Suur Gatsby ja Long Island

03.07.2013
Eliine Rannajoe

Legendaarse Baz Luhrmanni järjekordne linateos Suur Gatsby toob vaatajateni värvika tõlgenduse F.Scott Fitzgeraldi romaaniklassikast. 1920-ndate New Yorgi kuumad ja saginat täis tänavad, rikaste mängumaa Long Islandi ning tuhane tühermaa, Valley of Ashes, põimuvad omavahel loos, mis jutustab superrikaste elust täis illusioone, armastust ja pettust. Kui ekraanil nähtud kaunid häärberid, lopsakad aiad ning maaliline Long Island hinge pugesid, on järgnev lugu just Sulle.

Filmi võttepaigad

Great Gatsby, http://thegreatgatsby.warnerbros.com/

Kinolinasid vallutav Suur Gatsby

Särava vaatemängu loomisel mängisid Prada moemajast pärinevate kostüümide ning kaasahaaravate hip-hoppi ning džässi ühendavate muusikapalade kõrval olulist rolli loomulikult ka ajastu hõngu edasi andvad kaunid võttepaigad. Romaani kirjutamisel ammutas F.Scott Fitzgerald inspiratsiooni Long Islandi pidudest, millal ta isegi osalenud oli. Nii pole ime, et ka filmitegijad võtsid eeskuju sealsetest mõisatest, aedadest ning ümbritsevast linnapildist. Isegi põlistel newyorklasetel on kohati raske uskuda, et tegelikult asuvad võttepaigad hoopis Austraalias!

Gatsby house, http://thegreatgatsby.warnerbros.com/

Baz Luhrmanni kujutlus Gatsby kodust

Nimitegelase Jay Gatsby suurejoonelise kodu loomisel olid eeskujuks Long Islandi põhjarannikul asuvad La Selva, Beacon Towers ning Oheka loss, millest viimasele kuulujuttude kohaselt ka Fitzgeraldi oma romaani kirjutades mõtles. Kuigi filmis nähtud häärberi tunneks terav silm ära Sydneys St Patrick’s Seminary hoonest mööda jalutadest, siis muinasjutulise meeleolu loovad filmis just Beacon Towersi armsad tornikesed.

Buchanan house, http://thegreatgatsby.warnerbros.com/

Baz Luhrmanni kujutlus Buchananite kodust

Tom ja Daisy Buchanani punastest tellistest mõisa loomisel võeti eestkuju Long Islandil asuvast Old Westbury Gardensist. Põlvkondade rikkust esindav uhke häärber meisterdati filmi jaoks küll Foxi stuudios, kuid maja on siiski äratuntav. Muideks, Old Westbury Gardens on paljudele tuttav ka filmidest Love Story, The Age of Innocence ja Cruel Intensions. Kõik huvilised on teretulnud nii maja kui ümbruses laiuvaid roosiaedu uudistama.

Fitzgerald suite, http://www.theplazany.com/

Fitzgeraldi sviit Plaza hotellis

Kuumal suvepäeval sündmuste keerise taustaks olnud Plaza hotellituba asus tegelikult samuti varjulistes stuudioruumides, kuid sellest pole midagi. Äsja nägi New Yorgi Plaza hotelli 18. korrusel ilmavalgust Fitzgeraldi sviit. Vähe sellest, et hotell raamatus ära märgiti, tavatses autor koos oma naise Zeldaga seal aega veeta. Stiilsel toal on aga vääriliselt krõbe hind – ühe öö eest tuleb kukrut kergendada umbes 2 200 € võrra.

Sydneysse sattudes tasuks läbi jalutada Centennial Parkist, kuhu Nick Carraway majake püsitati, leotada varbaid Gastby maja ees laiunud Doll’s Pointi rannal või teha väikse väljasõidu Long Islandina nähtud Mount Wilsoni piltilusasse külakesse. Natuke kivisema vaatepildi osaliseks saab aga Valley of Ashes taustapildi, Pyrmontis asuvat White Bay elektrijaama ümbruses.

Long Island – Gatsby stiilis

Long Island, http://www.discoverlongisland.com/

Long Island

Long Island on üks Manhattani elanike meelispaik nädalavahetusel linnakärast eemale pagemiseks. New York Cityst vaid mõne sõidutunni kaugusel asub ajalooliselt Wall Streeti töömesilasi ning rikkaid ja kuulsaid võlunud poolsaar, mille põhjaküljel asuva Golden Coasti priiskava elustiili Fitzgeraldi oma raamatus igaveseks jäädvustas.

Suurest Õunast liivaste rannaribade, moodsate kuurortide ja tasase maaeluga Long Islandile sõitmiseks pole vaja palju vaeva näha – lisaks heale transpordiühendusele korraldatakse ka hulgaliselt nii ühe- kui mitmepäevaseid väljasõite kõige silmapaistvamate vaatamisväärsustega tutvumiseks. Neist osad on loomulikult ka Gatsby-teemalised.

Oheka castle, http://www.oheka.com/photo-galleries/

Oheka loss

Tuhatkonnast tollel ajal kõrgunud mõisast on seni alles umbes 200, millest paljud praegugi kõikidele huvilistele avatud on. Gatsby-sõpradele pakub äratundmisrõõmu ülalmainitud Old Westbury Gardensi kõrval nii Fitzgeraldi kui filmitegijaid inspireerinud Oheka loss. Lossi peremehe Otto Herman Kahni peod olid kahekümnendatel lausa legendaarsed! Peale väikset ringkäiku saab väsimuse peletamiseks ööbida uhkes Gatsby sviidis. Sand’s Point Preserve’ist leiab aga veel kolm kaunist toda ajastust esindavat mõisa – antiigiga üle küllatud Falaise, inglise lossina paistva Hempsteadi ning Iirimaal asuva Kilkenny lossi järgi ehitatud Castlegouldi.

Vanderbilt mansion, http://www.vanderbiltmuseum.org

Vanderbilti mõis

Kunstisõprade silma lööb särama kolmekorrulises mõisas asuv Nassau kunstimuuseum, mida ümbritseb skulptuuride park ning hulgaliselt jalgradu, millel uidata. Päevakavasse tasub mahutada ka Vanderbilti muuseum ja planetaarium. Mõnusat äraolemist pakuvad aga loomulikult ka loendamatud rannad, aktiivse ajaveetmise võimalused ning põnevad vaatamisväärsused. Veeda päev jalutades mööda Hamptonit tänapäeva Daisyde keskel, proovi Jordani kombel golfi mängida või sõida mööda Golden Coasti, tuul juukseid sasimas.

Kas oled New Yorgis peatudes ka Long Islandil ringi uitamisele mõelnud või  ehk inspireerib Suur Gatsby Sind nüüd seda stiilset reisi ette võtma?

__________________
Allikad: www.independent.co.uk, www.discoverlongisland.com, thegreatgatsby.warnerbros.com

Kommentaarid: