TOP 5 reisikogemust – Evelin Maddisoni pildid ja meenutused

02.09.2020
Estraveli ärikliendihaldur Evelin Maddison

Estraveli ärikliendihaldur Evelin Maddison jagab oma TOP 5 reisikogemust. Loe meenutusi ja vaata pilte.

Evelin: “Kõige erilisemad sihtkohad on need, kuhu kutsub ikka ja jälle tagasi ning siin on ilma pingeritta seadmata minu 5 parimat sihtkohta alustades lähimast.”

TOP 5:
1. Kihnu
2. Soome
3. Venemaa
4. Austria
5. Hispaania

1. Kihnu – üks eriline pärl Liivi lahes
Kihnu sadamasse saabudes jääb aeg seisma, kuskile ei ole kiiret. Parajalt väike/suur saar jalgrattaga avastamiseks, mida saab kohe sadama kõrvalt ka rentida.
Kihnu saare kultuuriliste ja looduslike vaatamisväärsuste avastamiseks on mõnus 23 km pikkune rattaring ehk Reesuratas (reisuratas), mis rahulikult kulgedes annab tegevust pooleks kuni terveks päevaks.
Kui saarele on ring peale tehtud, siis on hea ka niisama aega veeta oma lemmikutes kohtades. Suvel on saarel alati mõnus melu – mitmed söögikohad ja talud pakuvad häid kohalikke maitseid ja kultuuri. Eriti lõbus on, kui satud Kihnu peolt rattaga koju paarutama. Tänavavalgust saarel ju ei ole ning pealambid ning rattakellad pakuvad kottpimedal teel palju elevust.
Kihnus ei kehti ütlemine, et alguses ei saa vedama ja pärast ei saa pidama, kui satub mõni külamees pilliga, siis läheb tantsuks kohe esimesest noodist. Kord oli meil õnn selliseid pillimehi kohata sadamas praami oodates. Pill juba hüüdis, kui me sadamasse jõudsime ja rahvas tantsis. Pidu ei raugenud ka laeval ning mandrile jõudes astusime laevalt maha ikka pillimängu saatel.
Selline see Kihnu on – rõõmsameelne ja üllatusi täis saar.

Kihnu tuletorn

Kihnu värvid

Kihnu sadam, sadamaturg, rattarent ning korvitäis tuulehaugi

Kihnu takso

Kihnu pillilaagri lapsed

Tantsud kihnlastega

 

2. Soome (Lapimaa, Sirkka/Levi)
Lund on palju siis, kui ka maanteed on kaetud valge vaibaga. Just sellist imelist talvevõlumaad pakub Lapimaa, kus tegevust jagub igale vanusegrupile. Lastele ja miks mitte ka suurematele jõuluvana sõpradele ootab Rovaniemis jõuluteemaline Santa Park. Edasi tasub liikuda rohkem põhja, kus lund veelgi rohkem ja talveelamus veelgi suurem. Rovaniemist 170 km põhjas on väike külake Sirkka, kus asub üks Soome suurimaid suusakeskuseid – Levi. Kui suusatamisest üksi ei piisa, siis on võimalik sõita koerarakenditega või mootorsaanidega. Kui veab, näeb ka virmalisi. Levilt mitte kaugel (66 km) on teinegi suusakeskus Ylläs, kus on Soome pikimad ja järsemad suusanõlvad. Tegevust jagub.
Lapimaale minekuks tasub kaaluda ühe võimalusena öist autorongi, mis sõidab Helsingist (Pasila peatusest) Rovaniemi ning on lastele kindlasti elamus omaette. Pealegi, autoga minnes saab kõik talvisteks tegevusteks vajalikud asjad mugavalt kaasa võtta. Lastega reisides on neid asju ju alati nii kohutavalt palju.

Lapimaa

Lapimaa

Lapimaa

 

3. Venemaa (Kaliningrad)
Alates 1. juulist 2019 saavad Eesti kodanikud Kaliningradi oblasti külastamiseks vormistada elektroonilise turismiviisa. Kes on võtnud ette reisi Leetu Nida poolsaarele, neil tasub plaanida natuke pikem reis ning liikuda Nidalt edasi Kaliningradi oblastisse. Kaliningrad on avastamist ja külastamist väärt.
Svetlogorsk on imeilusa uue promenaadiga kuurortlinn, kus on tehtud mitmeid investeeringuid turismi taaselavdamiseks. Yantarny´s on kõige ilusamad rannad ning Baltiisk´is asub Venemaa Balti laevastiku suurim baas. Hea õnne korral saab mererannast korjata ka kaldale uhutud merevaiku.
Baltiisk´is on ka oblasti ainuke veekeskus, mis meie mõistes on selline tavaline. Kaliningradi linnas on peamisteks huviväärsusteks ookeani- ning merevaigumuuseum.
Inimesed on väga avatud ja sõbralikud.

Svetlogorsk

Yantarny

Baltiisk

rannast leitud merevaik

 

4. Austria (Zillertali org, Mayrhofen)
Juba ligi 15 aastat on parimaks suusapuhkuse kohaks olnud Mayrhofen. Nende aastatega on meil täpselt teada, millise ilmaga millised rajad tasub ette võtta, et suusaelamus oleks maksimaalne. Alati avastame ka midagi uut, mõne uue suusanõlva või matkaraja, kus saab matkata ka talvisemal ajal või kus talisuplejal õnnestub end järvevette kasta. Võrreldes teiste suusakeskustega on Mayrhofen hinna ja kvaliteedi osas üks parimaid. Enamus tõstukeid on uued ning igal aastal tehakse täiendusi või vahetatakse mõni vanem tõstuk välja uue ja moodsama vastu. Zillertal Superskipassiga saab sõita kõigis neljas Zillertali oru suusakeskuses ning radu on rohkem kui nädalaga läbida jõuab.
Hintertuxi liustikul on võimalik suusatada aastaringselt.

Zillertali oru rong

Hintertuxi nõlvad

Ahorni mägi

väikesed mägedesõbrad

 

5. Hispaania (Camino de Santiago)
Kindlasti üks erilisemaid reisielamusi.
Camino de Santiago teekondi on mitmeid aga valisin kõndimiseks neist kõige populaarsema ehk Prantsuse tee, mis algab Prantsusmaalt Saint Jean Pied de Portist ning kulgeb mööda Põhja-Hispaaniat Santiago de Compostela linna, kokku umbes 780 km. Selline mõnus aja mahavõtmise ja mõtete kogumise reis. Mul kulus Prantsuse tee läbimiseks täpselt kuu, alustasin 3. augustil ning lõpetasin 3. septembril. Paljud kõnnivad teekonda lühemate etappidena, näiteks nädal ning umbes 200 km, mis annab samuti hea võimaluse korraks aeg maha võtta ning avastada Hispaaniat. Camino pakub palju erinevaid elamusi ja emotsioone. Ma väga loodan, et kunagi tekib taas aega ja võimalust see teekond uuesti ette võtta aga siis prooviks juba koos perega.

Teekond kulgeb külast külla, mööda viinamarja ja oliiviistandusi

Rõõmsad päevalilleväljad

Teelised

Teelised

Teekonna maalilised vaated

Teekond on vahel üsna konarlik

Santiago de Compostela katedraal

Kui reisipilte vaadates tekkis reisisoov, siis kirjuta meile estravel@estravel.ee või helista 6266 266 ja paneme paika Sinu unistuste reisi.

Kommentaarid: