Suur kruiisispikker: kõik, mida pead teadma, et valida sobiv kruiisipuhkus

20.07.2011
Kata

Ingliskeelses maailmas öeldakse: cruising is for the over fed, newly wed and nearly dead. Maakeeli siis: kruiisid on ülekaalulistele, noorpaaridele ja pensionäridele. Miski pole tõest kaugem! Kummutame Sinu eelarvamused kruiisispikriga, millest leiad kogu tõe kruiisifirmadest ja -valikutest.

See „cruising is for over fed…” lause meeldib mulle hirmsasti, sest võtab üsna tabavalt kokku tavapärase arvamuse kruiisist. Muidugi nende arvamuse, kes ise kunagi kruiisil käinud ei ole. Ma ise olen käinud neljal kruiisil ja kaks on kohe-kohe tulemas, aga ma pole kohe üldse selle väitega nõus.

Või olgu, ikkagi olen nõus. Kruiis sobib ka neile – aga mitte ainult! Kui targasti valida, saab kruiisireisist unustamatu elamuse igaüks!

Siin on Sulle väike kruiisispikker ja selle all kokkuvõte Estravelis müüdavatest kruiisifirmadest, nende eelistest ja tugevustest konkurentide ees.

Kruiisispikker

Milline piirkond valida?

Kui Sa ei ole kunagi kruiisil käinud, seostad kruiisi esimesena ilmselt Kariibi merega. Ja see on väga õige, kuna seal seilab enim laevu ning ka kruiisi hinnad on kõige soodsamad.

Kariibi mere saared asuvad üksteisele lähedal ning seetõttu on kruiisidel ka vähem merepäevi. Kariibi meri on parim koht, kus kruiisipuhkusega tutvust sobitada. Ainus miinus on, et lend Ameerikasse on üsna pikk ning kulukas.

Kui kulukat ja pikka lendu ette võtta ei taha, võiks suvehooajal kiigata Vahemere poole. Siinsed hinnad on küll kallimad, kuid sadamad põnevamad ning pakuvad rohkem kultuurilisi elamusi. Vahemere kruiiside hooaeg kestab üldiselt suvekuudel maist oktoobrini, üksikud kompaniid seilavad ka aasta läbi.

Lõuna-Ameerika ja Alaska on mõlemad omamoodi ligitõmbavad. Alaska puhul on küll lennuühendused pisut keerulised ja Lõuna-Ameerika puhul tasub tähelepanu pöörata viisanõuetele.

Omaette elamus on kindlasti ka Panama kanali kruiis. Uuemad laevad on juba nõnda laiad, et need ei mahugi kanalit läbima, kuid väiksemate laevadega tasub teekond kindlasti ette võtta, kuniks see ainulaadne elamus on veel võimalik.

Tõusev täht kruiisimaailmas on Dubai ja üldse Lähis-Ida. Üha rohkem kompaniisid paigutab oma laevad Dubaisse ning seilab sealt teistesse emiraatidesse ning Omaani.

Väga palju põnevust pakuvad kindlasti ka Aasia, Austraalia ja Uus-Meremaa. Hinnatase aga on kahjuks neil kruiisidel hoopis teisest klassist kui Kariibidel.

Ülevaade kruiisikompaniidest

ROYAL CARIBBEAN CRUISE LINE

Põhjuseid, miks ma üle kõige armastan just Royal Caribbeani, on mitu. Esiteks on neil kõige vingemad laevad – 22 aluse hulgast leiab kindlasti just Sulle sobiva –, suur valik marsruute kõikjal maailmas, väga põhjalik lasteprogramm, unikaalsed sportimisvõimalused pardal jne. Need on tõesti vaatamisväärsused omaette. Et valikut teha oleks lihtsam, kirjutan paari sõnaga ka laevaklassidest.

Oasis of the Seas ja Allure of the Seas
Need kaks iludust on maailma suurimad kruiisilaevad, kuhu soovi korral võiks terve Rapla rahvaga pardale minna.

Laevad on tõesti suured ning pardal leidub kuhjaga tegevusi – sõida karusselliga promenaadil, joo tassike lemmikkohvi Sturbucksi korrustel vahel tõusvas ja langevas baaris, õpi surfi, mägironimist, uisutamist või poksi, hängi Shreki ja Fionaga, naudi parimat sööki ja tipptasemel teatrietendusi, osale seksikaimate karvaste jalgade võistlusel… Ja kui see kõik ära tüütab, naudi spaas lõõgastavat laavakivimassaaži!

Laevu Oasis of the Seas ja Allure of the Seas soovitame eelkõige lastega peredele, noortele sõpruskondadele, spordihuvilistele ja aktiivsetele puhkajatele. Laevad on suured ja arvestama peab pikkade vahemaadega. Üksteise leidmine võib olla keerukas, seetõttu soovitame kaasa võtta või laevalt rentida raadiosaatjad.

Freedom-klassi laevad:
Freedom of the Seas, Liberty of the Seas, Independence of the Seas

Laevad pakuvad hästi palju võimalusi erinevaks ajaveetmiseks. Eriti sobivad need lastega peredele ja noortele, kes tahavad ka diskole minna:) Kajuti valikul soovitame jälgida liftide asukohta – seda ei tasu valida liftide vahetusse lähedusse ega ka kahe lifti vahele. Optimaalne oleks nt 10 kajutit liftidest. See tähendab et trepid on mugavalt lähedal, et mitte koridoride pikkust mõõta, aga liftide hääl ei kosta kajutisse.

Voyager-klassi laevad:
Adventure of the Seas, Explorer of the Seas, Mariner of the Seas, Navigator of the Seas, Voyager of the Seas.

Neist viiest soovitame enim kaht laeva: Mariner of the Seas ja Navigator of the Seas. Teised Voyager-klassi laevad on samuti kenad, kuid need kaks on kõige uuemad ning erinevalt vanematest laevadest on nendel laevadel rõdupiirded klaasist. Seega saab ookeanilaineid või järjekordset sadamat ka voodist tõusmata imetleda. Voyager-klassi laevad sobivad ennekõike aktiivsetele noortele ning peredega reisijatele.

Radiance-klassi laevad:
Radiance of the Seas, Jewel of the Seas, Brilliance of the Seas ja Serenade of the Seas

Need laevad on pisut väiksemad, mis tähendab et meelelahutuskohti on vähem, lasteprogramm on kesisem ning basseiniala väiksem. Laeval ei ole promenaadi, vaid läbi üheksa korruse ulatuv aatrium. Need sobivad pigem keskealisele paarile või kliendile, kes soovib palju näha, kuna enamasti on väiksemate laevade marsruudid põnevamad ning vahetuvad tihedamini.

Vision-klassi laevad:
Enchantment Of The Seas, Grandeur Of The Seas, Legend Of The Seas, Rhapsody Of The Seas, Splendour Of The Seas ja Vision Of The Seas

Kuigi kõik need laevad kuuluvad ühte klassi, eristub üks eristub teistest selgelt – see on Enchantment of the Seas. Mõni aasta tagasi lõigati see keskelt pooleks ning lisati juurde 20-meetrine vahetükk (vaata videot). Üldiselt on tegemist võrdlemisi väikeste ja aastaid käigus olnud laevadega, mis sobivad põneva marsruudi korral vanemale publikule.

Sovereign-klassi laevad:
Majesty of the Seas ja Monarch of the Seas

Nende laevade ainus eelis on see, et kui kruiisifirma alustab uue piirkonnaga, saadetakse sinna tavaliselt kõige väiksemad laevad, millega kaasnevad kõige väiksemad täituvuse riskid. Seega on nende kahe puhul suure tõenäosusega tegemist eksootiliste ja uudsete marsruutidega. Laevad ise aga on väikesed ja vanad.

CELEBRITY CRUISES

Celebrity Cruises ja ka tema sõsar Azamara kuuluvad samuti Royal Caribbean Internationali perekonda. Kõik kolm brändi on aga totaalselt erinevad. Kui Royal Caribbeani sihtgrupp on pigem nooremapoolne aktiivne puhkaja või perega reisija, siis Celebrity auditoorium on pisut vanem ning väärikam.

Ei tasu siiski karta, külastajate keskmine vanus oleks kolmekohalisele numbrile hirmutavalt lähedal. Enamasti reisivad Celebrityga inimesed, kelle lapsed on juba suureks kasvatatud, kes peavad lugu tipptasemel söögist, klaasikesest väärt konjakist ja heast sigarist ning kelle unistuste puhkus sisaldab peale uute ja põnevate kohtade ka mõnusat raamatut, rahu ja vaikust.

Ülaltoodu aga ei tähenda, et lapsed ei oleks Celebrityle oodatud. Neile on seal lihtsam vähem tegevust. Siiski on just Celebrity laevad need, kus kohtad suure tõenäosusega Eestist pärit lapsehoidjaid.

Meie erilised lemmikut Celebrity laevade hulgast on Eclipse, Equinox, Solstice ja Silhouette ning lisaks Millennium, Constellation, Summit ja Infinity. Esimesed neli on viimase kolme aasta jooksul valminud alused, mille pardalt leiad nt klaasipuhumistöökoja, 85% rõduga kajuteid, Celebrity iLounge (õuna-inimesed, vaimustugem!) ning ehtsa muruga päevitamisdeki!

CARNIVAL CRUISE LINE

Kui sinu hing ihkab pidu, mis kestab hommikuni, värviliste vihmavarjudega kokteile ja palju uusi sõpru, siis on Sinu jaoks kõige parem valik Carnival. Carnivali laevadel seilab nooruslik klient, kes on avatud uutele ja põnevatele elamustele. Üks vahva asi, mida Carnival pakub, on tohutusuured ekraanid basseinialal, millelt näidatakse erinevaid filme nii päeval kui ka ööpimeduses.

Carnivali tugevaimaks piirkonnaks on Kariibi meri. Enamus laevadest paikneb aasta läbi seal ning valikus on palju erinevad lähtesadamaid ja samuti lühikese kestvusega kruiise. Vaid Carnival pakub kruiisi eikuhugi ehk A Cruise to Nowhere. Enamasti tähendab see pikka nädalalõppu laeval, mis ei peatu üheski sadamas, vaid seilab mööda merd. Uus päev saabub siis enamasti tantsu saatel:)

Carnivali laevadest soovitame: Carnival Dream, Carnival Freedom, Carnival Magic, Carnival Miracle ja Carnival Splendour.

COSTA CRUISES

Costa Cruises – see on ehe Itaalia glamuur, lärmakalt värvirohke ja kaootiline. Iga laev tahab pakkuda kõike – Antiik-Kreekast roosa plastmassini. Ole valmis üllatuma iga nurga peal! Euroopa-kruiiside marsruudivalikus ei ole Costale siiski võrdset. Euroopa firmana on nad eriti suurt rõhku pööranud Vahemere kruiisidele. Meie klientide seas on aga populaarsust võitnud Costa Dubai ja Mauritiuse kruiisid.

Pane tähele, et Costa laevadel on 5-6 ametlikku keelt, mis tähendab et iga teade tuleb valjuhääldist mitmekordselt. Hea võimalus neile, kes soovivad mõnda uut keelt õppida!:)

PRINCESS CRUISES

Kes meist ei teaks legendaarset Love Boati, valgete tennistega kaptenit ja alati šarmantset kruiisisaatjat Juliet. See sari filmiti veel tänapäevalgi seilava Pacific Princessi pardal. Vahepeal on palju vett merre voolanud ja Princessi laevad kosunud. Tänapäeva laevad mahutavad üle 3000 reisija ning pakuvad kõikvõimalikku meelelahutust igale maitsele.

Princess sobib peaaegu igale reisijale – lastega peredest kuni üksikut reisijateni välja. Eriti meeldib meile Princessi puhul nende lai valik eksootilisi sadamaid – Hawaii, Tahiti, Austraalia, Uus-Meremaa, India ja Aafrika.

HURTIGRUTEN

Hurtigruten on üks põnev Norra firma, mille leivanumbriks on imeilusad kruiisid piki Norra rannikut ja fjorde. Valida on nii edasi-tagasi, lõunasuunalise kui ka põhjasuunalise kruiisi vahel. 12-päevase kruiisi jooksul külastatakse 35 erinevat sadamat, millest igaühes peatutakse tund või paar.

Pardale saad kaasa võtta ka auto, et pikemaid peatusi teha, ümbruskonda nautida ja järgmise laevaga teekonda jätkata. Eriti tore on, et väljumised toimuvad iga päev, st liinil opereerib kokku 12 laeva. Kuna heaoluühiskonnale omaselt on hinnad krõbedad, on edasi-tagasi kruiisid üsna väheminev kaup. Pigem eelistatakse nädalasi kruiise, mis viivad Bergenist Kirkenesi või siis vastupidi põhjast alla lõuna poole.

Kirsiks tordi peal on Hurtigrutenil veel üks alus, mis seilab mööda jäiseid mereteid – suvel Gröönimaal ja Teravmägedes ning talvel Antarktikas. Kui Sinu avastamisvajadus on suurem ja eelistad käia seal, kuhu veel ükski sõpradest ei ole jõudnud, võiks näiteks Gröönimaal asuv Qeqertarsuaq olla üks nendest kohtadest:)

SILVERSEA CRUISES

Silversea on justkui maailm omaette. Kõik kuus laeva on täis luksust ja lõõgastust. Suurim neist Silver Spirit mahutab 540 reisijat ja 376 meeskonnaliiget. Kruiisidokumendid saabuvad sametkarbis ning pardale astudes tervitatakse Sind nimepidi. Tiigipuust rõduga kajutis teenindab Sind isiklik kammerteener, kes vajadusel triigib kleidi, pakib kohvri ning muretseb kojuununenud kreemi asemele uue. Iga väikseim kui soov täidetakse kompromissideta ning külastatavad sadamad on sadade seast hoolikalt valitud.

Loomulikult on sellisel teenusel ka vastav hind, mis võib esmapilgul pigem telefoninumbrina mõjuda. Ja ole hoiatatud, et Silversea pardal kohtab lapsi haruharva, seetõttu on ka külastajate keskmine vanus kõrgem.

Eksklusiivseim Silversea valikust on 115-päevane ümbermaailmakruiis, mille jooksul külastatakse 25 riigis 45 erinevat sadamat. Kas Sul ei olnud mitte järgmiseks pulmaaastapäevaks kingitust tarvis? :)

Reisivihje!

Kui Sulle nüüd kruiisiisu peale ajasime või tahad lihtsalt lähemalt uurida, millised on hinnad ja võimalused, siis meie veebist leiad alati valiku kruiiside sooduspakkumisi.

Samal teemal vaata ka: Vahemere vingeimad kruiisisadamad

Kommentaarid:

  1. Kata

    Tere, Evelin! Suur tänu sulle huvi eest ;) Teeme sulle hea meelega pakkumise mõnele vahvale laevale ja kirjutame täpselt mis hinnas ja mis mitte. Aga ole hea ja anna mulle enda e-mail. Võid selle saata otse minu mailile: kata@estravel.ee

  2. Evelin Krekker

    Tere, Kaalume perega veeta puhkust kruiisilaeval. Reisi pikkus peaks olema 7-9 päeva ning jääma augusti keskele. Sihtkohaks oleks siis Euroopa (vahemeri, Kreeka saared vms.) Seltskond koosneb kahest täiskasvanust ja ühest 1.5 aastasest lapsest. Vaatasin teie kodulehelt, et pakute päris paljusid erinevaidi variante. Kruiisiteenuse pakkujate kodulehelt reisi tellides jäi arusaamatuks mis teenuseid hind tegelikult sisaldab. Palun teiepoolset pakkumist või ettepanekuid/soovitusi. Tervitades Evelin Krekker

  3. [...] kuidas valida endale mõnusaimat kruiisi, leiad ka meie suurest kruiisispikrist! [...]

  4. [...] Vaata ka: Suur Kruiisispikker ehk Kõik, mida pead teadma, et valida sobiv kruiisipuhkus [...]