Tagasi kooli: hõrk Tai köögi koolitus Toiduakadeemialt

25.10.2010
Estravel

Head sõbrad, Estravel kutsub teid sisse piiluma ühte Tallinna õppeasutusse.  Aga ettevaatust! Ust paotades on oht sattuda sõltuvusse peadpööritavatest aroomidest: pehmelt magusatest kuni salakavalalt vürtsikateni välja. Tere tulemast Toiduakadeemiasse!

Tallinnas Nõmmel raudteeäärsel tänaval asub maja, mis väliselt kuidagi ei reeda, mis toimub suletud uste taga. Toiduakadeemiasse leiavad tee need, kel meeled avatud grupiviisiliseks meditatsiooniks Hea Söögi kindlakäelisel juhendamisel. Astume üle auväärse templi ukseläve päeval, mil toimub sissejuhatus Tai köögi diskursusesse.

Kohale tulnud 15 inimest jagatakse viieks rühmaks, kes jagunevad hubases ja funktsionaalses köögis valmis pandud tööjaamade taha. Iga rühm valmistab ühe käigu õhtusöögist, mille menüüsse kuuluvad: kanalihavardad maapähklikastmega ehk Satay Gai, mereannisalat ehk Yam Talay, roheline karri pardifileega ehk Gaeng Ped Phed, magushapu sealiha taignas ehk Priew Wan Moo ja banaanid tainas ehk Gluai Thod.

Kuigi toidunimed kõlavad tööpäeva järel longu vajunud kõrvadele keeruliselt, on kambaga koos söögivalmistamine üllatavalt rahustava, samuti õpetliku toimega. Hasartselt retseptis näpuga järge ajades ja ülesandeid jagades said kõik seltskonnad oma ülesannetega hiilgavalt hakkama, seanssi vürtsitasid peakoka mitmetähenduslikud nõuanded.

Kuidas koduste vahenditega ehk ilma spetsiaalse fritüürita friteerida. Kuidas kohelda värsket kalmaari, nii et see mereannisalati suussulavaks muudaks. Kuidas seada varrastele kanaliha nii, et saavutada kõige täiuslikumad maitseomadused. Kuidas keeta riisi nii, et see jääks tõeliselt sõmer ja kerge.

Kui kõik road on valmis ning osalejate maitsemeeled viimse piirini viidud, saabub aeg siseneda nirvaanasse ehk asuda sööma. Olnud osaline maitsekujunemisprotsessist, suled silmad, et tajuda nüansse, millele äsja sai suurt rõhku pööratud.

Kui lahkumine Toiduakadeemiast toimub täiskõhutunde-transiseisundis, siis järgmisel päeval ootab ees kulinaarse maailmavaate selginemine, mis on märk sellest, et toiduakadeemiakraad on omandatud ning uus elu võib alata.

Tai köögi koolitus on vaid üks valik Toiduakadeemias pakutavast. Firmadel ja seltskondadel on võimalus tellida koolitused vastavalt oma soovile, eraisikutele toimuvad aeg-ajalt ka avatud kursused. Lähem info: http://www.toiduakadeemia.ee.

* * *

Koolituselt andis Toiduakadeemia meile kaasa kõigi valmistatud roogade retseptid. Lugejale inspiratsiooniks lisame ühe neist ka siia  – eriti hõrk taipärane kanaroog, Estraveli kokandusmeeskonna järele proovitud ja üksmeelselt heaks kiidetud!

Kanalihavardad maapähklikastmega ehk Satay Gai

Satay marinaad:
Valge pipar 1 spl
Kollane karri 2 spl
Sool 1 spl
Suhkur 75 g
Kookospiim 400 g
Austrikaste 50 g
Õli 50 g

Kanafilee 1,2 kg

Satay kaste:
Kalakaste 2 spl
Kookospiim 800 ml
Massaman curry (1 spl, võib asendada punase karripastaga)
Kollane karripulber 1 spl
Maapähklivõi 500 g (soolane maapähklivõi, mitte magus!)
Suhkur 2 tl
Kanapuljong 0,5 kuubikut või 2 tl puljongikuubikut
(Vajadusel timmi kastet vedelamaks puljongiga.)

Valmistamine:
Puhasta kanafilee, lõika õhukesed viilud ja aja vardasse. Sega kokku marinaad ja vala igale vardakihile. Jäta vardad seisma vähemalt üheks tunniks.

Keeda ettevaatlikult kokku kaste: alusta vedelatest asjadest ja lisa  viimasena maapähklivõi. Pärast maapähklivõi lisamist sega kastet kogu aeg kuni keema tõusmiseni.

Grilli vardad kuumal pannil ja serveeri ohtra kastmega.

Kogustest jätkub umbes kaheksale sööjale.

Head isu ehk Kõr hâi jà-rern aa-hâan!

Kommentaarid: