Transatacama – rööbastel läbi kõrbe

11.04.2011
Svea Lillepalu

Eelmise aasta lõpul tutvustasime Euroopa ülimalt luksuslikke ronge. Täna aga lubage tutvustada midagi, mis ei ole küll nii luksuslik, kuid see-eest ülimalt põnev – ringreis Atacama kõrbes.

1000 kilomeetri pikkune Atacama kõrb on meie ümmarguse maakera kõige kuivem koht. Kui oled käinud Californias asuvas Surmaorus, siis Atacama on sellest 50(!) korda kuivem. Meile põhjamaalastele, kelle jaoks halvad suusailmad on kõige soojemad päevad aastas, tundub elu seal praktiliselt võimatu. Siiski leiab kõrbest palju kunagisi nitraadikaevandusi ja nende kõrvale moodustunud külasid.

Selleks et Atacama kõrbega lähmalt tuttavaks, saada soovitame minna ringreisile Transatacama rongiga. Peale kõrbekuumuse tutvute teekonnal mälestustega 19. sajandi nitraadikaevanduste hiilgeaegadest, lisaks Cerros Pintadose geoglüüfid, mahajäetud surnuaiad ja rongijaamad ning paljud looduslikud vaatamisväärsused.

Näiteks külastate Humberstone’i salpeetrikaevandust,  mis kuulub ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Tegu on tõelise kummituslinnaga, mis on kui Hollywoodi filmist välja lõigatud. Linna hiilgeaeg jääb üleeelmisesse ehk 19. sajandisse, kui seal elas lugematul arvul kaevureid peredega, kes olid tulnud uut ja head elu otsima.

Transatacama rong on kokku pandud eri “rahvusest” vagunitest. Tavaklass asub näiteks 1930ndatel Belgias valmistatud vagunis, esimese klassi reisijaid sõidutab eelmisest 30 aastat noorem “tšiillane”. Umbes 100 kilomeetri pikkune teekond algab ja lõpeb Iquique linnakeses Tšiili põhjaosas ning kestab ligikaudu 4  ja pool tundi.

Ringreisi hind tavaklassis jääb umbes 168 dollari kanti, esimeses klassis 226 dollari ümbrusesse. Peale rongipileti sisaldub hinnas transfeer hotellist rongijaama ja tagasi, kohvipaus, üks kokteil, buffet-lõunasöök ja ingliskeelse giidi teenused.

Kes oleks võinud aimata, et nii suure liivavälja keskelt võib leida selliseid elamusi?

Kommentaarid: