Sinine küla – smurfid Andaluusias

18.05.2013
Estraveller

Pueblos blancos – nõnda kutsutakse maailmakuulsaid Andaluusia (asub Hispaanias) valgeid külasid ja linnakesi. Üks neist, Júzcar, lakkas kaks aastat tagasi valge olemast ja värvus ootamatult venesiniseks. Metamorfoosi põhjustasid väikesed sinised mehikesed, keda kutsutakse smurfideks. Nimelt otsustas Sony Pictures 2011. aastal tähistada filmi “Smurfid 3D” esilinastust tavalisest veidi maalilisemalt ning kaunis rohelises orus seni valgena säranud majad said sinise kuue. Esialgu pooleks aastaks.

Majanduskriisis töötuks jäänud külaelanikud said mõneks ajaks tegevust ning eriti hea oli, et aasta lõpus ootas neid ees uus tööots, kui kogu küla tulnuks jälle valge värviga katta. Valgeks värvimine jäi ära. Kui seni nähti turiste külakeses aastas kolmesaja ringis, siis 2011. aasta lõpus oli külastajate arvuks tiksunud ehmatav 80 000. Võite
ette kujutada, milline arv töökohti selle massi teenindamisest tekkis. Tavalisel nädalavahetusel külastab Júzcari 2000 turisti, pühade aegu rohkem. Loomulikult on turistidevoog tänaseks kahenema hakanud, aga – tänavu juulis linastub filmi järgmine ja 2015. aastal on tulemas kolmaski.

Mida turistidele pakutakse?

Kõikvõimalikku smurfinänni, smurfiturgu ning tekkinud on ka uued söögikohad. Kaunist loodust jagub ümbruskonnas küllaga ning vaid 22 kilomeetri kaugusel on traditsiooniliselt atraktiivne Ronda linn.

Mis edasi?

Mis saab pärast triloogia viimase osa ilmumist? Ilmselt värvitakse küla ühel hetkel taas valgeks ning vähem kui kümnendi kestnud buumiaeg saab ühele poole. Smurfid ise on muide pärit koomiksimaalt Belgiast, miskit tegelikku seost neil külaga ei ole.

Smurfiküla kohta saad pikemalt lugeda Andaluusia turismiinfot tutvustavalt lehel.

Täispikk lugu on ilmunud ajakirjas Estraveller numbris 2/2013.

Kommentaarid: