Türgi lockdown-piirangud ei kehti välisturistidele

28.04.2021
Estravel

Türgi valitsus avaldas teisipäeval ranged riigisisesed piirangud, mis algavad 29 aprillil ja kehtivad Ramadani lõpuni ehk kuni 17 maini.

Kohalikele elanikele kehtib öine liikumiskeeld ja enamus kauplusi on suletud. Kuid hea uudis on see, et nn organiseeritud reisil osalevad välisturistid saavad oma rannapuhkust pidada ilma probleemideta. Hotelli territooriumil asuvad restoranid ja baarid töötavad nagu tavaliselt. Välisuristid tohivad ka hotellist väljas käia, isegi öösel. Kokkuvõttes ei ole pakettreisi ostnud kliendil põhjust muretseda ega reisi tühistada.

Millega tuleb eesti turistil arvestada Türgi liikumispiirangute ajal:

  • Sihtkohas on näomaski kandmine kohustuslik kõikides avalikes kohtades, sh tänaval ja kauplustes ning ühiskondlikus transpordis.
  • Maskikandmise kohustus kehtib ka hotellide siseruumides (restoranis, fuajees, baaris jne).
  • Avalikes kohtades kehtib nõue hoida distantsi 1,5-2 meetrit.
  • Väljapool liikumiskeeldu rakendatakse avalikes kohtades üldist täituvusreeglit, mis on tavapärasest mahutavusest vähemalt 50% võrra väiksem.
  • Toidupoed on avatud kella 10-17.
  • Väljaspool hotelli asuvad kohvikud ja restoranid pakuvad ainult kaasamüüki. Kuid hotellikompleksides asuvad restoranid on avatud.
  • Kaubanduskeskused on suletud (v.a. toidupoed).
  • Avalikes kohtades võidakse nõuda turisti staatust kinnitavaid dokumente – reisivoucher ja pass.
  • Turistidele, kes enne Türki saabumist on eelneva kümne (10) päeva jooksul külastanud Indiat, rakenduvad täiendavad isolatsioonimeetmed.

Allikas: Türgi Siseministeeriumi määrus 27.04.2021

Avaldame siin ka Estraveli juhatuse liikme Aivo Takise kiire kommentaari, kus ta selgitab piirangute tagamaid:

 

Kas Türgis oli olukord halvenenud?
Ei olnud, vastupidi. Nakatumisnäitajad on praegu tunduvalt paremad, kui veel paar nädalat tagasi. Seda on ka uudisagentuurid nentinud. 

 

Miks siis selline range lockdown kehtestati?
Sest Ramadan on teatavasti selline aeg, kus päeval inimesed istuvad kodus või tööl, ei tohi midagi juua ega süüa ega muid asju nautida. Aga öösel (peale päikseloojangut) tehakse kõike topelt – käiakse väljas pidudel, restoranides jne.
President Erdogan tahtis ära hoida uut nakatumispuhangut ja seetõttu pani raudse käega “Ramadani pralletamise” lukku ja kehtestas öise liikumiskeelu.
Järelikult – kui poleks Ramadani, siis poleks ka lockdowni tulnud!

 

Kas eestlasi on vaja kaitsta Türgi nakkuste eest?
Eks kaitsta on alati vaja, kuid antud juhul tegi Türgi valitsus juba selle ise meie eest ära. Piirangud näevad mh ette, et kohalikud elanikud ei tohi hotellide territooriumile siseneda, politseivalve on ees. Selle põhjus on lihtne: hotellide territooriumil jäävad restoranid ja baarid avatuks ja välisturistide elu säilib endisena. Aga kohalikud seda nautima ei tohi pääseda. Järelikult on efektiivne “segregeerimine” tehtud meie eest juba ära ja kõik on korras.

 

Info on seisuga 27.04.2021.

Kommentaarid: