Revolutsiooniliselt vinge Kuuba!

04.12.2013
Svea Lillepalu

Kuuba on ühtepidi eksootiline ja kättesaamatu, teisipidi jälle tuttav ja armastatud. Geograafiliselt asub see Kariibi mere saar meie väikesest Eestist küll tuhandete kilomeetrite kaugusel, kuid vaatamata pikale vahemaale on meil ju ka palju ühist. Tänase päeval leiab sellest saareriigist imekaunid rannad, palju kultuuri, sõbralikud kohalikud ja mõnusad hotellid, kus üks korralik puhkus veeta.

Havanna – omamoodi ajakapsel

Kuuba pealinna Havanna võib panna samasse patta näiteks Las Vegase ja Dubaiga – seda kohta lihtsalt peab oma silmaga nägema. Linna tänavatel jalutades võib tekkida tunne, et peale pika lennureisi on ette võetud ka ajaränne. Ajalooliste koloniaalstiilis hoonete ees näeb parkimas vabalt muuseumieksponaatideks sobivaid vanu Ameerika autosid, mis muide on omamoodi Kuuba sümbolid. Kuuba kultuuri- ja poliitikakeskuses tasuks veeta umbes kolm päeva – selle ajaga näeb ära peamised vaatamisväärsused.

Mõned paigad, millele Havannas silma peale visata on:

  • Revolutsioonimuuseum
  • Havana Club rummivabrik
  • La Habana Vieja (Havanna vanalinn)
  • Castillo de la Real Fuerza

Paradiisirannad

Arvatavasti ei tule uudisena, et Kariibi mere saared on pea ainuisikuliselt tuntud säravvalgete randade ja sooja merevee poolest. Öeldakse, et neile ei saa vastu ei Tai ega Austraalia rannaribad. Eks igal ole omad plussid ja miinused, kuid selles võime küll ühel meelel olla – ilusad on nad küll. Kuuba ei ole teatavasti  sihtkoht, kus ainult linnapuhkust nautida ja panustada tuleks ka rannal lesimisele.

Selleks, et sa ikka need kõige paremad üles leiaks, anname sulle paar näpunäidet:

  • Cayo Santa Maria rand: asub samanimelisel väikesel saarel, mis on kantud ka UNESCO looduspärandi nimekirja. Puutumata rannad on selle koha märksõnaks!
  • Cayo Coco rand: asub taaskord samanimelisel saarel ning sellelt leiab tervelt 27 km lumivalget rannajoont. Plusspunktid tulevad ka imelise korallrahu eest!
  • Cayo Largo rand: asub Kuuba idapoolel ning on tuntud kui üks parimaid sukeldumispaikasid. Ainuke viis rannale saamiseks on kas lennuk või laev.

Elu on festival!

Kui rumm voolab jõgedena, muusika ei peatu enne hommikut ja tantsuliigutused panevad pea keerlema, võid kindel olla, et oled leidnud tõelise Kuuba. Üheks selle saare elu suureks osaks on erinevad festivalid. Tegelikult on pea kõik Kariibi mere saared tuntud ülevoolavate tänavapidude ja festivalide poolest.

Toome sinuni paar vingeimat festivali:

  • Havanna Jazz Festival toimub veebruarikuus ning on üks saare tuntuimaid muusikafestivale.
  • Havanna karneval toimub juulikuus ning selle raames paneb iga linnaosa kokku oma meeskonna, kes festivalil ja selle paraadil esineb.
  • Santiago de Cuba festival toimub üldjuhul samal ajal kui Havanna karneval. Ole valmis õhtust hommikuni pidutsemiseks!
  • Remediose festival toimub maagilisel Jõululaupäeval ehk 24. Detsembril väikeses Remediose linnakeses. Väike, kuid armas ja kindlasti külastamist väärt festival.

Hea teada

Kuna Kuuba ei ole päris tavapärane sihtkoht, siis tasuks enne reisi endale mõningad asjad selgeks teha ja meeldegi jätta.

  • Eesti passi omanikule on Kuubale sisenemiseks kohustuslik Kuuba turistikaardi olemasolu.
  • Saarel ringi sõitmiseks on soovituslik kasutada taksot või lühemate maade puhul rentida ratas. Muidugi on võimalik rentida ka isiklikku autot, kuid halbade teeolude ja –märgistuste tõttu on seal sõitmine üks paras katsumus.
  • Kuubal on kasutusel kaks valuutat: Kuuba peso (CUP) ja Kuuba konventeeritud peso (CUC). Turistid kasutavad üldiselt viimast, sest just selles valuutas tuuakse kõik turismiteenuste hinnad. Kui plaanid vahetada raha Kuubal, siis on mõtekam võtta kaasa nt eurosid, naelasid või Kanada dollareid, sest Ameerika dollaritega võib poliitilistel põhjustel kurss palju halvem olla.
  • Kuubalt lahkudes tuleb tasuda maalt lahkumise maksu. Seda saab tasuda ainult sularahas ning summa jääb 25 CUC kanti.

Kommentaarid: