Tasuta lõunad on olemas!

06.06.2011
Svea Lillepalu

Olgu-olgu, päris lõunat ikka tasuta ei saa, aga vaatamisväärsuste peale pole reisil küll vaja raha kulutada. Mõne aja eest tõime teieni nimekirja tasuta vaatamisväärsustest Londonis. Aga nüüd… hoidke piip ja prillid! Maailmas tuntud ja hinnatud Lonely Planet ja nende lugejad on pannud kokku parimad tasuta vaatamisväärsused ÜLE TERVE MAAKERA.

Kensington High Street Gardens Londonis laiutab tervelt 1,5-hektarisel maaalal. Rohelus on jagatud kolmeks eri aiaks: Hispaania, Tudorite ja Inglise puisniidud. Peale põõsaste, puude, lillede ja kõige muu rohelise leiab sealt ka palju linde. Päris ehku peale kohale minna mõtet ei ole, sest tegu on tõeliselt populaarse kohaga ning tihti on see eraüritusteks broneeritud.

Buenos Aireses on üheks lahedamaks, kättesaadavamaks ja huvitavamaks vaatamisväärsuseks tänavakunst. Sealt leiab igalt nurgalt mõne meistriteose. Tänavakunst meil siin võib olla kritseldus seinal stiilis „Scooter sucks“ või „Mari oli siin“, aga Buenos Aireses on asi täiesti teisel tasemel. Siit leiab mõningaid stiilinäiteid.

Maailma usukeskuses Vatikanis asuv Peetri kirik sai lõplikult valmis 1626. aastal ehk 385 aastat tagasi. Tegu on maailma suurima mahutavusega kirikuga. Korraga mahub jumalakotta umbes 60 000 inimest.

Ameerikamaal Washingtonis asuv Smithsoniani Instituut on üks vägev koht. Põhimõtteliselt on see nagu teaduskeskus ja muuseumid kõik ühte patta panduna. Seal on kosmosemuuseum, Ameerika ajaloomuuseum, loodusloomuuseum ja loomaaed. Kokku on Smithsonianis 19 (!) muuseumi. Kahjuks ei ole küll päris kõik tasuta.

Jumalaema kirik Pariisis paneb arvatavasti igal inimesel kõrvad liikuma. Kes on seal ise käinud või siis Victor Hugo lehekülgede pikkusi kirjeldusi lugenud, teab, et tegu on ühe väga kauni ja suursuguse kirikuga Euroopas. Suurusuguseks teeb selle juba tõsiasi, et kiriku orel koosneb 7800 (!) vilest.

Istanbuli keskturg on üks suurimaid maailmas. Gigantne bazaar laiub 58l tänaval ja võtab enda alla umbes 4000 poodi. See  ostumeka on tegutsenud juba 1461. aastast ja laseb ikka sama auruga edasi. Turg on lahti esmaspäevast laupäevani.

Hannas II mošee Casablancas teeb silmad ette igale MTV „Cribs” saatesarjas näidatavale kuulsuse elamule. Maroko suurimas mošees on klaaspõrand, maailma kõrgeim minarett ja eemaldatav katus. Turistid lastakse tuppa ainult giidi saatel, kuid õuest võib seda vaadata igaüks ja igal ajal.

Kindlasti võib siia tasuta vaatamisväärsuste nimekirja lisada vaatamisväärsusi veel ja veel. Kuid me oleme natukene laisad ja samas ka kavalad ning palume ka teil endal miskit välja pakkuda.  Kus oled Sina käinud, mida näinud ja miks on see lahe olnud?

Loe originaalartiklit siit.

Kommentaarid: