Suusareiside välimääraja ehk 5 spetsi suusasihtkohta

25.09.2012
Svea Lillepalu

Suusareisi valida pole lihtne. Variante on ju nii palju! Meie aga teeme sinu jaoks asja kergemaks. Oled sa innovaator, klassik, kokkuhoidja või snoob? Või tahad suusatamise kõrval ka millegi muuga tegeleda? Loe edasi ja lase end inspireerida – võib-olla leiad just siit idee järgmiseks suusareisiks.

Innovaatoreile:
Gulmarg, Kashmir, India

Kui soovid eristuda, siis suusareis Indiasse Kashmiri provintsi on kindlasti midagi, mida naabrimees veel teinud ei ole. Kuigi kõlab võõristavalt, on suusatajad Jaapanist, Venemaalt ja Uus-Meremaalt juba India suusakuurordid avastanud. Himaalaja mäestikus asuv Gulmarg uhkeldab maailma kõrgeima gondeltõstukiga, mis viib suusataja 3980 m kõrgusele (jalgsi aga pääsed koguni 4124 m kõrgusele). Nõlvad on inimtühjad, vaated eepilised ning lumi puudrine ja võrreldamatult kvaliteetne!

Klassikuile:
Chamonix, Prantsusmaa

Chamonix on mäesuusatamise absoluutne klassika. Just seal peeti 1924. aastal maailma esimesed talveolümpiamängud ning seetõttu on see ilma mingi kahtluseta üks maailma kõige kuulsamaid suusakuurorte. Tähesära lisab ka fakt, et kuurort asub Euroopa kõrguselt teise ja Alpide kõrgeima tipu Mont Blanci jalamil (4810 m). Sellele lisaks võib just Chamonix uhkustada kõige pikema liftidega varustatud kõrguste vahega (2800 m) ning ühe maailma pikima suusanõlvaga (Vallée Blanche, 22 km).

Kokkuhoidlikele:
Bansko ja Borovets, Bulgaaria

Kui sa ei ole just tõsine suusaspets, siis pole ju mõtet maksta meeletuid summasid Alpi suusapasside eest, kui nagunii sõidaksid ainult paaril-kolmel nõlval. Just selleks sobivadki hästi pisemad ja odavamad suusakuurortid – nagu Bansko ja Borovets Bulgaarias. Eelarve on eriti tähtis juhul, kui reisida perega, ning sellekski sobivad mõlemad hästi – korraldatud on nii päevahoid kui ka tasemel suusaõpe. Borovets on ühtlasi vanim suusakuurort Bulgaarias ning pakub ka võrdlemisi elavat after ski’d.

Snoobile:
Aspen, Colorado, USA

Kas ainult parim on sinu jaoks küllalt hea? Tahad suusatada koos rikaste ja ilusatega? Aspeni kuurort peaks sind igati rahuldama. See on tuntud nelja vingete nõlvadega mäe poolest – Aspen Mountain (tuntud ka kui Ajax), Snowmass, Aspen Highlands ja Buttermilk Mountain –, mille seast jõukohase nende seast leiab igal tasemel suusataja. Ja nõlvasid on nii palju, et üht teed mööda kaks korda laskuma ei pea! Kenas Roaring Forki orus asuv linnake ise aga majutab poekesi, gurmeerestorane, baare-pubisid, galeriisid ja kohvikuid. Aga nagu kuulsatele ja kaunitele kohtadele kohane, on hinnatase pigem krõbedavõitu.

Mitte-päris-suusahundile:
Zell am See, Austria

Kui sa kogu aeg nagunii suusatada ei viitsi, võiksid kaaluda mõnusas Alpi-orus külmunud järve kaldal asuvat Zell am Seed. Seda kaunist väikest linnakest külastavad turistid aasta läbi. Koha põhitrumbiks on matkarajad, mis on lahti ka talvel – näiteks 2000 m kõrgusele viiv rada Schmittenhöhe mäele, kust avanevad vingeimad vaated. Hoopis vastandlik võimalus on minna maasügavustesse – 40 km pikka lubjakivikoobaste labürinti. Peale kõige selle saad järvel uisutada,  jäärajasõitu proovida, lumel lohesurfi katsetada, kelgutada ja spaas lõõgastuda.

_________________________

Fotod: Gulmarg.org, Aspen, Estravel

 

Kommentaarid: