Suur hotellimajutuse sõnastik

19.01.2012
Anu Vane

Kas on ette tulnud, et Türgi puhkusereisi valides näete hinna juures salapärast numbrite ja tähtede kombinatsiooni „Ali Baba 4*, 2 BDRM, HB”. Mida see tähendab?

Kõik on tegelikult lihtne: Sa majutud kahe magamistoaga apartementis neljatärnihotellis Ali Baba. Toas on minibaar, reguleeritav konditsioneer, telefon, seif, föön, šampoon ja dušigeel. Iga päev vahetatakse voodilinu ja rätikuid. Toitlustusskeem on poolpansion ehk hinna sisse kuuluvad hommikusöök ja õhtusöök (Rootsi lauas). Hommikusöögi juurde pakutakse tasuta jooke (tee, kohv, vesi).

Et Sul elu lihtsamaks teha, toome Sinuni terminisõnastiku, mis aitab orienteeruda turismialastes väljendites. Hoiatuseks: üldtuntud norme ei pruugita siiski järgida kõigis hotellides.

Hotellimajutuse põhiterminid

Sgl — ühekohaline tuba
Dbl — kahekohaline tuba ühe suure voodiga
Twin — kahekohaline tuba kahe eraldi voodiga
Trpl — kolmekohaline tuba
Quad — neljakohaline tuba
Standard, STD — standardtuba
Studio — ühetoaline number
Suite — kahest või enamast toast koosnev luksusnumber
Superior — standardtoast suurem numbrituba
Extra Bed (exbed) — lisavoodi
Child — laps (tavalisel ühes numbris koos täiskasvanutega)
Per person, pax — inimese kohta
Check in — hotelli sisseregistreerimise aeg (reeglina kell 14.00)
Check out — hotellist väljaregistreerimise aeg (reeglina kell 12.00)
Credit card — krediitkaart, mida on soovitatav reisile kaasa võtta (paljudes hotellides on näiteks krediitkaart nõutav sisseregistreerimisel)
Mini bar — minibaar toas
Pool bar — basseinibaar

Hotellitubade tüübid

1 BDRM, 1 Bedroom suite — ühe magamistoaga apartement
2 BDRM — kahe magamistoaga apartement
Apartment — numbritoad, mis sarnanevad kaasaegsete korteritega, kus on eraldi söögitegemise nurk; kahe- või enamatoaline korter
BG — bungalo ehk rannamajake
Cottage — kotedž või majake
Balcony room — rõduga tuba
Bedroom, BDR, BDRM — magamistoaga number
Business — suur number kontoritehnikaga (arvuti, faksiaparaat), mis sobib töötamiseks
King size — ühe suure voodiga number
De Luxe, deluxe — kõrgema mugavusastmega tuba
Deluxe Villa — numbrituba deluxe-villas
Ex. suite — kõrgema mugavusastmega sviit
Executive — kõrgema mugavusastmega tuba
Executive suite, suite senior — kõrgema mugavusastmega tuba, mis koosneb kahest või enamast toast
Family Room — peretuba (suurem kui standardtuba)
Family suite — peretuba, mis on suurem kui standardtuba (või kahetoaline number)
Honeymoon room — pruutpaari number
Junior suite — standardtoast avaram number
President, Royal — hotelli kõige luksuslikumad numbritoad, kus on mitu magamistuba, töötuba, kaks-kolm tualettruumi

Inside view vaade aatriumi või hotelli sisehoovi
Land view — vaade ümbritsevatele maastikele
Mountain view — vaade mägedele
Beach view — rannavaatega tuba
City view — linnavaade
Ocean view — number ookeanivaatega
Park view — pargivaade
Pool view — basseinivaade
Sea view, SV — merevaatega number
Side Sea view, SSV — number külgvaatega merele

Jacuzzi villa— villa mullivanniga
Ocean / poolside Villa
villa mere- või basseinivaatega
MB
— peahoone
New Building — uus korpus
Connected rooms — omavahel uksega ühendatud numbritoad
Corner room — nurgatuba
ROH — majutuse tüüp ei ole täpsustatud

Toitlustuse tüübid hotellides

ВO, RO, bed only, room only — ilma toitlustuseta
A-la carte — menüü, kus hinnad on toodud iga eraldi roa kohta
BB, bed & breakfast — majutuse hinnas on ainult hommikusöök, muu toitlustamine lisatasu eest hotelli restoranides ja baarides
HB, half board — poolpansion ehk majutuse hinna sisse kuulub hommikusöök ja õhtusöök (Rootsi lauas). Hommikusöögi juurde pakutakse tasuta teed, kohv, vett. Joogid lõuna- ja õhtusöögi juurde lisatasu eest.
FB, full board — täispansion ehk hommiku-, lõuna- ja õhtusöök (Rootsi lauas). Joogid lõuna- ja õhtusöögi juurde lisatasu eest.
FB+, EXTFB, full board +, extended half board — ekstra-täispansion ehk hommikusöök, lõuna- ja õhtusöök (Rootsi lauas) ning lisaks joogid (sageli õlu ja vein) söögi kõrvale
Mini all inclusive — täispansion koos kohalike jookidega mitte ainult söögi ajal, kuid piiratud koguses

ALL, Al, all inclusive —  hommiku-, lõuna- ja õhtusöök (Rootsi lauas). Päeva jooksul pakutakse jooke (kohalikud alkoholiga ja alkoholivabad joogid) piiramata koguses pluss lisatoitlustus (teine hommikusöök, õhtuoode, hiline õhtusöök, kerged suupisted, grilltoidud hotelli baarides jne)
CB, Continental Breakfast, kontinentaalne hommikusöök — kerge hommikusöök, mis koosneb kohvist või teest, mahlast, saiakesest, võist ja džemmist
Inglise hommikusöök — tavaliselt sisaldab mahla, praemuna, röstsaiu, võid, džemmi ja kohvi (teed)
Ameerika hommikusöök — analoogiline kontinentaalsele hommikusöögile, sisaldab erinevaid lõikeid ja kuumi roogi
HCAL, high class all inclusive — kõik on tasuta, v.a poekaup, telefon, arst, juuksur, mõned veespordi liigid ja allveeujumine
UAL, UAI, ultra all inclusive — hommikusöök, hiline hommikusöök, lõuna, õhtuoode ja õhtusöök (Rootsi laud). Suurepärane magusa, dessertide, igasuguste suupistete valik ning ka lai valik kohalike ja välismaal toodetud jooke.

Enamus Ultra All Inclusive hotelle pakub külalistele tasuta lisatoitlustust erinevates rahvusköögi restoranides. Paljud hotellid kasseerivad nüüd ka „sümboolse tasu” restoranide külastamise eest, väidetavalt selleks, et broneeringu teinud inimesed tuleksid siiski sööma, mitte ei teeks n-ö poppi.

Ultra all inclusive liigitus: Elegance all inc, VIP all inc, Super all inc, De luxe all inc, VC all inc, Superior all inc, MEGA all inc, Superior all inc VIP Service, Royal Class all inc, Ultra de luxe all inc, Extended all inc, Exellent all inc, Max all inc, Imperial all inc.

Hotellide liigitus

Tänapäeval hotellinduses ei eksisteeri ühist organisatsiooni, mis standardiseeriks hotelli teenused ja määraks hotelli taseme. Seetõttu võib ühe kategooria hotellide tase erinevates riikides märkimisväärselt varieeruda. Reeglina kehtestab Rahvusvaheline Hotelliassotsiatsioon hotellide standardid ja sertifitseerib neid järgnevate kriteeriumide alusel.

1* — kahekohaline standardtuba. Toas on kapp või nagi, toolid, kraanikauss, peegel, kaks rätikut külalise kohta. Voodipesu vahetatakse iga 7–8 päeva tagant, rätikuid iga 3–4 päeva tagant. Vähemalt kaks vannituba korruse peale ja üks WC mitte rohkem kui viie toa peale.

2* — sama mis 1*hotellides. WC ja vannituba asuvad tavaliselt numbritoas. Samuti on hotellis tõenäoliselt ka restoran või kohvik ning pakutakse erinevaid toitlustusvariante.

3* — alates 3* ja rohkem on kindlasti igas numbritoas oma WC ja vannituba, tualettlaud,  aluslaud pagasi jaoks, raadio jne. Enamiku kolmetärnihotellide numbritubades, välja arvatud kõige odavamad, on televiisor ja konditsioneer. Voodipesu vahetus toimub vähemalt kaks korda nädalas. Rätikuid vahetatakse iga päev. Hügieenivahenditest pakutakse ainult seepi. Mõnes hotellis saab rentida triikraua. Hotelli territooriumil võib asuda valvega parkla, bassein (kuurorthotellides), restoran, juuksur, ärikeskus, valuutavahetus.

4* — sama mis 3* hotellides, lisanduvad reeglina minibaar, reguleeritav konditsioneer, telefon, seif, föön, šampoon, vannigeel igas numbris (jagatakse tavaliselt saabumise päeval). Igapäevane voodipesu ja rätikute vahetus. Pakutakse pesumaja triikimise ja keemiline puhastuse teenuseid (sealjuures minimaalne tellimuse täitmise aeg – ööpäev). Hinnakirja saab küsida vastuvõtuletist. Numbrituppa tuuakse hommikusöögi menüü. Reeglina on hotelli territooriumil ka ilusalong, spordi- või tervisekeskus, autorent, TV-salong, muusikasalong, mängu- ja konverentsisaalid, restoran, saun, ujumisbassein jne.

5* sama mis 4* hotellides, kuid kõrgema kvaliteediga. Samuti vahel teine tualettruum numbritoas või telefon vannitoas. Reeglina on toas ka hommikumantel ja sussid.

4*–5* hotellides on eelduseks sviitide (apartementide), liftide, kõikvõimalike lisateenuste olemasolu, nagu näiteks pesumaja, keemiline puhastus, hommikusöögi ja hilise õhtusöögi numbrituppa serveerimine, valuutavahetus, takso väljakutsumine, ajalehtede, suveniiride müük jne.

Alternatiivne hotellide liigitus

Paljudes riikides eksisteerib alternatiivne hotellide klassifikatsioon. Näiteks Türgis saab puhata klubihotellides (Holiday Village), mis jagunevad järgmiselt.

HV1 —  esimese kategooria klubisüsteemi hotell majutusega kotedžites. Vastab 4–5 tärnile. Eristuvad suurte rohealade poolest.
HV2 —  madalama teise kategooria klubihotell. Vastab kolmetärnihotellile.

Hotelli kaugus merest (rannast)

Hotelle eristatakse ka järgmiste kriteeriumide järgi:
1 rannajoon — hotellid, mis asuvad vahetult mereranna ääres
2 rannajoon — hotellid, mille territooriumi ja ranna vahel on tee või promenaad
linnahotell — hotell, mis asub kuurortlinnas kaugel merest (rannast). Tavaliselt saab randa jalgsi või bussiga.

Читайте на русском

Allikas: http://www.votpusk.ru/

Kommentaarid: