Tom Tits teaduspark Rootsis

14.05.2009
Kata

Eks igal alal ole omad eelised. Meie kirsiks tordi peal on erinevad õppereisid, millest viimane viis siia lähedale Rootsi kunni juurde. Üle mere viis meid Tallinki uus kaunitar, värskelt tehasest saabunud Baltic Queen.

Stockholm tundub selline üsna kodune ja tuttav aga nää suudab ikka veel üllatada. Nimelt ei olnud ma varem kuulnudki sellisest toredast kohast nagu Tom Tits teaduskeskus. Kui nüüd lõpuni aus olla, siis Tom Tits ei olegi päris Stockholmis, vaid u 30 kilomeetri kaugusel Södertäljes, endise koorelahutajaid tootnud tehase ruumides. Algselt õppekeskuseks mõeldud kompleks on kujunenud vägagi põnevaks kogu pere teaduskeskuseks. Meil, seitsmel lapsemeelsel täiskasvanul, kadus pool päeva nagu vits vette erinevate korruste vahel joostes, kõike käega katsudes, ronides, ligu lastes, testides, tantsides ja avastades.

Kogu pargis on vaid üks reegel – enne proovi, siis mõtle. Et ise järgi proovimist propageerida, ei ole ühegi eksperimendi juures kasutusjuhendit. Taoline piirideta avastamine oli igatahes väga lõbus ja tekitas rohkesti elevust!
Lisaks neljale sisekorrusele on Tom Titsis ka suur park, kus asuvad näiteks tornaadosimulaator ja Robocoster – robortkäsi, mis jäljendab ameerika mägedel sõitmist.

Mis siis teha saab?

Esimesel korrusel tasub juba sissekäigu juures uurida, kuidas paistab tekst läbi veega täidetud klaastoru. Samuti saab omal nahal tunda, miks autos peab kinnitama turvavöö. Teisel korrusel on veemaailm, kus saab nt ultraviolett kiirgusega uurida paberraha, mõnd turvaelemendiga varustatud dokumenti või muud. Kolmas korrus kuulub täielikult keemiale. Neljandal korrusel saab oma sõrmemustrit vaadata, hääle koostist uurida, käe või jala rakendusjõudu selgitada, jne. Kõige rohkem elevust pakub ehk sõit “sõnakuulmatu” jalgrattaga: pöörad lenkstangid vasakule aga ratas sõidab paremale. Õues saab keerist tekitada, veepurjel vikerkaart imetleda, majaseinal jalgrattaga sõita ja palju muudki teha.

Tom Tits Eksperiment on teaduskeskus asub Södertälje keskuses aadressil Storgatan 33. Kohale saab rongiga – lähirongiga peatus Södertälje Centrum või pikamaarongiga peatus Södertälje Syd. Edasi saab bussidega Centrifugeni peatusesse.

Soovitan kõigil soojalt oma pereplaanidesse üks väike reis Stockholmi, koos teaduspargiga külastusega liita. Kaunis merereis on lisaboonuseks ;)

Kommentaarid: