Rookige arvuti puhtaks, kui sisenete Saudi-Araabiasse

17.07.2009
Mari-Liis

Estravelisse saabus huvitav mitte-ametlik informatsioon (kusjuures usaldusväärselt partnerilt).

Tegemist ei olevat küll ametliku ja avaliku teabega, kuid väidetavalt kontrollitakse kõigi sissesõitjate elektroonilisi vidinaid, kas need sisaldavad piraattarkvara või alastusele viitavat pildimaterjali (v  filmimaterjali). Alastuse termin on küll lahti seletamata, aga teades natuke sealse kultuuri tagamaid, siis võib ilmselt ka meie jaoks üsnagi süütu pilt selleks kvalifitseeruda.

Kontrollitavate seadmete hulka kuuluvad mobiiltelefonid, välispidised kõvakettad, sülearvutid, kõikvõimalikud “i”vidinad (ipod, itouch), MP3 mängijad jne.

Väidetevalt ühendatakse kontrollitava seadme külge spetsiaalne USB seade, mis skaneerib videod, pildid jnejne ja kopeerib need kõik nö peaarvutisse.

Kõik seadmed, mis sisaldavad alastusele viitavaid pilte ja videosid ning piraattarkvara konfiskeeritakse koheselt. Trahve ei rakendata, aga isik, kes keeldub kontrolli läbimast lubatakse vangi panna :), loomulikult satub ta ka black listi  tulevaste Saudi Araabia külastusürituste puhuks.

Väidetavalt teostatakse sellist kontrolli juba Riyadh`i, Dammam`i ja Jeddah lennujaamades.

Ma tõesti ei tea, kõlab uskumatult :)

Kommentaarid:

  1. naerukoht

    Mul ketas krüptitud. Kui nad mu paroole ei tea, mida nad siis teevad :D. Hakkavad mulle tikke küünte alla toppima?

  2. Mari-Liis

    Mu õde, kes istub hetkel küll mu kõrval ja resideerub Dubais teatas selle loo peale, et Saudi-Araabiasse sisenemisel kontrollitakse ka kõik kaasas olevad ajakirjad üle ja kui ses on pilte, kus naisterahvad miniseelikutega, siis soditakse need musta markeriga üle :)

  3. leheneeger

    Iraani piirivalvel on õigus sarnane kraam lihtsalt ära võtta ja kahe nädala pärast kontrollituna ja "puhastatuna" tagasi anda. Vähemalt kohalikega tehakse seda alailma. Alastuse termini alla mahub täitsa vabalt näiteks foto katmata peaga ja paljaste käsivarte/säärtega naisterahvast.

  4. Oliver

    Analoogset kuulujuttu USA piiril toimuvast on varasemaltki levitatud. Inglise ajaleht Guardian on sõna võtnud "Taking your laptop into the US? Be sure to hide all your data first" Viide: http://www.guardian.co.uk/technology/2008/may/15/computing.security CNN: Airport searches of laptops, other devices intrusive (http://edition.cnn.com/2008/TRAVEL/02/11/laptop.searches/index.html)