Tere, Ameerika!

03.10.2008
Estraveller

Mõtled, et eestimaalane on juba igal pool käinud, ja siis hoplaa – mõne nädalaga avastab ligi 6000 inimest, et nüüd tuleb Ameerikasse põrutada ja seda veel enne kauaoodatud viisavabadustki. Dessanti kureerinud Estravel avas septembris kõigile USAsse reisijaile abistava veebilehe ning avaldame ajakirjaski mõningaid vihjeid tegevusteks populaarsemates sihtkohtades, kuhu pileteid osteti.

Palusime USAs pikemalt elanud sõpradel-tuttavatel soovitada endi parimaid elamusi, on siis eredamana meelde jäänud mõni söögikoht, muuseum, vaatamisväärsus või lihtsalt park, sild või vaade.

New York

Laevasõidud

Metroo on mugav ja selge, taksod soodsad, aga vaateid näeb paremini vee pealt. Näiteks võta pooleteisttunnine Skyline Cruise ümber Manhattani saare, kus audiogiid tutvustab panoraamil paistvat. Veetakso hop-on hop-off passid pakuvad midagi sarnast Manhattanil ja Brooklynis. No ja alati jääb Empire State Buildingu vaateplatvorm.

Gospeli kolmapäev

Kolmapäeviti toimuv ringsõit mustade linnajaos Harlemis, mis lõpeb võimsal gospelkontserdil.

Amish’itele külla

Päevaga käib ära amish’ite kogukonnas Philadelphias, jõuab tutvuda majapidamisega, kohtuda perega, kuulata elufilosoofiat.

Kunstimuuseumid

Ülerahvastatud MoMA kõrval mine hoopis põnevasse ja omapärase atmosfääriga Whitney muuseumisse. Külg külje kõrval kinni on galeriisid Chelsea linnaosas (22. ja 26. tn vahel), terve õhtu saab sisustatud.

Soovitustega aitas KAIRI KULLO

Washington DC

Muuseumid ja loomaaed

Washington ei ole üksnes vaba maailma liidrite kodu, vaid ka konkurentsitu muuseumipealinn. Üksi Smithsonian Institutioni alla kuulub DCs ligi 20 galeriid ja muuseumi, sealhulgas vinge lennundus- ja kosmosemuuseum kuu-ekspeditsiooni väljapanekuga, loodusmuuseum dinosaurustega, üsna värske, kurviline Ameerika põlisrahvaste muuseum (mida paraku indiaanlaste nimega kutsutakse) ning muidugi rahvusloomaaed hiidpandadega. Sissepääs kõigisse on tasuta, kuigi igaühes võib vabalt veeta terve päeva, nii et lühiajalisemad turistid peavad hoolsalt valima. Tasuline, aga mitte vähem populaarne on DC rahvusvaheline spioonimuuseum.

Georgetown & Adams Morgan

Viisakamad inimesed veedavad õhtupooliku ülikoolilinnakus ja muidu peenes, DC vanalinnaks kutsutavaks Georgetownis, rajumad lähevad igal juhul aguliõhustikuga Adams Morganisse. Seal pole raasugi pealinna asjalikkusest, vaid elu ja värv klubide ees ja sees. Üheks maamärgiks bluusibaar Madam’s Organ (Where the Beautiful People go to get Ugly). Georgetownis tasub aga üles otsida mõne meelest USA parim jatsubaar Blues Alley (kuhu topitakse mitmes vahetuses küll kole palju rahvast väga väikeste laudade äärde), rahulikumalt söömiseks sobib Nathan M Street’il.

DC institutsioonid

Ei ole just innovaatiline valik, aga põhimõtteliselt kohustuslik: Valge Maja, Kapitoolium, kongressi raamatukogu (kus on nt üks Gutenbergi piibel), rahvusarhiiv (iseseisvusdeklaratsioon, üks Magna Carta koopia). Või kõnni lihtsalt mööda kaht valget laia tänavat, Constitution ja Independent Avenue’d, ja tunned igal sammul ära mõne tuntud filmi asukoha. Institutsiooni alla võib paigutada ka Union Station’i – kena rooma stiilis rongijaam kongressi lähedal, saab süüa ja ostelda.

Memoriaalid

Lihtsalt samavõrd võimsad on DC memoriaalid – falliline Washingtoni oma, siis kuulus Lincolni kujuga majake, ümmargune Jeffersonile jne, rääkimata kõigile sõdadele ja langenuile pühendatud memoriaalidest. Suurus ju loeb. Isegi Franklin Delano Roosevelt sai omale lõpuks 30 000-ruutmeetrise, kuigi härra enda meelest ei tohtinuks see olla suurem kui ta töölaud. Ehkki hiiglaslikud, on kõik suhteliselt lähestikku, paljud kenasti samal joonel National Mall’il. Väike rongsõit Arlingtoni sõjaväekalmistule lubab oma silmaga kaeda ka aakrite viisi filmest tuttavaid valgeid hauakive. Kohe kindlasti astu sealt läbi, kui satud DCsse novembris veteranide päeval.

Kramer’s

Eks seegi käiks tegelikult ühe DC institutsiooni kategooriasse, kuigi on lihtsalt lahedamaid raamatupoode linnas, täpsemalt Dupont Circle’i peal – Kramerbooks & Afterwords Cafe. Sirvi seal kella üheni öösel raamatuid ja lürbi kohvi, nädalavahetusil lausa ööpäev läbi. Kramer’s sai muide veel kuulsamaks omal ajal Lewinsky skandaali ajal, kui oli sunnitud Ken­neth Starri nõudel avaldama ettevõtliku tütarlapse ostetud raamatute nimekirja.

Soovitustega aitasid KERTU RUUS, ALARI RAMMO

Miami, Florida

Austrid

Austrite söömiseks on parim aeg jaanuar-veebruar, kuna siis on nad eriti rasvased, valmis paaritumiseks. Suveks on aur välja lastud, kuigi ka juulis proovitud austrid Floridas on vähemalt sama head kui Eestis. Kustumatu mulje jätsid Long Islandilt pärit austrid paari aasta eest ühes Key Biscayne’i restoranis.

Köögi lahutamatuks osaks on muidugi ka igasugu teised mereelukad, krabilised, vähid, homaarid jm. Väga maitsev on delfiiniliha (näiteks dolphin with fresh salad), mis võib esmapilgul ehmatada nõrganärvilisi, kuid lähemalt küsides saate teada, et tegemist on nn mahi-mahiga ja mitte selle delfiiniga, keda võib kohata palliga žongleerimas.

Nii maitsvaid aurutatud krevette Old Bay kastmes (Old Bay Shrimps) kui ka grillitud mahi-mahi rooga pakub näiteks Ft Lauderdale’is Cordova Road’il asuv Southport Raw Bar. Äärmiselt mõistlike hindadega kusjuures. www.southportrawbar.com

Fort Lauderdale

Ft Lauderdale’i peetakse Ameerika Veneetsiaks. Suur hulk kanaleid, mis tungivad sügavale maismaale ja mille ääres lugematu hulk kauneid jahtidega villasid ja paleesid. Mine igal juhul paaritunnisele kruiisile mööda kanaleid või lausa mitmeks ööks Kariibi mere saartele.

Ft Lauderdale’i seltsielu keskmeks on muidugi Las Olas Boulevard, kus leiavad rakendust erinevad maitsed. Söögikohana soovitaks näiteks päris head Prantsuse kööki pakkuvat Cafe de Paris’d (proovige seal näiteks Baby Lamb Racki, mida võibki sööma jääda hõrkuse ja ka koguse tõttu), magustoiduks Cafe Europa hõrgutisi või vali mõni elava muusikaga Itaalia söögipaik.

Sukho Thai

Ühe parematest väljaspool Taid asuvatest Tai restoranidest leiate Ft Lauder­da­le’ist, nimeks on sel Sukho Thai. Seal tuleks võtta suppe, lemmikuks on Tom Yum aedviljade ja topeltkoriandriga. Pealekauba väga mõistlikud hinnad.

Fisher Island

Fenomenaalne elamus on Miami South Beach’ilt kolme miili kaugusel meres asuv tehissaar Fisher Island. Saanud nime mitte kalameeste, vaid kunagise omaniku Carl G. Fisheri järgi, kes oli ka Miami Beachi arendaja. Privaatsaarel elab u 400 perekonda (villades ja apartementides) ja peale saare keskel asuva üheksarajalise golfi- ja tenniseväljakute on seal üks hotell: Leading Hotels of the World hulka kuuluv Fisher Island Hotel and Resort.

Sealt leiad korralikku gurmeed pakkuvad restoranid, hotelli territooriumil patseerivad paabulinnud ja muud olendid, privaatranna ja nauditava Spa Internazionale, mis saab veelgi värskema kuue 2010. aastaks. Iga hotellikülalise käsutusse antakse golfiauto, millega saab paari ruutkilomeetrisel saarel mõnusalt ringi sõita.

IMAX

Kui keegi soovib leida tee ka IMAX-i kinno (sel aastal linastunud „Why-So-Serious“ Batman oli näiteks filmitud IMAX-i kaameratega), siis teadke, et kohti ette ei müüda, isegi mitte tähtteoste puhul. See muudab IMAX-i kino külastuse lihtsurelikule muidugi tülikaks, sest suure nõudluse korral tuleb mõistliku istekoha saamiseks kohale ilmuda ca 45 minutit enne seanssi. Muidu riskite kohaga esimese või teises reas ja kange kaelaga.

Soovitused KEN-MARTI VAHER

Chicago

Chicagos jalutades tunned end aeg-ajalt nagu tööstushoones, Michigani järvelt saabuvad tuuled vilistavad avaratel tänavatel hallide kivimassiivide vahel. Teine linn, nagu seda kutsutakse, kuivõrd 1871. aasta tulekahjus hävis kesklinna hoonestus pea täielikult.

Pilvelõhkujad

Nimi „pilvelõhkuja“ sai alguse just siin ja seda küll vaid kümnekorruselisest Home Insurance Buildingust, mille kandevkonstruktsioon teeb temast siiski täisverelise omasuguste seas. Just samalaadsed on ka moodsad pilvelõhkujad, nagu näiteks Sears Tower, Põhja-Ameerika kõrgeim hoone aastast 1973. 109-korruselise Sears’i 103. korruse vaateplatvorm on tunnustatud turismiobjekt, ent kui te just ei taha viibida rekordiliselt kõrgel, siis on John Hancock Center’i (asub järve ääres) 94. korruse platvormi vaated paremad.

Arhitektuur

See on Frank Lloyd Wright’i kodulinn ja siin asub ka tema kodumaja. Wright töötas noorpõlves Sullivani ja Adleri juures, kes on oluliselt defineerinud kaasaegset linnaarhitektuuri. Sullivan kiitis kunagi ühel Chicago arhitektuurikonkursil Soome arhitekti Eliel Saarise tööd, mistõttu tollest sai ka Ameerikaski edukas arhitekt. Muuhulgas asub siin linnas Freedom Toweri arhitektuuribüroo SOM-i kontor ning kokkuvõttes on Chicago kaasaegse arhitektuuri sõbrale tõotatud maa.

Jõgi

Chicago jõgi koos Michigani järvega raamib downtown’i, mil nimeks Loop. Kui New Yorgi ärikeskkond on ajalooliselt keskendunud õhu müümisele – aktsiate ja raha keerutamisele –, siis Chicagos on tegeletud rauaga (hardware) kõige laiemas mõttes. Olgu näiteks kas või Boeing, mille peahoone asub jõe ääres Loop’i kõrval. Chicago on ajalooliselt ka USA olulisim põllumajanduskeskus. Kui külastate linna patrikupäeval, leiate eest roheliseks värvitud jõe, mis on omaette vaatamisväärsus.

Järv

Retk Michigani järvele on kohustuslik, kuivõrd ilma selleta jääb Chicagost ühekülgne (maapoolne) mulje. Ekstreemilembesed lähevad retkele 2000hobujõulise kaatriga (www.seadogcruises.com).

Sport

Kes ei teaks Chicago Bulls’i, ent kui soovite spordielamust, minge vaatama hoopis mõnd pesapallimängu. Al Capone’i lemmik White Sox on kahest kohalikust vast edukam ja tuntum, Chicago Cubs ehk mitte nii ikooniline, ent sugugi mitte vähem armastatud. Esimese staadion (U.S Cellular Field) on moodsam, teise oma (Wrigley Field) legendaarsem. Pesapall on teemaks aprillist oktoobrini, talvel tuleb spordisõbral leppida korvpalli või hokiga.

Söök

Tõelise Ameerika kompamiseks tasuks käia Billy Goat Tavern’is Michigan Avenue’l (www.billygoattavern.com) ning proovida ehedat juustuburgerit. Loomulikult on selgi kohal seosed pesapalliga, kuivõrd Cubsil lasub tänaseni taverni esimese omaniku Billy Sianis’e needus „Them Cubs, they aren’t gonna win no more.“ Kreeka immigrandist „Billy Goat“ visatud nimelt kord koos oma trahteri maskotist kitsega (too haises) Wrigley’lt 1945. aastal välja.

Muuseumid

Tööstusliku pärandiga kaasnenud rikkus on siia kokku toonud hulgi vaatamisväärset. Selles kontekstis tähelepanuväärseim muuseum on ehk Chicago Kunstiinstituut, mille kogudest leiab head impressionismi koos ühe ikoonilisima Seurat’ tööga, aga ka näiteks Chagall’i loodud vitraažaknad.

San Juan, Costa Rica

Kindlused

San Juan on päris vana linn (mõne arvates vanim USA lipu all!) ja seda näeb igal sammul. Tallinlasi daatumitega küll ei raba, aga hulk peamiselt 16. sajandil hispaanlaste poolt koos linnaga rajatud kind­lusi ja paleesid seisab väärikalt püsti, mitmedki neist UNESCO maailmapärandi nimekirjas.

Liblikainimesed

San Juani vanemal poolel asub kümnete ja kümnete poodide-kohvikute-restoranide seas üks isevärki asutus, ligi 40 aastat tegutsenud The Butterfly People. Esiteks on seal tegijate väitel maailma suurim liblikakollektsioon, teiseks saab neid maailma kaunimaid putukaid pleksiklaasi vahele spetsilt sätituna kojugi osta. Tõuk teab, kui legaalne või eetiline see on, nii et kes muretseb, vaadake niisama seda troopilist ilu.

Linnast väljas

Veel parem – minge metsa! Puerto Rico on nimelt ainus koht USAs, kus näeb päris vihmametsa kõigi lindude ja liblikatega ning saart on õnnistatud paraja ökosüsteemide valikuga. Sealt leiab kõrbe, mäed, kolossaalse tunnelite süsteemi (Camuy) ühega maailma pikematest maa-alustest jõgedest, mitmeid võluvaid satelliitsaari, imelisi riffe toruujumiseks, väljakuid golfiks jne. Mitmed põnevad väljasõidud ei eelda päevade kaupa tundmatusse hispaania keelde kadumist, saab ka põgusamalt.

Õhtu veetmine

No mida ühel Kariibi mere saarel siis veel teha kui pidutseda ja sanjuanerosed seda juba armastavad. Restoranide-baaride leidmisega ei tohiks raskusi olla ja kuigi paljud suletakse ühe ajal, leidub neidki, mis kolme-neljani lahti. Üks popimaid on El Patio de Sam, Nuyorican Cafe pakub head live-muusikat, Maria’s Tropical Drinks räägib ise enda eest, siis veel Dragonfly, Parrot Club jne SoFo’l ja mujal.

Ocean Park

Kui San Juani sadam on üks Kariibi ja väidetavalt maailmagi vilkama liiklusega, siis Ocean Park’i nimelisest kandist leiab rannad ja mõnevõrra rahulikuma miljöö, kuigi päris viisakate hindadega. Kes harjunud internetist arvustusi lugema, siis otse rannal asuv Pamela’s Restaurant (Numero Uno külalistemajas) saab harva muu kui ülevoolava kiidulaulu osaliseks. Siiski võiks ehk vältida öösiti randades kolamist, Puerto Rico ei juhi just USA turvalisimate sihtkohtade nimistut.

Transport

Rongid ja linnapassid

USAs ringi reisimiseks võid kasutada ka suurepäraseid Amtrak’i rongipasse või ühe suuna rongipileteid, mida on võimalik Estravelist broneerida. Transpordikaardid on mugav võimalus kasutada mingil kindlal ajavahemikul piiramatult linnatransporti ja lisaks tutvuda tasuta või soodushinnaga erinevate muuseumide ja vaatamisväärsustega.

Estravelis on müügil mitmete USA linnade City Passid. Bostonis, Chicagos, New Yorgis ja Philadelphias võimaldab City Pass vaba sissepääsu kuude kõige põnevamasse vaatamisväärsusse!

Autorent

USAs on korralikud teed ja rohkesti teeäärseid peatumispaiku. Estravel pakub parima hinnaga autorendi teenust firmadelt Alamo, Avis, Fox, Hertz jt.

Täispikkuses lugu on ilmunud ajakirja Estraveller oktoober-november 2008 numbris. 

Kommentaarid: