TOP 5 reisikogemust – Kaisa-Liisa Lilloveeri meenutused ja pildid – Austraalia eri

01.10.2020
Estraveli reisikonsultant Kaisa-Liisa Lilloveer

Estraveli reisikonsultant Kaisa-Liisa Lilloveer jagab oma TOP 5 reisikogemust. Fookuses on Austraalia. Loe lähemalt ja vaata pilte.

Kaisa-Liisa: “Kui püüdsin ritta seada oma TOP 5 reisisihtkohta- ja kogemust, mõtlesin ma paratamatult vaid ühest sihtkohast, sest minu jaoks ei ole siiani mitte ükski riik ületanud Austraaliat! Kuna Austraalia on NII suur ja igast küljest niivõrd erinev, otsustasin ma kaheksast osariigist oma lemmikud 5 välja tuua!”

Austraalia TOP 5 osariiki:

1. LÄÄNE-AUSTRAALIA
2. QUEENSLAND
3. PÕHJATERRITOORIUM
4. TASMAANIA
5. VICTORIA

1. LÄÄNE-AUSTRAALIA

Austraalia kõige suurem osariik (ligi kolmandik Austraalia pindalast), mille pealinn Perth on maailma kõige isoleeritum suurlinn. Lähim suurlinn on Lõuna-Austraalia pealinn Adelaide, mis on linnulennult ~2200 km eemal. Lääne-Austraalia priiskab ka oma võrratu rannajoonega, mida on kokku lausa 12 500 km. Perth on linnapuhkuseks hea sihtkoht igal ajal, sest kliima poolest on siin väga soe suvi ja mahe talv – suvel keskmiselt ~30 kraadi (kuigi 40 kraadi ümbrus ei ole haruldus) ja talvel keskmiselt 19 kraadi. Lisaks leiab Perthist just kõige ilusamad linnarannad. Kui soovida aga linnamelust eemale ja liikuda loodusesse, leidub palju põnevaid kohti nii lõunapoolsemas roheluses kui ka põhjapoolsemas kõrbemaastikul. Üks põnevaim ja eristuvaim Austraalia osariik!

Minu lemmikumad kohad:

♦ Perthis: kesklinn, Kings Park (maailma suurim linnapark!), Fremantle
♦ Rottnesti saar
♦ Margaret River
♦ Esperance
♦ Monkey Mia
♦ Exmouth (võimalus sukelduda vaalhaidega)
♦ Broome
♦ Karijini rahvuspark
♦ Lake Argyle (Austraalia suurim tehisjärv)
♦ El Questro
♦ Purnululu rahvuspark

Thistle Cove, Esperance

Broome

El Questro Gorge

Kimberley maastik

Lake Argyle

Metsikud hobused looduses

Perth Swanbourne Beach

Perthi linnavaade õhtul

Perthi tänavad jõuludel

Pinnacles Desert

Rottnesti saar

Rottnesti saar

Little Beach, Two People’s Bay, Albany

 

2. QUEENSLAND

Austraalia suuruselt teine osariik, kus on lausa viis Austraalia maailma looduspärandisse kuuluvat piirkonda – Scenic Rim rahvuspargid, Fraseri saar (maailma suurim liivasaar), Riversleigh fossiiliväljad, troopikapiirond (sh Daintree rahvuspark) ja Suur Vallrahu. Kusjuures olles kas Daintree vihmametsas või snorgeldades seal kõrval Suurel Vallrahul, oled sa ainukeses kohas maailmas, kus 2 UNESCO maailmapärandi kohta on külg-külje kõrval! Arvestades juba kõike eelnevat ja fakti, et selles osariigis leidub üle 200 rahvuspargi, on see tõeline pärl loodusenautlejatele ja matkajatele. Minu jaoks on Queensland tõeline troopikaparadiis oma vihmametsade, lõputute jugade ning koskede ja paradiisirandadega!

Minu lemmikumad kohad:

♦ Suur Vallrahu
♦ Daintree rahvuspark (hea õnne korral võib seal kohata kaasuare, kes on lähim elav liik dinosaurusele!)
♦ Whitsunday saared
♦ Noosa Heads
♦ Fraser’i saar
♦ Barron’i org
♦ Springbrook rahvuspark
♦ Millaa Millaa juga
♦ Josephine juga
♦… ja loodus üleüldiselt! Kõige ilusam, lopsakam ja rohelisem loodus ja seda kõige maalilisemal maastikul Austraalias.

Barron Gorge

Fraser Island

Daintree vihmamets

Hommikune vastuvõtukomitee

Queenslandi maastik

Palm Cove

Springbrook rahvuspark

Springbrook rahvuspark

Whitsunday Islands

Whitsunday Islands

 

3. PÕHJATERRITOORIUM

Austraalia kõige viljatuma maaga osariik, kus maad katab punane liiv ja kus elab vaid kõigest 1% kogu Austraalia rahvastikust. Samas viibides Põhjaterritooriumi pealinnas Darwinis, võib astuda otse linnapildist meie mõistes ka džunglisse – Darwini botaanikaaeda (linnapark). Kui liikuda linnapiirist väljapoole, leiab siit lisaks nii mõndagi põnevat – näiteks rahvuspargid, meteoriidikraatrid, kanjonid ja orud. Ja loomulikult Uluru – üks ikoonilisemaid maamärke Austraalias! Põhjaterritooriumil asub ka Arnhemi ala, mis on püsinud sajandeid samasugusena ning mida asustavad põhiliselt aborigeenid – kindlasti parim koht kogemaks elu nagu selle maa põliselanikud. Üks omanäolisemaid osariike Austraalias!

Minu lemmikumad kohad:

♦ Litchfield’i rahvuspark
♦ Kakadu rahvuspark
♦ Mataranka rahvuspark
♦ Nitmiluk rahvuspark
♦ Uluru
♦ Kings kanjon
♦ Bitter Springs
♦ Darwini botaanikaaed (ehk linnapark)

Kakadu rahvuspark

Katherine Hot Springs – looduslik soojaveeallikas

Kings Canyon

Litchfield rahvuspark

Puuviljad.. muidugi mitte – nahkhiired puhkehetkel

Red Centre

Uluru

 

4. TASMAANIA

Väike aga võimas! Metsiku looduse ja kõige puhtama õhuga koht maailmas, kus peaaegu pool saare pindalast on osa maailma looduspärandi alast. Võttes arvesse eelnevat ning lisades siia juurde, et Tasmaanias leidub üle 2000 km matkaradasid, on see jällegi loodusearmastajate ja matkajate meelispaik. Erinevalt Austraalia maismaast, eristub Tasmaanias selgelt neli aastaaega ning see teeb selle saare juba omajagu erinäoliseks. Kui rännata kogu Austraalia läbi, tundub just Tasmaania kõige kodusem, sest vahemaad on väiksemad, temperatuurid madalamad ja inimesed pole oma majad üksteisele külg-külje kõrvale ehitanud.

Minu lemmikumad kohad:

♦ Cradle Mountain rahvuspark
♦ Freycinet rahvuspark
♦ Port Arthur (väga kurva ajalooga kuid koht on ilus sellegipoolest)
♦ Bridestowe lavendlifarm
♦ Mount Field rahvuspark
♦ Wellingtoni mägi
♦ Binalong Bay

Waldheim, Cradle Mtn

Alum Cliff

Bridestowe Lavender Estate

Dove Lake Loop Track, Cradle Mountain rahvuspark

Freycinet rahvuspark

Mount Wellington

Port Arthur

Queenstowni käänulised teed

Columba Falls

Tahune AirWalk

Vombat

 

5. VICTORIA

Suuruselt Austraalia teine väikseim osariik, mille elav ja multikultuurne pealinn Melbourne on 1900ndate alguses olnud lühidalt ka Austraalia pealinn. Kuigi Perth on mul sügaval südames oma ilusate randade ja mõnusalt kulgeva elutempo poolest, astub Melbourne Perthile tugevalt kandadele minu lemmiku Austraalia linna tiitliheitluses. Kui astuda aga linnapiirist välja, leiab end taaskord keset rohelist loodust ja rahvusparke, kus laialtlevinud kängurude kõrval võib kohata ka koaalasid. Victoria kõige suurem “vaatamisväärsus” minu arvates on aga Great Ocean Road, mis on maailma suurim sõjamemoriaal. Selle ehitasid I Maailmasõjast naasnud sõdurid hukkunud sõdurite mälestuseks. “Vaatamisväärsus” seetõttu, et reaalsuses on see 243 km rannikuäärset teed, kus üks maaliline vaade ajab teist taga. Tõeliselt imeline!

Minu lemmikumad kohad:

♦ Great Ocean Road (ja kõik vaatamisväärsused, mis teele jäävad)
♦ Melbourne Royal Botanic Gardens
♦ Grampians rahvuspark
♦ Great Otway rahvuspark
♦ Melbourne’i linn

Erskine

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Hopetoun Falls, Great Ocean Road

London Bridge, Great Ocean Road

Melbourne Royal Botanic Gardens

Melbourne´i tänavad

Razorback, Great Ocean Road

Twelve Apostels, Great Ocean Road

 

Kui arvestada kõiki osariike, siis raske südamega jätsin välja New South Wales’i, mis jagaks viiendat kohta Victoriaga, kuid just Great Ocean Road kaalus selle üle. Järgneks Lõuna-Austraalia oma imelise rannajoone, maailma pikima sirge teelõigu, väga omapärase Coober Pedy linna ja Breakaways Conservation Park’iga ning lõpetuseks Austraalia Pealinna Territoorium.

Arvestades seda, mis vahemaa on Eesti ja Austraalia vahel, tasub sealseks puhkuseks kindlasti võimalikult palju aega varuda. Samuti leidub seal puhkust igale natuurile – alustades luksuse armastajatest kuni seljakotiränduriteni. Luksuse nautijatele leidub seal arvukalt high end hotelle keset maalilist maastikku või mõningas maailma TOPi kuuluvate randade ääres. Linnapuhkuse armastajatele jätkub linnades vaatamist küll ja veel. Veinigurmaanidele leidub siin 60 ringis veiniistandusi. Golfiharrastajatele lõputult golfiradasid. Ja kõige suurem maiuspala avaneb aktiivsetele reisijatele ning loodusenautlejatele, sest sealne floora ja fauna on absoluutselt unikaalne kogu maailmas! Kõige paremini saab seda kõike kogeda liikudes ratastel, mis on ühtlasi ka minu lemmikviis Austraalias reisimiseks. Üks populaarsemaid viise, ka kohalike seas, on reisimine kas karavanide, matkaautode või autoga (+ telkimisvarustus), mis annab võimaluse kogeda Austraaliat kõige ehedamalt. Ja Austraalias ei saa suvi kunagi otsa! Kui Austraalia lõunaosas algab talveperiood, saab rännata põhja poole, kus on temperatuurid ikka mõnusalt 30–40 ringis!

 

Kui reisipilte vaadates tekkis reisisoov, siis kirjuta meile estravel@estravel.ee või helista 6266 266 ja paneme paika sinu järgmise unistuste reisi!

 

Kommentaarid: