Uus sihtkoht – Kefalloniá

19.05.2020
Olev Riisberg, Novatoursi turundus- ja suhtekorraldusjuht

Joonia mere suurim ja kauneim saar avab sel hooajal uksed otselendudele Tallinnast. Mida pakub see seni Rhodose, Korfu ja Kreeta varju jäänud imeline paik?

Kefalloniá on suuruselt kuues Kreeka saar. Hämmastav maastik, muinasjutuline ilm, Kreeka köögi võlud, kohalike sõbralikkus ja kristallpuhtad imekaunid rannad haaravad endasse. Kaljuse ja mägise maastiku tõttu võtab saarele ringi peale tegemine märksa rohkem aega kui näiteks ligi veerandi võrra suuremal Hiiumaal.
Kefalloniá saarele lisavad vürtsi randadel pesitsevad suured Caretta caretta kilpkonnad ja autentsuse säilitanud kalurikülad. Saare ajaloolist arhitektuuripärandit on räsinud aegade jooksul neli tugevat maavärinat, kuid Kefalloniá tõelist ilu pole see hävitanud, vaid lisanud sinna mõningaid uusi nüansse.

Mida teha, kuhu minna?

Kefalloniá ja ühtlasi Joonia merepiirkonna kõrgeim mägi on Ainos, mille kohta arvatakse, et seal asus Zeusi tempel. Mägi ulatub 1628 meetrini merepinnast ja selle tipust võib selge ilmaga näha Peloponnesose poolsaare loodeosa, Zákynthose ja Ithaka saart.
Piki mereranda looklevast Kefalloniá pealinnast Argostólist on tänu heale geograafilisele asukohale ja suurepärasele looduslikule varjupaigale saanud üks Kreeka suurimaid meresadamaid. Rahvarohkes linnas paiknevad huvitavad ajaloo- ja arheoloogiamuuseumid. Maavärinates peaaegu kogu oma arhitektuuripärandi kaotanuna ja uuesti üles ehitatuna, paljastab see linn paiguti allesjäänud Veneetsia hooneid ja vanaaegset linnaarhitektuuri.
Linna uhkuseks on maailma pikim Drapanose kivisild, mis ühendab poolsaarel paiknevat Argostólit saare teise osaga. See on mõnus koht õhtusteks romantilisteks jalutuskäikudeks. Hommikuti on aga linnasadama juures väga huvitav jälgida Koutavo laguunis ujuvaid suuri Caretta caretta merikilpkonni, kes maiustavad sadama juures kalapüügijääkidega.
Kefalloniá loodusime on stalaktiidikoopad. Melissani koobas kujutab endast maa-aluse järvega karstikoobast, mida läbi suure ava valgustavad päikesekiired. Antiikajal asus siin jumal Paani tempel. Pärast maavärinat varises koobas sisse. Seetõttu moodustunud avade kaudu tungivad sisse päikesekiired, mis panevad järve helkima erisugustes sinistes ja rohelistes toonides. Tänapäeval on see üks Kefalloniá enam külastatavaid kohti, kuhu korraldatakse paadiekskursioone.
Melissani koopa lähedal võib külastada ka Drogarati stalaktiidikoopaid. Kui pärast väga tugevat maavärinat avanes sissepääs, leiti koobastest rohkesti arheoloogilisi eksponaate. Stalagmiitide ja stalaktiitide vahel seistes tekib tunne, nagu viibiksid pühakojas. Suuruselt on see koht võrreldav tohutu kontserdisaaliga, mistõttu korraldatakse koobastes sageli suurepärase loodusliku akustikaga kontserte.
Aktiivse puhkuse armastajad – suunduge saare mägedes asuvasse rahvusparki. Parim viis selle kohaga tutvumiseks on istuda ATV-le ja sõita otsima metsikuid hobuseid. Rahvuspargist leiab erilisi musti nulgusid, mis kasvavad ainult sellel saarel. Kusagil mujal sääraseid puid ei leidu, see on otsekui Kefalloniá rahvuspuu.

Hotellid ja linnakesed

Enamik Kefalloniá hotelle asub saare lõunaosas mere ääres ja on lennujaamast maksimaalselt 40 kilomeetri kaugusel.
Hotellidest on ülekaalus kolme-neljatärnihotellid, mis pakuvad põhiliselt hommikusöögi- või hommiku- ja õhtusöögipakette. Kuna saarel on vaid mõni üksik n-ö kõik-hinnas-hotell, on siin ka tunduvalt rahulikum puhkajaskond.
Fiscardo on üks Kefalloniá ilusamaid külakesi. See jäi eelmisel sajandil aset leidnud maavärinast peaaegu puutumata. Ülipopulaarse jahisadama lähedusse on koondunud pastelsetes toonides Veneetsia majad.
Kefalloniá läänerannikul paikneb Assose linnake, kus tasub külastada Assose lossi, mis kõrgub 170 meetri kõrgusel merepinnast ja kust avanevad imepärased vaated Kefalloniá mägedele.
Pealinnast Argostólist võib bussiga suunduda paljudesse kohtadesse saarel. Palmidest ääristatud kaldapealne viib linna põhjaosas asuvale Fanari rannale. Läheduses saab jälgida fenomenaalset loodusnähtust – Katavothrest, mis on vee maa-alune liikumistee Argostólist saare teisele küljele. Jalgsi jõuab 20–30 minutiga Lassi kuurordi ülipopulaarsete randadeni, regulaarselt Argostóli ja Lixouri vahel kurseerivate praamidega saab sõita Paliki poolsaare roosadele ja inimestest tühjematele randadele.
Argostóli vastaskaldal Paliki poolsaarel asub Kefalloniá suuruselt teine linn Lixouri. See vaikne, ent tänapäevane kalurilinnake oli kunagi Kefalloniá pealinn. Tänu dekoreeritud väljakutele, lilledega kaunistatud majadele, linna poolitavale jõele ja selle kaldaid ühendavatele sildadele on see üks maalilisemaid kogu saarel.
Svoronata on vaikne ja rahulik linnake, mis sobib ideaalselt täielikuks lõõgastuseks. Siin võib aega veeta, jalutades kitsastel ja käänulistel tänavatel, nautides lillelõhna ja tutvudes iidse käsitööga. Lähimad rannad on kuldse liivaga Ammes ja Ai Helis ning kivine Avithos. Suuremaid poode ja meelelahutuskohti tasub otsida naaberlinnadest Lassist ja Argostólist, bussiga saab saare pealinna kõigest 20 minutiga.
Üks Kefalloniá populaarsemaid kuurorte ja saare kaguosa peamine turismitsoon Skala köidab oma hingematvalt kauni loodusega, aga samuti õigustab ootusi ja vastab mitmekülgsele kuurordile esitatavatele nõudmistele. Linnas on võimalik valida paljude tavernide, toidu- ja suveniiripoodide vahel, isegi öösel on Skala rahvarohke.
Skala rannikul kulgeb männimetsa kõrval lai kolme kilomeetri pikkune, kohati kruusaga segatud liivaga rand, kus on avatud rannabaarid ning pakutakse veespordialadega tegelemise võimalust.

RANNAD KEFALLONIÁS

Paliki poolsaare rannikut on õnnistatud muljetavaldavate randade ja smaragdrohelise veega. Xi rand paistab silma oranži liiva, ravimuda ja valgete kaljude poolest. Lepeda rand vaimustab oma kaljudega ja sobib suurepäraselt sukeldumiseks. Petani rand võistleb ilu poolest saare tuntuima, Myrtose rannaga. Kounopetra rannal näeb liikuvat kaljut. Platia Ammose rannale pääsemiseks peab ronima ligi 200 trepiastet või kasutama paati.
Lassi kuurordis asuvad sinilipuga hinnatud Platis Yialos ja kärarikas Makris Yialos, mis sobivad eriti hästi just lastega peredele. Lassi kuurort soosib romantilist puhkust, kuna just siin võib näha saare kauneimaid päikeseloojanguid.
Karavados on Kefalloniá saare lõunaosas paiknev väike kalurilinnake, kus puhkajaid meelitab ligi Agios Thomase rand – kaks väikest kaljudega eraldatud liivast rannaala kristallselges lahes.
Rahulikus Lourdase linnakeses on sinilipuga pärjatud liivane ja kruusane rand kristallpuhta veega, mis läheb küllalt kiiresti sügavaks. Seetõttu valivad selle ranna sageli snorgeldamise, süsta- ja paadisõidu harrastajad.
Kefalloniá idaosa peamine sadamalinn on Poros, mis paistab silma metsiku ja muljetavaldava maastikuga kristalse veega ranniku juures. Kristalselt läbipaistev vesi uhub valget kiviklibust randa. Porosest saab laevaga sõita teistesse Kefalloniá linnadesse ja minna metsikutele, kaldalt ligipääsmatutele randadele.
Porosest on mugav suunduda kuulsale Antisamose rannale või Melissani ja Drogarati stalaktiidikoobastesse. See rahulik linn on rändajate ja loomuliku looduseilu otsijate esmane valik.
Potamaki, Kaminia ja Mounda rand on saare parimad ja pikimad liivarannad.
Assosest lõuna poole jääb Myrtose rannik – hämmastavalt kena laht saare kõige kütkestavama supelrannaga.

Fotod: Shutterstock

Artikkel ilmus Eesti suurima reisiajakirja TRAVELLER 2020. aasta kevadsuvises numbris.

Kommentaarid: