Turvalise reisimise ABC

07.05.2010
Helena Parmask

Meie käest küsitakse sageil nõu, kas ühte või teise sihtkohta on”turvaline” reisida. Loomulikult ei soovita me reisile minna ametlikult kriisikolleteks kuulutatud piirkondadesse, aga muudel puhkudel sõltub ohutus ja turvalisus sageli reisijast endast. Siin said kokku pandud mõned lihtsamad tarkuseterad

Turvaline reisimine saab alguse juba reisi planeerimisest.

Tee eeltööd ja uuri infot oma sihtriigi kultuuriliste eripärade kohta nii reisikirjandusest kui veebikanalitest. Paljud asjad, mis Eestis või Põhjamaades tunduvad tavalised ja normaalsed võivad teistes kultuurides olla täielikud tabud. Näiteks Araabias (ka armastatud puhkusesihtkohas Dubais) on täiesti keelatud avalik alkoholi tarbimine, seda tehes võib isegi vangi sattuda. Lõuna-Euroopas ei peeta meesterahvaste puhul viisakaks tänaval ja bussides ilma särgita liikumist jne. Lonely Planet-i reisijuhtides on eraldi peatükk, mis hoiatab ohtude ja ebameeldivuste eest kirjeldatud kohas. Samuti on häid nõuandeid ja kogemusi jagatud reisifoorumites, näiteks trip.ee-s.

Kasuta reisi ostmiseks usaldusväärset reisibürood, kes oleks suuteline sind vajaduse korral 24/7 aitama. Hea oleks jälgida ka seda, et firmal poleks tõenäosust peale sulle reisi müümist finantsraskustesse sattuda.

Reisikonsultant soovitab kindlasti vormistada reisikindlustuse. Reisikindlustus koosneb tervisekindlustusest, reisitõrke kindlustusest ja pagasikindlustusest, kõige turvalisem on vormistada kõigist kolmest osast koosnev pakett. Tervisekindlustus katab meditsiiniga seotud kulutused reisi jooksul (ootamatu hambavalu, väänatud jalg, haigus vms). Reisitõrkekindlustus kaitseb reisi ära jäämise, hilinemise või katkemise eest ning pagasikindlustus korvab pagasi varguse või kadumise. Enne lepingu sõlmimist tutvu siiski täpsemalt kindlustusseltsi poolt määratud tingimustega, millistel puhkudel need toimivad.

Kui plaanid reisida eksootilisse paika, uuri järele, millised tervisekahjustusi ennetavad tegevused oleks soovitav enne reisi teostada. Vaktsiin.ee kodulehelt leiad riikide kaupa nimekirja, millised vaktsiinid oleksid sinna reisides vajalikud. Mõned riigid võivad nõuda vaktsineerimistunnistuse olemasolu piiri ületamisel. Samuti tasuks kokku panna käepärane reisiapteek, mis vajadusel kiiret abi annab.

Kohal olles ole pigem ettevaatlik kui et pea ees ootamatutesse olukordadesse tormav.

Sageli kaob reisil olles ohutunnetus ning ootamatult võidakse sattuda ebameeldivasse olukorda. Rahvarohketes kohtades hoia kotist kahe käega kinni. Taskuvargad on levinud nähtus igal pool suurlinnades ning reeglina üllatavad nad just seal, kus kõige vähem oodata oskad. Populaarsed paigad pikanäpumeeste seas on vaatamisväärsuste lähiümbrus, kus turistid sageli valvsuse kaotavad ning vaimustunult ümbrust imetlevad või pildistavad.

Enne tundmatusse autosse istumist veendu, kas tegemist on usaldusväärse taksoteenuse pakkujaga. Väldi selliseid „taksosi“, kus puudub plafoon või igasugune taksole viitav märgistus.

Naistel ei ole soovitav õhtuti üksi või mitmekesi linnas ringi kolada. Tegevused peaksid olema läbi mõeldud ja kodutee hotelli teada. Võta hotellist kaasa visiitkaart või märkmepaber hotelli aadressiga, kui peaksid keelelistesse raskustesse sattuma, näita lihtsalt, kuhu soovid minna.

Ole ettevaatlik, kellega suhtled. Turismipiirkondades on igal nurgal selliseid „ametimehi“, kelle tööülesandeks on kundede pehmeks rääkimine, olgu siis restorani, nurgataguse suveniiripoe või kes teab mille külastamise eesmärgil. Seega, iga inimene, kes sind kõnetab stiilis „Hello pretty lady, where are you from“, ei ole tingimata sõber või sinust huvitatud. Sellised libekeeled seisavad tänavanurkadel või jõlguvad rahva seas sihitult ringi. Naerata eemalolevalt ja ütle „No, thanks“. Kui sattud tähelepanust vaimustusse ning asud varmalt seletama, kus kandis meie väike Eesti ikka asub, ei vabane sa tülitajast ilmselt nii pea.

Kindlasti ei tasu alkoholi üle tarbida, et hommikul ei avastaks vägagi ebameeldivaid üllatusi.

Vali, mida kaasas kannad

Võta reisile kaasa võimalikult vähe väärtuslikke esemeid. Kindlasti ei tohi raha ega muud kallist kraami panna äraantava pagasi hulka. Käsipagasi hulka võid pakkida ka paariks päevaks hädavajalikud esemed (mis vähegi lubatud), et pagasi kaotsimineku korral ei oleks sa kohe hädas.

Ära kanna väljas käies kaasas suuri sularaha summasid. Kindlam on raha hoida mitmes kohas ja vajadusel täiendada varusid pangaautomaadist. Ettevaatlik tasub olla ka pangakaardiga maksmisel – seda ei tohi lasta silmist ja väga kahtlastes kohtades eelista sularahas maksmist (eksisteerib kaardinumbrite kopeerimise oht).

Väärtuslikke esemeid (reisidokumendid, tehnika, raha) tasub hoida hotellis seifis. Kui hotellitoas see puudub, küsi abi hotelli administraatorilt. Ära kanna kõikjal kaasas oma passi. Tee kodus dokumendist kaasa mõned koopiad, mida kanna käekotis kaasa, pass aga pane hotellis turvalisse kohta. Koos passikoopiatega tasub kotti koguda veel pisut hädaabi-infot. Kirjuta välja vajalikud telefoninumbrid (näiteks reisibüroo 24h reisiabi, kindlustuse infonumber, hotelli kontaktid. Kindlustuspoliisi sõlmimisel antakse kaasa väikesemõõduline kindlustuskaart poliisi numbriga, mis on samuti mõistlik rahakoti vahele pista. Vajadusel on nii poliisi number kui kindlustuse kontakttelefon koheselt olemas.

Tagasi kodumaale suundudes paki oma kohver või reisikott ise. Väldi võimalust, et keegi sulle pahatahtlikult midagi keelatut kaasa sokutab.

Kommentaarid:

  1. Klaudi

    Soovitan vaadata ka välisministeeriumi ning saatkondade lehekülgi, kust võib leida informatsiooni riigi traditsioonide, kommete jne. kohta.

  2. Annekreet

    Tere, Ergo! Tänud asjaliku kommentaari eest. See on hea mõte ja kirjutan selleteemalise postituse lähipäevade jooksul valmis. Heade soovidega, Annekreet

  3. Ergo

    Võiksite jagada ka infot hotelli majutuse kohta.Teil on küll olemas reeglid jne...kuid viimasel ajal on hakanud 4*ja5* hotellid nõudma krediitkaardi puudumisel agressiivsemalt deposiiti mis jääb öö kohta vahemikku 25-50 euri.Teades,et paljudel eesti inimestel puudub krediit kaart.Tuleks hoiatada,et kaarti puudumisel tuleb kaasa võtta rohkem raha!Eelnevatel aastatel on sobinud ka tavaline Visa kuid seoses masuga vist on hotellid kaotanud usalduse klientide vastu ja deposiiti nõutakse päris usinalt!Alles eelmisel kuul olin tunnistajaks ühes Frankfurti hotellis,kus Eesti noorelt perelt nõuti deposiiti ja ei lugenud ka see,et tuba oli makstud eelnevalt.Ja neil oli broneeritud 6 ööd antud kohas ja iga öö eest nõuti 30 Euri...muidugi selle saab tagasi,kuid kui oled teinud reisieelarve kokkuhoidliku ja eelnevalt asjade eest tasunud,siis paneb see päris paraja põntsu.