Reisirõõmud nutitelefonis

19.04.2011
Mari-Liis

Kui veel mõni aeg tagasi mõjutas nutitelefon peamiselt reisieelarvet märkimisväärse lisakuluga internetikasutusel, siis aina enam hakkab temast ka reaalset kasu olema. Estravelleri toimetus noppis valiku rakendusi, mis ajakirja tegijaile reisil telefonis abiks on.

TomTom
Navigatsioonitarkavara on ka tasuta saadaval, aga TomTomi eeliseks on telefoni salvestatud kaardid, mille olemasolu välistab vajaduse andmesideme järele kallite rändlushindadega. Seda esialgu paraku vaid iPhone’is, ülejäänud peavad leppima mitte nii mugavate tarkvaradega.
TomTom sisaldab kõiki rõõme ja puudusi, mis eraldiseisva seadme kasutajailegi tuttavad, ent natuke erinev on kaartide jaotumine. Nimelt on telefoniversioonis erinevate regioonide jaoks loodud iseseisvad rakendused – Baltimaad asetsevad Ida-Euroopa regioonis, sattudes Põhjamaadesse leiate paraku eest vajaduse soetada Lääne-Euroopa rakendus – tüütuvõitu lisakulu. Ühes rakenduses erinevaid regioone osta ei saa, mis muudab ka pikemate teekondade kavandamise veidi ebamugavaks. Natuke peavad pettuma ka “Tähtede sõja” fännid – populaarne Darth Vaderi navigatsioonihääl pole Ida-Euroopa regioonis kasutatav.
Paljud on kuulnud ka Garmini telefonirakendusest, ent toda suurepärast toodet pakutakse vaid Põhja-Ameerika klientidele ja sedagi reaalajas võrgust laaditavate kaartidega.
TomTomi Ida-Euroopa rakenduse eest tuleb välja käia 60 eurot, Lääne-Euroopa eest 70 ja Venemaa kergendab kukrut suisa 80 euro jagu. Darth Vader juhatab teile teed viieeurose hüvitise eest.

The Michelin Guide
Michelini punased giidid on asendamatuke reisikaaslaseks paljudele, kes heast toidust lugu peavad. Selle teejuhi abil pole leitavad üksnes kultuslikud tärnid, vaid ka asjatundjate poole hinnatud-kontrollitud muud söögikohad, seejuures ka soodsamate hindadega asutused. Telefonirakendus võimaldab leida söögikoha operatiivselt – GPS määrab sinu asukoha ja ütleb, mida head ja paremat lähistel leidub. Otsida saab ka aadressi ja nime järgi. Saadaval vaid iPhone’ile.
Kogu Euroopa rakendus maksab 15 eurot, riikide kaupa ostes tuleb ühe piirkonna eest välja käia kaheksa.
Michelini rohelised reisijuhid, mis jagavad tavapärast reisiinfot vaatamisväärsuste kohta, on esialgu vaid prantsuskeelsetena. Viis eurot riik või piirkond.

Lonely Planet
Ka maailma populaarseim reisijuht on tasapisi leidmas teed telefonidesse, esialgu saab moodsamas formaadis linnagiide ühes oma traditsioonilise sisuga.

Jällegi on e-versioon paberkandjast mõneti tõhusam tänu kohesele asukohamääramisele GPSi kaudu. Karjuv ebaõiglus valitseb iPhone’i ja Androidi-põhiste telefonide kasutajate vahel – kui esimestel tuleb rakenduse eest välja käia 5 eurot, siis teised saavad sama toote eest maksta vaid 70 senti.
iPadi omanikud võivad seevastu soetada tavapäraseid Lonely Planeti reisijuhte e-raamatutena ja lõppeks saab ka tavalisi pdf-faile telefoni laadida ja sealt lapata.

Wallpaper City guide
See keskmisest reisijast enamat otsivale reisijale mõeldud tore sari on esialgu leidnud tee vaid iPhone’i. Huvilisel tasub meeles pidada, et tegijad pole võtnud vaevaks luua ülevaadet kogu sihtkohaga seonduvast infost ja eest leiab vaid autorite eelistatud põnevamad valikud hotellide, söögikohtade, vaatamisväärsuste ja ka ostlemisvõimaluste kohta. Telefonirakendus GPSi ei toeta ja Wallpaper’i infomahu juures pole seda ka tingimata vaja.
Kogu raamatupoodides leiduv valik pole veel teed telefoni leidnud, ent küllap see juhtub peagi. Milano rakenduse (mis kenasti meie selle numbri artiklit täiendab, saab tõmmata tasuta), ülejäänud maksavad 1,6 eurot.

Offline Wikitravel (Offline)
Ära aja segi iPhone’i rakendusi Offline Wikitravel ja Wikitravel Offline. Esimesega saad kuue euro eest kogu Wikitraveli 2009. aasta lõpu seisuga omale telefoni, mis on küll kordi odavam rändlushindadega andmesides laadimisest, aga kutid on vist poe kokku pakkinud, sest uuendamisel kontrollitakse ikka sama vana andmetompu ja föön valetab sulle näkku, et uuendusi pole. Iseenesest on Wikitravel.org aga täitsa korralik baas, mis parimas viki-vaimus iga päev kasutajate abil täieneb. Värskemat koopiat sellest pakub aga rakendus nimega Wikitravel Offline – näolt ja teolt ikka päris asi ja maksab neli eurot. Vaid juhendites lubatud kogu andmebaasi korraga uuendamise nuppu ei tekkinud seadete alla. Värskenduste ja fotode laadimiseks tasub muidugi traadita võrgus olla.

Hea lugeja, jaga ka Sina meiega oma kasulikke leide! Kui need võiks laiemat huvi pakkuda, siis trükime need ka järgmises ajakirjas ära.

Kommentaarid: