Uued reeglid Lätti reisimisel

16.06.2021
Estravel

Alates 16. juunist on lubatud Lätti reisida ka mittehädavajalikel põhjustel. COVID-19 testi ja eneseisolatsiooni ei nõuta Lätti sisenemisel, kui isik on täielikult vaktsineeritud või taastunud COVID-19-st.

15. juunil kiitis Läti valitsus heaks kohaliku transpordiministeeriumi esitatud muudatused valitsuse määruses nr 360 „Epidemioloogilised ohutusmeetmed Covid-19 nakkuse leviku piiramiseks“, millega tunnistatakse kehtetuks mitmed seni kehtinud nõuded Lätti sisenemiseks, kui reisija suudab digitaalse tõendi abil tõestada, et ta on vaktsineeritud Covid-19 vastu või on haigusest viimase kuue kuu jooksul paranenud.

Mittehädavajalikel põhjustel Lätti reisimise keeld, nõue teha test enne ja pärast reisi ning vaktsineeritud ja tervenenud isikute isoleerimise nõue jäävad alles siis, kui reisitakse riikidest, kus oht rahvatervisele on eriti kõrge (alloleval pildil tähistatud kui “Emergency Break”).

Covid-19 sertifikaadita (st vaktsineerimata, haigusest taastumata, ilma negatiivse testi tulemuseta) reisijatel on EL-ist, EMP-st, Šveitsist, Ühendkuningriigist ja madala riskiga kolmandatest riikidest lubatud Lätti reisida, kuid vaktsineerimata isikutel tuleb end enne reisi testida ja saabumisel isoleerida. Kõrge riskiga kolmandatest riikidest naasmisel peavad need isikud Lätti saabumisel lisaks läbima testi.

Olulised lisamärkused:

  • Transiitreisijad ei vaja testi, kui transiit ei ületa 24 tundi.
  • Vaktsineerimata isikud peavad enne lendu esitama kas 72h PCR testi või 24h antigeeni testi.
  • Alla 12-aastastele lastele ja kõigile alaealistele (kuni 18a) reisijatele kehtivad kuni 20. septembrini 2021 samad eneseisolatsiooni reeglid nagu saatvale täiskasvanule .
  • Vaktsineerimata isikute puhul kehtivad testimise osas samad erandid nagu varem.
  • ELi testimis-, taastumis- ja vaktsineerimissertifikaate aktsepteeritakse nii paberkandjal kui elektrooniliselt.
  • Covidpassi QR kood on jätkuvalt nõutud. See tähendab, et reisija võib esitada kaks QR-koodi – sertifikaadi QR-koodi ja covidpassi QR-koodi.

Tutvu Lätti sisenemise ja seal viibimise tingimustega Reisi Targalt lehel: https://reisitargalt.vm.ee/riigid/lati/

Allikad: sam.gov.lv, airBaltic

 

Kommentaarid: