Tai paradiisisaared – igaühele midagi!

17.09.2013
Svea Lillepalu

Meie siin Estravelis oleme juba mitu aastat vaadanud, kuidas Tai aina populaarsemaks ja populaarsemaks muutub. Selle üle on meil muidugi vaid hea meel ning veel parema meelega saadame kõiki edaspidigi naeratuste maale puhkust veetma. Tai on aga koht, mis on niivõrd mitmekülgne ja võimalusterohke, et seal navigeerimine võib kohati üpriski keeruliseks muutuda.

Seetõttu oleme õlad kokku pannud maailmakuulsa reisiajakirja Condé Nasti ja tunnustust vääriva Tai Turismiametiga. Alt leiad meie valiku Tai pea 1500 saare hulgast – olgu Sinu sooviks kolmepäevased rannapeod, aktiivne perereis või eneseotsingud üksikul saarel. Taist saab kõike – seda võime me lubada! :)

Pidu, mis kestab hommikuni…

Kui Sinu ja su reisikaaslaste üheks peamiseks sooviks on proovida ära pea iga Tai õlu ning anda tantsukingadele valu, siis järgnevad saared tuleb teil maailmakaardil ära märkida.

Phuket

Lõuna-Taist on ilma Phuketit mainimata pea võimatu rääkida. See on saar, kus pidu käib hommikuni ja mõnikord veel edasigi. Phuketil asuvad Kata, Karon ja Patong Beach on peale Pattayat ühed kuulsaimad peopaigad terves Tais. Tänavaid ääristavad sajad, kui mitte tuhanded baarid, millest ühest tuleb kõvem muusika kui teisest. Samas ei tasu üllatuda, kui muusika valjususe osas teeb kõigile silmad pähe hoopis mööda sõitev tuk-tuk.

Koh Phangan

Kui Sinu ettekujutus puhkusest hõlmab endas kolmepäevaseid rannapidusid, siis on Koh Phangan õige koht. Rajude täiskuu pidude ehk Full Moon Partyde toimumiskoht tõmbab enda juurde just nooruslikumat seltskonda. Isegi, kui Sinu reisikuupäevadel ei ole täiskuud, siis nii noort- kui ka vanakuud tähistatakse seal samasuguse põhjalikkusega ;) Tantsimisest valusaid konte saab tohterdada rannal asuvates spaades ja pead muidugi lugematutes baarides.

Koh Phi Phi

Koh Phi Phi koosneb tegelikult kahest saarest. Kahest kuulsaim on aga väikevend Koh Phi Phi Ley, kus filmiti ka kurikuulus film „The Beach“. Saar pakub võimalusi nii pidutsemiseks, sukeldumiseks, rannamõnude nautimiseks või hoopis shoppamiseks. Peale 2004. aasta katastroofilist tsunamit on saar läbi elanud kiire uuenduskuuri ning on taas üks enim külastatavaid paiku Tais.

Romantika elab siin

Päikeseloojang, õhtusöök küünlavalgel, vaikselt randa loksuv merevesi, päikeselisest päevast veel kuum rannaliiv…kas jätkame? Kui kõik eelnevalt loetletud asjad on just need, mida Sina oma puhkuselt otsid või elamused, mida kellelegi kinkida soovid, siis oled taas õiges kohas.

Koh Lipe

Tarutao kaitsealasse kuuluvat Koh Lipet peetaks tihti üheks Tai kauneimaks saareks. Pisikeselt saarelt leiab imekaunid liivarannad, milledest mõned tunduvad kui mahajäetud või hoopis veel leidmata. Saar on niivõrd väike, et sellele võib ilma suurema vaevata jalgsi tiiru peale teha. Tõeliselt mõnus paik, kuhu suured massid veel jõudnud ei ole ja kus elu käib rahulikus rütmis!

Koh Yao Noi

Kui Sinu hing ihkab tõelist vaikust ja rahu, siis on Koh Yao Noi Sinu jaoks. Phuketi ja Krabi vahel paikneva saare elanikud on kindlal arvamusel, et nende saar tuleks suuremast ehitustegevusest ja turistihordidest eemal hoida. See on seniajani ka õnnestunud, sest Yao Noi on üks tõesti paradiisilik saar keset Andamani lahte.

Perega reisima

Pere pisematega reisides tuleb mõelda miljonile pisiasjale – alates lutipudelitest kuni iPadideni. Siia oleme toonud kaks Tai saart, kus kohapealse tegevuse pärast Sul pead murda ei tule. Seal on kõik olemas ja rohkemgi veel. Saab ujuda, mängida ja puhkehetkedel jäätist ka.

Koh Samui

Koh Samui peab võitlust Phuketiga – kumb neist on populaarsem. Peredele mõeldes anname seekord hääle Koh Samuile ning jätame Phuketi peoloomade käsutusse. Kui liivalosside ehitamine enam huvi ei paku, saab külastada liblika-aedasid, sõita elevantidega, kihutada kartidega või minna hoopistükkis kinno. Saarelt leiab ka mitmeid restorane, kus lapsed saavad tšilliste toitude asemel nosida ilma vürtsideta valmistatud tai toite või hoopis pastasid ja pizzasid.

Koh Lanta

Tegelikult koosneb ka Koh Lanta mitmest väiksemast saarest, millest tuntuim ja külastatuim on Koh Lanta Yai. Saarelt ja selle ümbrusest leiab võimalusi nii sukeldumiseks, spaamõnude nautimiseks, tai kokakunsti õppimiseks, kajakkidega seiklemiseks, päikesevannide võtmiseks, pidutsemiseks kui ka romantiliste päikeseloojangute imetlemiseks.

Kaladele külla

Tai on tuntud nii lumivalgete liivarandade kui ka värviküllase mereelu poolest. Asuvad ju just seal mõned maailmas kõrgelt hinnatud sukeldumiskohad. Kui Punane meri enam pinget ei paku, siis ongi aeg lennukinina Tai poole pöörata. Valida on paljude erinevate paikade seast, meie oleme üles rivistanud neist kaks.

Koh Tao

Koh Tao, tuntud ka kui Kilpkonnasaar, on üks Tai populaarsemaid sukeldumispaiku. Sellest tulenevalt leiab saarelt tohutul arvul erinevaid sukeldumiskeskuseid. Koh Taod peetakse tihti ka üheks parimaks paigaks, kus sukeldumisega tutvust teha. Juba kogenud sukeldujatele pakutakse öösukeldumisi, vrakkide külastamisi ja haidega sukeldumisi. Õhtupoolikul tasub sammud suunata mõne rannapeo poole, milledest saarel puudu ei tule.

Koh Racha

Racha või mõnel pool tuntud ka kui Raya saared on üks eksklusiivsemaid sukeldumiskohti Tais. Hetkel veel suurtest massidest puutumata saarte ümbert leiab kristallselged veed ja värvikireva mereelu. Racha Yai ümbrus sobib eelkõige alles õppivatele ja keskmise tasemega sukeldujatele. Racha Noi läheduses tasub vette minna vaid kogenud sukeldujatel, sest sealsed tugevad hoovused ja suured sügavused ei ole kergemate killast.

Rahu ja vaikus

Vahepeal ei tahetagi puhkuselt muud kui vaid rahu ja vaikust. Kui Sinu ideaalne puhkus näeb välja kui Robinson Crusoe elu üksikul saarel, siis leiame ka Sulle midagi sobivat. Arvatavasti mitte küll niivõrd tõetruud, kuid rahu ja vaikus on all olevates paikades garanteeritud.

Koh Phra Thong

Tai keelest tõlkides on Koh Phra Thongi saare nimi Kuldne Buddha. Nimi tuleneb kohalikust legendist, mille sõnul matsid piraadid kunagi saare alla suure kuldse Buddha, mis veel nüüdki seal on. Tänapäeval ei leia eest küll kuldset Buddhat, vaid ühe viimaseid puutumata saari Tai rannikul. See on koht, kust ei leia luksuslikke spaasid või Michelini tähtedega pärjatud restorane, vaid ainult looduslikest materjalidest ehitatud bungalow’d. Sukeldujate rõõmuks tuleb mainida, et saare lähedale jääb ka maailmakuulus sukeldumiskoht Richelieu Rock.

Koh Adang

Koh Adang on saar, mis sobib sellistele rahu ja vaikust armastavatele reisisellidele, kelle huviks on ka näiteks matkamine. Saare mägine maastik pakub suurel hulgal võimalusi sportlikuks tegevuseks, mis mõne vaateplatvormini jõudes ja vaadet nähes, saavad kuhjaga ära tasutud. Enne Koh Adangile minekut tasub kindlasti sularaha välja võtta, sest sularahaautomaati seal ei ole ning krediitkaartidega võib seal ka vaid lutsu visata.

Ü-ka-ko ja tehtud – ehk kui aega napib

Koh Sichang

Mõnikord juhtub nii, et Tais jõuab veeta vaid paar päeva ja Lõuna-Tai paradiisirandadele ei jõuagi. Sellisel juhul ei tasu pead norgu ajada, sest ka Bangkoki lähistelt leiab samuti ühe mõnusa puhkusepaiga. Nimelt asub suurlinnast kahetunnise paadisõidu kaugusel saar nimega Koh Sichang. Sealt ei leia küll päris paradiisisaarele omaseid valgeid liivarandu, kuid küllalt muid plusse, et veeta paar mõnusat päeva suurlinnast eemal.

Kommentaarid:

  1. Tiina Uibopuu

    Juba nägin,et alates 2014

  2. Tiina Uibopuu

    Kas vastab tõele,et Taisse saab nüüd viisavabalt.Kui jah,siis kas ainult Eestist või saab ka Soomest.Igaks juhuks hea teada.