Tükike Tallinna Brüsseli jõuluturul

18.12.2006
Mirjam Saule / Estraveller

Detsembri saabudes muutuvad mitmed linnad muinasjutuliselt kaunistatud jõulumaaks, kus esinevad lauljad ja tantsijad ning toimub vilgas kauplemine. Eestiski kanda kinnitanud jõuluturu traditsioon on eriti tugev Brüsselis. Euroopa südames toimuv mastaapne jõuluturg avatakse piduliku rongkäiguga juba 2. detsembril ning tänavu osaleb seal aukülalisena ka Tallinna linn.

Traditsiooniline Brüsseli jõuluturg on tervelt kuu aega vältav üritus, mis saanud kohalike hulgas väga populaarseks ning meelitab Belgia pealinna ka hulgaliselt turiste – eeldatavasti külastab turgu igal aastal ligi kolm miljonit inimest.

Turg Brüsseli peaväljakutel

Kogu tegevus toimub Brüsseli südames ning turu külastajatel on hea võimalus saada ühtaegu osa nii jõuluturu melust kui ka Brüsseli vaatamisväärsustest – turgu peetakse tänavail, mida kaunistavad ajaloolise tähtsusega hooned. Mitmed linna väljakud ehitakse lampide ning väikeste puumajakestega, kus kaubeldakse jõuluteemaliste toodete ja söögi-joogiga.

Turu südameks on Brüsseli Raekoja plats (Grand Place), mida kaunistab ehteis kuusepuu. Raekoja platsil ei kaubelda – seal saavad külastajad nautida jõuluturu kunstilist programmi.
Jõuluturu enam kui 220 kauplemiskohta paigutatakse tänavatele, mis vooklevad Raekoja platsi lähistelt otse Brüsseli Kalaturuni (Marché aux Poissons) välja. Vihmase ning pehme talvega harjunud belglased veedavad rõõmuga oma aega Kalaturule loodaval liuväljal, mullu meelitasid jõulumeeleolus turulised koguni lumesaju valla.

Tegevust jätkub kõikidele

Jõuluturul on kõikidel külalistel võimalik osta kohalikku käsitööd ning nautida nii Belgia šokolaadi kui ka vorstikesi. Sõbralikud kaupmehed serveerivad toidu kõrvale ka kuumi jooke ning jutustavad oma piirkonna ajaloost ja traditsioonidest.

Turgu saadab mitmekülgne kultuuriprogramm, kus astuvad üles kohalikud tänavalaulikud, laulukoorid ning instrumentaal- ja tantsuansamblid. Külastajatel on võimalik näha ka jõuluteemalisi näidendeid. Artistid esinevad nii väljakute keskel asuvatel lavadel kui ka tänavanurkadel, mistõttu levib jõulumeeleolu muusika ja tantsu saatel üle terve turu. Ürituse üheks põhiatraktsiooniks on liuvälja ligidal asuv 48 meetri kõrgune vaateratas, millelt avaneb vaade tervele linnale.

Turg pakub enim silmailu õhtuti, kui kõik atraktsioonid ning kauplemiskohad on tuledes ja meelelahutusprogramm täies hoos.

Aukülalisel oma väljak

Igal aastal pälvib vaid üks linn või piirkond Brüsseli jõuluturu aukülalise staatuse. Mullu osalesid turul Lapimaa koos Pohjois-Pohjanmaaga, tänavu sai aukülalise kutse Tallinn. Tallinn osaleb jõuluturul väga sobival ajal, kuna just detsembris peab linn Brüsselis Euroopa Liidu zhüriile üle andma 2011. aasta Euroopa kultuuripealinna taotluse.

Tallinna päralt on terve St Catherine’i väljak, mida ilmestab ajaloohõnguline karussell, mis on jõuluturgu külastavate mudilaste lemmikatraktsiooniks. Platsile mahub tosin müügikohta, kus kaubeldakse meie pealinnale iseloomulike toodetega. Lisaks jagatakse informatsiooni nii Tallinna kui ka terve Eesti kohta. Kogu tegevust St Catherine’i väljakul saadab detsembri vältel ka mitmekülgne kultuuriprogramm, kus astuvad üles tuntud Eesti artistid. Tükike Eestimaad St Catherine’i väljakul vürtsitab oma kohalolekuga kindlasti kogu jõuluturu atmosfääri.

– – –

Artikkel on ilmunud ajakirja ESTraveller numbris oktoober-november 2006. 

Kommentaarid: