter. Esmamulje Rumeeniast oli pigem üllatav. Tundus, nagu oleksime läinud ajas paarkümmend või rohkem aastat tagasi ehitised lagunevad, keegi nende korrastamisest ei tundu huvituvat, teenindajad on üldjuhul trossis ja mitte liiga abivalmid. Märgin ka ära, et toiduelamused olid pigem tagasihoidlikud.

Reisi edenedes ja pealinnast välja liikudes nägime suurepärast loodust, sümpaatseid linnu ja võis mõista küll, miks meie võõrustaja World Synergy Travel seda riiki sihtkohana soovitab!

Bukarest

Pealinn Bukarest linna on kutsutud ka Väikeseks Pariisiks tõepoolest oli tänavaid, kus majad meenutasid Pariisi omi. Samas oli väga osavalt kahe ajaloolise maja vahele pressitud sotsialismiaegne ehitis ja kogu see kompott oli veider ja veidi kurb.

Bukarestis saab suurlinna tunde kätte küll, kuigi kõrghooned vaheldusid vanemate ja lagunenud majadega ja linn piirnes Lasnamäe-tüüpi kortermajade rajoonidega.

Vaatamisväärsusena peab ära märkima Parlamendi palee kunagise riigijuhi Ceausescu tellimusel ehitatud gigantne valitsushoone, mis on maailma üks suuremaid ja kaalult raskemaid ehitisi.

 

Bukarestis toimub palju rahvusvahelisi üritusi, kontserte jm. Eraviisiliseks reisimiseks võib soovitada veeta Bukarestis max 12 ööd ja siis edasi liikuda nt mägede poole, nagu kulges ka meie reis.

Union Plaza Bucharest****
Väga efektse vastuvõtualaga 4* hotell, fuajee avar, kõrge lae ja suurte akendega. Toad pigem tagasihoidlikud, aga kaasaegsed. Konverentside korraldamise võimalus.
Ööbisime selles hotellis ja saime nautida hommikusööki koos päikesetõusuga hotelli restoranis AMETHYST SKY BAR & RESTAURANT, mis asub hotelli kõrgeimal korrusel breakfast with the view!

Transilvaania

Rumeenlased armastavad nädalavahetusel sõita linnast välja, loodusesse. Meie reis viis meid Bukarestist edasi üle Karpaatide Transilvaania poole. Sõitsime mööda tavamaanteed ja laupäevahommikune linnast väljasõit võib tekkivate ummikute tõttu osutuda plaanitust palju aeganõudvamaks. Teadmiseks, et sama marsruudi saab läbida ka kiirteel, mida meie kasutasime tagasiteel Otopenis asuvasse Bukaresti rahvusvahelisse lennujaama.

Edasi läbisime Karpaadid, ühelt poolt mäestikust üles ja teiselt poolt taas alla. Liiklejad olid mägiteedel üsna julged ja ega meie bussijuhtki nõrkade killast olnud. Meie, reisijad, võitlesime bussis iiveldusega.

Rumeenias on palju põllu- ja karjamaid, aga elumajad teede ääres väikesed ja lagunenud. Eriline vaatepilt oli ka maanteel liikuv vankriga hoburakend meie teedel sellist uunikumi enam ei näe.

Transilvaaniat peetakse üheks kõige kuulsamaks Ida-Euroopa piirkonnaks oma rikka ajaloo ja huvitavate legendidega. Suure panuse annab sellele kirjanduslikult tekitatud side vereimejast vürst Draculaga. Piirkonnas on maaliline loodus, mitmeid toredaid linnu keskaegsete vanalinnadega, kirikuid ja kloostreid. Transilvaania on populaarne ka matkahuviliste seas mägimatkad, jalgrattamatkad jm. Ka Suurbritannia kuningas Charles III armastab Transilvaaniat, omab seal maid ja käib seal igal aastal puhkamas. Eriti meeldib talle kohalik floora ja fauna!

Külastasime Sinaias asuvat Rumeenia kuningas Carol I-le kuulunud Pelesi loss. Väga ilus ja suursugune ehitis, toad sisustatud originaalmööbliga ja kuningapere esemetega.
Vaatamata hilissügisesele ajale, mis ei ole enam tipphooaeg, tuli laupäeval lossi pääsemiseks järjekorras seista.

 

Järgmine vaatamisväärsus oli Brani külas asuv Brani loss Transilvaania tõmbenumber, tuntud ka kui Dracula loss. Jällegi huvitav maamärk, mis asub väga maalilises piirkonnas mägede vahel.
Vampiiri- ja õuduslugude fännidele kohustuslik!

 

Lühireisi jooksul tutvusime põgusalt ka kolme tuntuima Transilvaania linnaga

Brasov Transilvaania maakonna pealinn, rahvaarvult 7. linn Rumeenias. Pika ajalooga ja toreda vanalinnaga. Kuulsaim vaatamisväärsus Must Kirik (Black Church) Ida-Euroopa suurimate orelite ja suurima kirikukellaga.

 

Sighisoara UNESCO maailmapärandi linn hästisäilinud keskaegse vanalinnaga. Väidetavalt asub just selles linnas Dracula sünnimaja, kus hetkel tegutseb temanimeline restoran. Restoran on väga populaarne turistide hulgas, seal einestatakse lausa gruppide kaupa.

 

Sibiu linn, mida peetakse Transilvaania ilusaimaks. Linna asutasid 12. sajandil sakslased ja suurepäraselt säilinud vanalinnas on ka täna tunne, nagu viibiks Saksamaal. 2007. a Euroopa kultuuripealinn.

 

Kindlasti on Rumeenias veel piirkondi ja linnu, mida tasub külastada. Kui ka üldine elu-olu tundub olevat jäänud maha Lääne-Euroopa riikidest, on seal palju vaatamisväärset!

 

Tahaksid ka Rumeeniasse reisida? Vaata lennupakkumisi Estraveli lennupiletite e-poest või küsi pakkumist meie reisikonsultantidelt.

 

Kommentaarid: