Tahko on talvepuhkuse paradiis

26.04.2011
Helena Parmask

Meil on väga tore meeskond. Just seetõttu otsustasime oma seekordse tiimiürituse korraldada väikese puhkuse- ja suusareisina.  Käisime aprilli alguses korraks Soomes suusatamas, seekord Tahko suusakeskuses, ca 450 km kaugusel Helsingist.

Tahko on eestlaste seas Soome suusakeskus number kaks pärast Helsingist vaid paarisaja kilomeetri kaugusel asuvat Himost. Tahko asub Nilsiä linnakese lähedal. Tegemist on puhtalt suusatamise ümber sündinud turismiasustusega ja sellist kohanime ei leia isegi kaardilt. Tahkorinne nime kannab künkamassiiv, kus aastaid tagasi suusatamaist arendama hakati. Nüüdseks on see omamoodi tööstusharu, kus umbes kümne kilomeetri raadiuses nõlvadest on kõik täis pikitud puhkemajakesi, hotelle, apartemente ja villasid.

Reeglina eelistavad Eesti suusatajad leida majutuskoha suusanõlvale võimalikult lähedal, nii et saaks hommikul, suusad seljas, mäele kõndida ja õhtul samamoodi tagasi. Aga valikuid on ka teisi.

Golden Resorti puhkemajad

Kuna meil oli buss nagunii käepärast, peatusime suusakeskusest 5 km kaugusel asuvas puhkekülas nimega Golden Resort, mis kätkeb endast uhket kinnisvaraarendust paarismajade ja villadega Soome ühe parima golfiväljaku kõrval. Üks siinsetest villadest kuulub Kimi Räikkose perele ning härra käib siin suvel sageli lõõgastumas.

Golden Resorti majad kuuluvad samasse klassi nagu fine dining and slow travelling. Need on ülimugavad ja hubased, nii et võib tekkida tõsine oht – sa ei tahagi kodunt suusamäele minna, sest seal on niisamagi hea olla. Avarad eluruumid, hiiglaslik terrass, tõeliselt hästi varustatud köök ning mõnusad magamistoad, kus igaühel on oma isiklik duširuum – midagi enamat oleks raske soovida.

Kevadhooajal on kogu see luksus kättesaadav igati soodsa hinnaga! Leidsime, et tahaksime kindlasti suvel sinna tagasi minna, sest ümbruskond on suurepärane. Nagu villapuhkus siinsamas Soomes. :)

Suusatamine on muidugi fun

… kuigi peab tunnistama, et mõneaastase pausiga unustab inimene nii mõndagi. Isegi saabaste klambritesse saamine tundub hetkeks nagu tuumateadus! Pisut ukerdamist, itsitamist ja suusavahetusega sõitu (see on siis, kui keset nõlva kukud, nii et suusad jalast ära lendavad ja pead mööda mäge roomama, et neid uuesti kätte saada ja jalga toppida) ning siis läheb juba libedamalt! Ja kui ära väsid, lähed Tirooli pubisse, puhkad pisut terassil päikese käes ning sõidad edasi.

Mootori ja hobujõududega

Tore on veel see, et talvepuhkus ei pea olema otsast lõpuni seotud ainult suuskamisega, sest lumerõõme saab nautida veel mitmel viisil ja Tahko pakub selles osas suurepäraseid võimalusi. Suusatada saad ju nii palju, kui kulub, väikesed lisalõbustused teevad asja ainult huvitavamaks!

Näiteks käisime safarifirma Seikkailu Kuopio kaudu väikesel mootorkelgusõidul, sest keegi polnud seda masinavärki varem eriti proovinud. Ja proovimine oli proovimist väärt, sest kokkuvõttes tundus, et see väike seiklus meeldis kõigile vaata et rohkem kui suusatamine! Isegi tunnine ring Tahko ideaalselt hooldatud kelguradadel võib osutuda tõeliseks väljakutseks, kui sul puudub igasugune kogemus, nii et elevust valutavate lihaste pärast jätkus veel mitmeks päevaks. Muuseas, suvel asenduvad mootorkelgud jetidega ja siis saab teha pikemaid või lühemaid ringsõite Suures järvistus.

Aga ka see pole veel kõik. Tahkol asub hobusetall ja ratsutamiskeskus, mida peab ääretult tore naisterahvas nimega Päivi Merikari, kes on aastaid Eestis elanud ja üllatas siitpoolt lahte pärit külastajaid vastuvõtuga puhtas Eesti keeles! Aastaid hobuseid kasvatanud Päivi kolis Tahkole alles eelmisel aastal ja korraldab seal nüüd soovijatele ratsutamistunde ja ratsamatkasid Islandi hobustega.

Islandi hobused on sellised väikesed, matsakad, hästi karvased, nunnud ja ülisõbralikud. Neil puudub igasugune kurjusegeen ning see pole isegi mõeldav, et mõni Islandi hobune kedagi näiteks kabjaga lööks. Islandlastel on selline pisut omapärane lonkav kõnnak, mille kohta soomlased ütlevad “töltti”.

Ratsutasime vaikselt Tahko metsades poolteist tundi ning vaatasime Päivi tallides niisama ringi. Lisaks hobustele elavad Päivi juures ka kaks karvast seapoissi, kes suvel vabalt ringi jooksevad ja pahandust külvavad. Nii et isegi kui ratsutamine ja suusatamine ühe reisi ajal kõlavad nagu siga ja kägu, siis tegelikult oli jällegi tegemist väga laheda elamusega.

Ühel pärastlõunal pärast suusatamist käisime veel vahelduseks Tahko Spa saunas ja ujumas, aga Eesti spaadega võrreldes jääb see pisut lahjaks. Spaaga samas hoones asub muuseas hiiglaslik tasuta mängutuba väikestele lastele, nii et kes peredega sinna kanti satuvad ja pere pisimale meelelahutust otsivad, siis see on õige koht.

Üleüldse on nii Tahkol kui teistel Soome suusaparadiisidel väga palju pakkuda. Muidugi, kõik lõbustused maksavad raha ja meie oleme Soome reisidele harjunud pakkide viisi makarone kaasa tassima, et odavamalt saaks. Aga vähemalt korra elus võiks ju neid asju proovida!

Kommentaarid: