Talvehooaja hot spot’id

21.01.2020
Katrin Samlik, Estraveli tootjasuhete juht

Sel talvel saab ühendust kuuma päikese, totaalse puhkusetunde ja meeldejäävate elamustega neis üheksas sihtkohas.

Filipiinid

Parim aeg reisimiseks: novembrist aprillini.
Kellele: täiskasvanutele, paaridele, seiklushuvilistele.
Põnevad kohad: Filipiini Vabariik koosneb üle 7000 saarest, millest vaid tuhatkond on asustatud. Väike unine kaluriküla Donsol Sorsogoni provintsis on Filipiniide parim koht vaalhaide nägemiseks (novembrist juunini).
Üks saarestiku tuntumaid vaatamisväärsusi on Chocolate Hills. Need on ebatavalised rohuga kaetud geoloogilised moodustised Boholi saarel. Kuival ajal muutub rohi pruuniks, sellest tuleb ka šokolaadimägede nimetus.
Banaue riisiterrassid – umbes 2000 aastat tagasi mäeküljele tahutud terrassid meenutavad taevasse minevaid astmeid.
Rannad: valge liivaga rannad leiad Boracay saarelt. White Beach on sobilik rahulikuks puhkuseks. Kui aga otsid lohesurfi kohta, mine Bulabog Beachile (lohesurfi hooaeg on novembrist märtsini). Peovaibe leiad Panglao saarel asuvast Alona rannast.
Hinnad eurodes: eine restoranis 2.62, kohalik õlu (0,5 l) 0.87, cappuccino 1.91, vesi (0,33 l) 0.30.
Nõuanne: Filipiinide toit on eksootiline ja maitsev segu idamaade, Euroopa ja Ameerika köögist koos paljude värskete mereandide ja maitsvate puuviljadega.

Bali, Indoneesia

Parim aeg reisimiseks: aprill, mai ja september.
Kellele: joogaentusiastidele, lainelauasõidu harrastajatele, loodusesõpradele kui ka ööelu nautlejatele.
Põnevad kohad: Balil leidub palju igasuguseid templeid ja pühakodasid. Mõni neist on nii suur, et tutvumiseks võib kuluda terve päev. Ubud Monkey Forest on mets, kus elavad hallid pikakarvalised ahvid. Matkahuvilised võivad ronida Batura vulkaanilisele mäele, kust avanevad kaunid vaated ümbruskonnale.
Rannad: perede lemmik on Nusa Dua imekaunis rand. Vesi on seal rahulik ja ranna servalt leiab mitmeid peresõbralikke restorane. Jimbaran Bay rand on koht, kus kohalikud kalamehed oma saaki müüvad. Selle imekauni valge liivaga 3 km pikkuse ranna ääres on palju kalarestorane, kus päikeseloojangul värskeid mereande nautida. Balangan Beach on surfisõprade ja rahuliku rannaelamuse otsijate lemmik.
Hinnad eurodes: eine restoranis 1.44, kohalik õlu (0,5 l) 1.79, cappuccino 1.79, vesi (0,33 l) 0.27.
Nõuanne: avasta saart motorolleriga!

Lõuna-Aafrika Vabariik

Parim aeg reisimiseks: aasta ringi.
Kellele: looduse- ja loomahuvilistele, veinisõpradele, golfimängijatele.
Põnevad kohad: Lõuna-Aafrikas on üle kahekümne rahvuspargi, neist tuntuim Krügeri rahvuspark.
Lõuna-Aafrikas arvatakse tegutsevat üle 1000 veinitootja. Erinevaid veinimõisaid ja -istandusi leiab palju ka Kaplinna ümbrusest. Kaplinn on eri kultuuride, köökide ja maastike ühinemise koht. Selle linna ainulaadne ilu on kroonitud suurepärase Laudmäe (Table Mountain) rahvuspargiga. Kaplinnast leiad ookeaniäärsed promenaadid, galeriid, muuseumid ja kõrge tasemega restoranid.
Rannad: Kaplinna ääres asuv Strand on justkui mini-Dubai kõrghoonetega. Sealne rand on sobilik lastega peredele, kuna vesi on madal ja Kaplinna jaoks sageli ebatavaliselt soe. Durbanis asuv North Beach on kõikide puhkajate lemmik. Vesi on seal ujumiseks soojem, lained surfamiseks sobivad ja rannaäärset melu jagub kuhjaga.
Hinnad eurodes: eine restoranis 7.68, kohalik õlu (0,5 l) 1.73, cappuccino 1.65, vesi (0,33 l) 0.63.
Nõuanne: kuna vahemaad on suured, tasub linnade vahel liikumiseks kasutada rongi või siselende.

Malaisia

Parim aeg reisimiseks: novembrist märtsini.
Kellele: seljakotiränduritele, noortele, rannalõvidele.
Põnevad kohad: Borneo vihmametsad on bioloogiliselt mitmekesised ja ühed vanimatest maailmas. Langkawi saar püüab külastajaid kaunite randade, rikkaliku floora ja faunaga ning taskukohase hinnatasemega. Saarel on palju riisiterrasse ja armsad väikesed külakesed. Kindlasti tasub külastada ka pealinna Kuala Lumpurit – see on tõeline Aasia metropol kireva tänavaelu ja meluga.
Rannad: Langkawil asuv kaunis Pantai Cenang pakub ka kirevat ööelu. Siin kohtuvad imeliselt pehme rannaliiv, kaunid päikeseloojangud ja multikultuurne seltskond. Rahulikum koht Langkawil on Tanjung Rhu rand. Penangi saare populaarseim rand Batu Ferringhi on veespordisõprade lemmik.
Hinnad eurodes: eine restoranis 2.17, kohalik õlu (0,5 l) 3.25, cappuccino 2.22, vesi (0,33 l) 0.28.
Nõuanne: Malaisia on suurepärane sihtkoht linna- ja rannapuhkuse ühendamiseks. Paar päeva Kuala Lumpuris ja edasi mõnele kaunile paradiisisaarele.

Cancún, Mehhiko

Parim aeg reisimiseks: aprill-mai, november-detsember.
Kellele: ajaloohuvilistele, päikesejänkudele ja ööelu nautijatele.
Põnevad kohad: Chichén Itzá, iidne maiade linn, mille ajalugu ulatub 5. sajandisse.
Koobasjärved – Riviera Maya rannikul on üle 7000 koobasjärve. Osa neist on päikesevalgusele avatud ja toredad koopasupluseks. Teiste juurde saab vaid organiseeritud ekskursiooniga, sukeldudes.
MUSA – veealune muuseum, kus on üle 500 skulptuuri. Need on sinna paigutatud korallide kasvu soodustamiseks ja troopilise mereelu täiendamiseks. Cancúni ja Riviera Maya rannad on ühed paremad kohad maailmas merikilpkonnade nägemiseks. Kilpkonnapoegi võib koorumas ja merre minemas näha juulist detsembrini.
Rannad: Playa Delfines on imeilus rand, kuid vesi on seal rahutu ja hoovused tugevad. North Beach asub Isla Mujeresi saarel (eesti k naiste saar): akvamariinsinine vesi, valge liiv ja maitsvad kokteilid. Ka vesi on seal rahulik, kuna rand ei asu mitte ookeani, vaid Cancúni ranniku poole.
Hinnad eurodes: eine restoranis 4.69, kohalik õlu (0,5 l) 1.52, cappuccino 2.15, vesi (0,33 l) 0.68.
Nõuanne: ära looda kaardimaksevõimalusele, vaid varu sularaha.

Seišellid

Parim aeg reisimiseks: aprill-mai, oktoober-november.
Kellele: rahulikule puhkajale.
Põnevad kohad: Praslini saarel külasta Vallee de Mai rahvusparki, kus võid näha haruldast musta papagoid ja maailmakuulsat Coco de Meri palmi (seišellipalm). Curieuse saar on parim paik hiidkilpkonnade kohtamiseks. Seišellid on ainus koht peale Galápagose saarte, kus neid vabas looduses näha võib.
Pealinnas Victorias külasta kohalikku turgu.
Rannad: Anse Source d’Argent La Digue saarel on üks maailma enim pildistatud randu – valge liiv, läbipaistev vesi, graniidist rändrahnud ja taustaks kookospalmid. Praslini saarel asuv Anse Lazio on nii kohalike kui ka turistide lemmik.
Mahe populaarseim rand on Beau Vallon. Kohalikud käivad seal piknikku pidamas ja muusikat mängimas. Turistidele pakutakse kreooli köögi hõrgutisi. Parim paik kohaliku eluolu nägemiseks.
Hinnad eurodes: eine restoranis 16.32, kohalik õlu (0,5 l) 4.73, cappuccino 3.76, vesi (0,33 l) 1.13.
Nõuanne: kui juba nii kaugele minna, võiks külastada nii Mahe, Praslini kui ka La Digue saart. Kolme saare vahet saab liikuda praamiga, Mahelt Praslinile ka lennata.

Niiluse kruiis, Egiptus

Parim aeg reisimiseks: septembrist maini. Siis on mõõdukalt soe, aga mitte üleliia palav.
Kellele: täiskasvanutele, ajaloohuvilistele, paaridele.
Põnevad kohad: klassikaline Niiluse kruiis kestab seitse päeva, mil sõidetakse Luxorist Assuani ning tagasi. Reisi on võimalik kaasa teha ka vaid ühel suunal.
Philea tempel, mis toimetati Assuani tammi ehitamise ajal oma algsest asukohast üleujutuste hirmus Niiluse teisele kaldale. Lõpetamata obelisk, mille ehitamise oli tellinud naisvaarao Hatšepsut – see on kõige suurem muistne tuntud obelisk. Horose tempel, mis oli peaaegu kaks tuhat aastat mattunud liiva ja muda alla. Suursugune Karnaki templi kompleks Luxoris, hiiglaslikud Amenhotep III kolossid, muljetavaldavad vaaraode skulptuurid ning kuulus 3 km pikkune sfinkside allee, mis viib Karnaki templisse, jätavad ka tänapäeval sügava mulje. Üks parimaid näiteid muistse Egiptuse arhitektuurist on Karnaki templi sammastik, tihe „mets“, mis koosneb saja kolmekümne neljast 23 meetri kõrgusest bareljeefidega kaetud sambast.
Nõuanne: kui Egiptuse ajalugu pakub sulle rohkem huvi, vali pikem kruiis, mis algab ja lõpeb Kairos.

Cervinia, Itaalia

Parim aeg reisimiseks: kuna küla asub 2050 meetrit merepinnast kõrgemal, kestab hooaeg sageli oktoobrist maini.
Kellele: suusahuntidele ja lumelauaässadele.
Põnevad kohad: Cervinia suusakeskus on tõstukitesüsteemiga ühendatud Šveitsi-poolse Zermatti nõlvadega, pakkudes nii üle 250 km eri tasemega laskumisi. Kui Cervinias tunneb end hästi ka algaja suusataja, siis Zermatti pool on ideaalne neile, kes on oma oskusi juba veidikene lihvinud.
Nõuanne: Cervinia õhtune elu on vaiksemapoolne. Küll aga on külas mitmeid häid restorane ning veinibaare.

Orlando, Florida, USA

Parim aeg reisimiseks: veebruarist maini. Rahvast on siis vähem kui kõrghooajal, majutuse hinnad veidi soodsamad ja ilm mõnusalt soe.
Kellele: peredele, lapsemeelsetele.
Põnevad kohad: Orlando on täis mitmesuguseid teemaparke. Disney Magic Kingdom on iga lapse unistus, kus saab kohtuda lemmiktegelastega ja lustida atraktsioonidel. Universal Island of Adventure lõbustuspargis satud tuntud filmide maailma, nt Harry Potteri filmid, „Jurrasic Park“, „Hulk“ jne.
SeaWorld Orlando – mereteemaline park, kus peale mitmete atraktsioonide on võimalik näha erisuguseid sõusid ja teha lähemalt tutvust mereelukatega.
Legoland – lustimiseks on üle 150 eri atraktsiooni, lisaks veepark.
Gatorland Orlando – äreva elamuse saab zip-line’iga krokodillide ja alligaatorite koduks oleva soo kohal sõites. Kartlikemad võivad ohutust kaugusest vaadata põnevaid sõusid ja demonstratsioone.
Rannad: Orlando asub Florida poolsaare keskel, nii et randa jõudmiseks peab sõitma kas Atlandi rannikule (u 1 tund sõitu) või Mehhiko lahe äärde (u 2 tundi sõitu). Daytona Beachi peetakse üheks maailma kuulsaimaks rannaks, kus toimuvad tasuta kontserdid ja ilutulestikusõud. Clearwater on Mehhiko lahe ääres asuv imekaunis puuderpehme valge liivaga rand. Umbes tund aega Clearwaterist lõuna pool asub Madeira Beach, hea koht päikeseloojangukruiisiks või kalastusreisiks.
Hinnad eurodes: eine restoranis 14.26, kohalik õlu (0,5 l) 3.57, cappuccino 3.73, vesi (0,33 l) 1.38.
Nõuanne: kuna vahemaad on suured ja kütus võrdlemisi odav, siis rendi auto.

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2019. aasta sügistalvises numbris.

Kommentaarid: