Therme Erding: maailma suurim saunakompleks

17.10.2014
Tiit Kutser / Estraveller

Suur saunafänn Tiit Kutser küsis endalt enne Therme Erdingi külastust, mida need sakslased tõelisest saunast ikka teada võivad. Netist tundus pealegi, et see on üks tulede ja viledega lõbustuspark. Tegelikult on saunad igas Saksa külas, suuri veeparke on tihedalt ning saunas käiakse tihti terve päev ja isegi piknikukorviga.

Müncheni lähedal Erdingi linnakeses asuv Therme Erding on tegelikult kolmeosaline veekeskus. Seal on tavaline veepargi osa, üks maailma suurimaid liutorude komplekse Galaxy Erding oma kümnete liutorudega (ka Euroopa pikim – 356 m) ning maailma suurim saunakompleks 26 erineva saunaga.

therme erding saunad

Alguse sai see kõik naftaotsingutest, ent kui leiti hoopis sooja mineraalvett, tekkis idee rajada veepark. Aastate jooksul on kerkinud 100 miljonit eurot maksev kompleks, mida külastab iga päev tuhandeid kliente. Oktoobris valmib hotell ning varsti laiendatakse ka veeparki ja saunaosa.

ESIMESENA KOHTAVAD SAUNAKÜLASTAJAD ROOMA TERME – need koosnevad mõnest jahedast (38°–45°) ruumist (Caldarium, Laconium, Tepidarium), mis eestlasest saunahuvilise nii otseses kui ka kaudses mõttes üsna külmaks jätavad, ning kahest aurusaunast (üks aromatiseeritud, teine tavaline). Rooma termide keskus on aga põlvini veega bassein, kus vee all mängib rahustav muusika. Paned vahtplastist vorsti pea alla, lased kõrvad vette, suled silmad ja lased ennast veel ja muusikal kanda. Väga mõnus on nii saunade vahel või enne lahkumist maha jahtuda.

Edasi kompleksi südame poole liikudes hakkavad temperatuurid juba tõusma. Kõigepealt tulevad kaks aroomisauna (tsitruste ja vahelduvate aroomidega), siis õues eraldi palktares Soome saun ja selle kõrval vuliseva ojaga koobassaun. Keskmes on olümpiabasseini mõõtu veekogu – Paradiisiaed, täis kõikvõimalike mullitavaid ja veemassaaži tegevaid objekte, seda ümbritseb palmide, orhideede ja muu troopilise taimestiku ning lamamistoolidega pikitud puhkeala.

ET OMA PIKNIKUKORVITA KÜLASTAJAD NÄLGA JA JANUSSE EI JÄÄKS, tegutseb basseini sees baar kohaliku Erdingeri õllevaliku, mahlade ja kokteilidega. Basseini ümbritsevad söögikohad Aasia restoranist Itaalia omani ning võileivabaarist jäätisekohvikuni. Ilusa ilmaga sõidab Paradiisiaial katus pealt ära ning suurim saal muutub troopiliseks pargiks.

Suurest basseinist saab ujuda õue väiksemasse kiirevooluline jõgi ning teine vees asuv baar. Soojal ajal on lamamistoolid ka väljas ning lisaks päevitamisele saab tiigil vesijalgrattaga sõita. Otse välibasseini kõrval köeb veel kolm sauna – tavaline, meditatsiooni- ja roosisaun.

VÄIKESE JALUTUSKÄIGU KAUGUSEL PARGIS asub kogu kompleksi teravaim elamus (temperatuuri poolest) – Stonehenge. Ühele julgele, kellele lava ülemine aste jahedaks jääb, on seal saunas veel kõrgemal omaette Keldi troon. Kohe sauna kõrval pahiseb ka võimas jaheda veega kosk kõigile lavalt tulijatele. Samas asuvas planetaariumis ei visata leili, aga seal on mõnus mõõdukalt kuumal temperatuuril pikali visata, vaadata kuppellael tähtede ja planeetide liikumist ning kuulata selgitusi tähtkujudest, galaktika ehitusest, sodiaagimärkidest ja muust sellisest. Selgitused on küll ainult saksakeelsed, aga see ei sega tähtede valgel higistamist.

VAHETULT SUURE BASSEINI ÄÄRDE PARADIISIAEDA kerkis eelmisel aastal troopikasaun, mille laval on küll soojem kui vihmametsas, aga linnulaul, leilide ajal kehale määritavad troopiliste puuviljade kreemid ja klaasseina taga kasvavad palmid annavad troopilise tunde küll. Ümber troopikasauna taga paikneva kose on veel terve rida saunu soolasaunast kuni purskava geisriga saunani.

Kõige püham protseduur Saksa saunas on Aufguss ehk leil. Korralik leiliprotseduur algab tavaliselt ruumi tuulutamisega, kus uksed-aknad avatakse ning saunameister vehib rätikuga värsket õhku sisse ning ajab seda ka ruumis ringi. Seda teeb ta ka leiliviskamise raundide ajal, et kuumus ikka iga saunaliseni jõuaks.

Enamasti sisaldavad leilid ka vedelike kerisele heitmist, aga mõnel juhul võib leil olla ka üsna ülekantud tähenduses.
Näiteks soolasaunas toob saunameister leili ajal kõigile soola keha koorimiseks, geisrisaunas määritakse endale peale koorivat kreemi, aga pagarisauna leili ajal toob saunameister ahju hunniku kukleid ning laseb kõigil saunalistel 7-8 minutit saialõhnas praadida, enne kui igaüks saab kukli ärasöömiseks. Roosisaunas tuleb nägu ja keha kõigepealt suhkru ja roosiõli seguga koorida. Siis järgneb leil roosiõlise veega ning pärast leili ootab õues klaasike teed – roositeed loomulikult. Väike suutäis ootab ka pärast tsitrusesauna leili. Nimelt jagatakse kõigile Capri leili järel värskenduseks mahlajäätist.

MÕNES SAUNAS ON KA SAMA PÄEVA JOOKSUL ERINEVAID LEILE, meditatsioonisaunas lausa kuni neli. Üks on kreemi näkku määrimisega, teise ajaks saab jäägeeliga täidetud silmaklapid, et vaikse muusika ja saunameistri tuulutamise saatel mediteerida, kolmas on soola või šokolaadi määrimisega ning neljanda leili puhul on saunameistril 3–5 vaskkaussi (ja vahel ka suur gong), millega ta lisaks tuulekesele ka akustilisi laineid tekitab. Vaikne muusika, meeldiva aroomiga leil, hüpnotiseeriv gong ning saunameistri tekitatud soe tuuleke on tõeliselt fantastiline segu, mis ka kuumas saunas kananaha ihule toob.

SAKSAKEELSETES MAADES PEAB ARVESTAMA, ET NEED ON SEGASAUNAD ja textilefrei – ujumisriided pole lubatud. Tegu pole muidugi nudistisaunaga, kuigi Saksamaal leidub selliseidki ja saunaklubid (loe: lõbumajad) on legaalne äri. Lihtsalt paljudes maades pole alastus mingi probleem. Meil kutsuks mõni valvas kodanik kiiresti politsei, kui keegi Snelli tiigi ääres, Kadriorus või keset Tartut Emajõe kaldal ilusa ilmaga alasti päikest võtaks. Saksamaal on see aga väga tavaline ja Münchenis sellest aastast ka lausa seadustatud.

therme erdingsaunad

Ujumisriiete keelamist põhjendatakse tervisemõjuga. Sauna minnakse ju higistama ja jääkainetest vabanema, riided blokeerivad aga protsessi. Kui tahes korraliku pesu järel satub higi ikka ujumisriietega basseinidesse ja mullivannidesse. Säilitamaks vett vähegi ujutavana, lisatakse sinna suures koguses kemikaale, mis uuesti lavale minnes aurustuvad ja kopse kahjustavad. Seetõttu pole ka paljudes Eesti spaades ujumisriided leiliruumis lubatud. Lisaks võivad need saunatemperatuuridel nahka kahjustada.

Kõiki neid probleeme saab vältida, kasutades sauna riieteta ning käies enne iga vetteminekut duši all. Ja ennäe imet, kui Eestis või mujal maailmas basseinis või saunas käies tõmbub nahk pärast tunnikest vees krimpsu ning kloorihais ei taha nahalt lahkuda ka päevi hiljem, siis pärast kümmet tundi Therme Erdingi saunades ja basseinides ei ole kumbagi probleemi.

Therme erging basseinid

TEINE REEGEL SAKSAKEELSETE RIIKIDE SAUNADES ON, ET KEHA EI PUUDUTA PUUD. See tähendab, et alati käivad rätikud nii istumise kui ka jalgade või pikutades terve keha alla. Üks rätik keeratakse leiliruumidest väljaspool (näiteks restoranis) endale ümber ning võetakse laval pikutades või istudes enda alla. Päeva lõpuks on hea, kui varuks on veel teine, puhas rätik. Kivist lavale (aurusaunas) rätikut ei võeta, samuti ei panda seda jalgade alla puust sauna kõige alumisel laval istudes.

Therme Erdingis on aurusaunades desinfitseerivas vedelikus hoitavad istumisalused, mõnes teises paigas voolikud, millega enne ja pärast leilitamist oma koht puhtaks uhutakse. Tõsise saunalise varustusse käivad ka plätud ja hommikumantel (saab laenutada), mis jäetakse alati leiliruumi ukse taha.

KUI MUJAL SAKSA SAUNADES ON ENAMASTI VANUSEPIIRIKS 14, siis Therme Erdingis on see 16. Põhiliselt lärmi vältimiseks seatud piirangule vaadatakse mujal läbi sõrmede, kuni lapsed vagusi püsivad. Teistes saunades olen näinud lapsi alates paarinädalastest, Therme Erdingis mitte.

Kui väiksemates saunakompleksides on häbelikumatele naisterahvastele nädalas mõni tund või lausa eraldi päev meestevaba aega, siis Therme Erdingis on kaks sauna ainult naistele reserveeritud. Leilid on seal mökerdamisega või siis räägitakse anekdoote meestest ja juuakse koos prosecco’t. Nii palju võrdõiguslikkust Therme Erdingis ikka on, et üks leil on ka üksnes meestele – kergelt leiges õlletoa moodi ruumis, kus leili ajal jagatakse kohalikku alkoholivaba õlut ja mehed saavad omavahel juttu ajada.

VÄHEM KUI KOLMEKS-NELJAKS TUNNIKS POLE MÕTET SAUNAPARADIISI ÜLDSE MINEMA HAKATA, viie-kuuega jõuab ehk mõned huvitavamad saunad läbi joosta. Mõistlik on aga varuda terve päev. Kui plaanis on proovida palju saunu, tasub eestlaslik uhkus maha suruda ning mitte ronida igas saunas ülemisele lavale. Paljud leiliruumid mahutavad vaid mõnikümmend saunalist ning nädalavahetustel, pühadel ja kehva ilmaga päevadel võib huvitamate protseduuride eel täituda ruum juba 10 minutit enne tseremoonia algust.Isegi 60–70kraadistes saunades on 10 minutit lisaks 7–12 minutit kestvale leilile päris karm katsumus, soojemates võib see minna talumatuks. Loomulikult võib enne leili lõppu välja minna, kui teadvus hakkab päris ära kaduma, aga üldiselt peetakse varem lahkumist ebaviisakaks.

KUI ENNE ESIMEST KÜLASTUST SUHTUSIN THERME ERDINGISSE ÜSNA SUURE EELARVAMUSEGA, et eks ta üks imelik disniländ ole, siis nüüdseks on eelarvamusest saanud vaimustus – see on üks tõeline saunasõbra imedemaa. Paistab, et lisaks selliste pikkade saunatraditsioonidega maade nagu Jaapani, Türgi või Venemaa esindajatele on selle koha avastanud ka üsna puritaanlike riikide kodanikud. Näiteks ameeriklasi ja inglasi on seal pea alati. Samas soomlasi, eestlasi ja rootslasi ei ole eriti silma hakanud. Nad kas suhtuvad Saksa sauna samasuguse eelarvamusega nagu mina varem või siis ei lobise saunas piisavalt kõvasti, et nende kohalolu märgata oleks.

Üllataval kombel liigub Therme Erdingis ka üsna ilmselt islamimaadest pärit paare. Kui suurele osale sakslastest pole avalikus kohas alasti olemine mingi probleem ja saunalembene põhjaeurooplane unustab riiete puudumise fakti mõne minutiga, siis muslimitel võiks eeldada mõningaid usulisi tõrkeid. Tundub siiski, et Therme Erding kutsub kokku saunahuvilisi üle terve maailma, nahavärvist ja usutunnistusest sõltumata.

Vaata lisainfot, avamisaegu ja hindu: www.therme-erding.de

Kommentaarid: