Väikesed Euroopa linnakesed

11.05.2012
Svea Lillepalu

Sellel suvel tasub suurlinnatuled selja taha jätta ja minna avastama väikseid Euroopa linnakesi. Rentige villa ja auto ning vurage ringi näiteks mööda Toskaana maapiirkondi. Ajakiri Travel&Leisure on kokku pannud nimekirja kõige armsamatest ja omapärasematest Euroopa väikelinnadest. Siia valisime neist vaid kümme, aga tutvu ka täieliku nimekirjaga

1. Bolgheri, Itaalia
Küpressipuudega ääristatud Viale dei Cipressi on umbes viie kilomeetri pikkune tee, mis viib otse Toskaana viinamarjaväljade keskel asuvasse Bolgheri linnakesse. Seda mööda rännates on mõnus teha väike puhkepeatus mõnes kohvikus ja lasta hea maitsta kohalikul punasel veinil.

2.  Staufen im Breisgau, Saksamaa
Schwarzwaldi mäestiku äärealal asuv Staufen im Breisgau on ideaalne paik nädalavahetuse veinireisiks. Pastelsete majakestega ääristatud peatänav viib armsale turuväljakule, mille ühes ääres asub ajalooline linnavalitsuse hoone. Legend ütleb, et igaüks, kes kukub mõnda linna arvukatest kaitsekraavidest, abiellub kohalikuga.

3. Roundstone, Iirimaa
Öeldakse, et maailmas ei ole olemas paremaid mustikaid kui need, mis on korjatud Roundstone’i lähedastest metsadest. 19. sajandist pärinevas linnakeses leiab tegevust ka tervisesportlased, sest Errisbergi mäe otsast avanevad vaated on kindlasti väikest ronimistrenni väärt.

4. Folégandros, Kreeka
Võrreldes kõrvalasuva Santorini saarega, on Folégandros kui vaikuse ja rahu oaas. Ühelgi majal ei ole ühe kahe korruse, sadam ei ole kunagi täis kruiisilaevu ning linnast puuduvad butiigid ja kallid restoranid. Selle asemel kostub seal vaikset lainete loksumist, lambad jooksevad vabalt tänavatel ja puidust tuuleveskid teevad mõnusas briisis oma tööd.

5. Hellnar, Island
Kui kunagiste kalameeste elumajad võivad jätta mulje, et tegu on ajale jalgu jäänud linnakesega, siis tegelikult see nii ei ole. Öeldakse, et tegemist on hoopis Islandi kõige tänapäevasema linnakesega. Nimelt on kohalikud elanikud võtnud südameasjaks hoida loodust puhtana. Kõiki majakesi köetakse hüdroelektri jõul ning kohalik hotell oli riigis esimene, mis sai keskkonnasõbraliku majutusasutuse märgi.

6. Geniés, Prantsusmaa
Périgordi  piirkond on sünnikohaks kahele meelierutavale prantsuse delikatessile – foie gras ja trühvlid. Turupäevadel on linn täis turukotikestega kohalikke, kes ruttavad linna keskväljakule, kus üheks valmistatavaks maiuspalaks on hanerasvas ja küüslaugus praetud kartulid. Mmmm…

7. Koguva, Eesti
Jah, siin nimekirjas on ka üks meie päris enda paigake. Puutumatult säilinud iidne Koguva küla on paik, kus saab tunda ja näha tõelist Eestimaad. Veel üks põnev koht, mida sealkandis kindlasti külastada, on Üügu pank, kust leiab 23 erinevat orhideesorti.

8. Kotor, Montenegro
Sügisel katab Kotori linna niivõrd paks  uduvaip, et ka enda nina ees seisvat puud on enne kokkupõrget raske märgata. Tegemist on ühe viimase paigaga Dalmaatsia rannikul, kuhu ei ole veel jõudnud suured arendusprojektid ja turistide hordid.

9. Tisvildeleje, Taani
Rongisõit Kopenhaagenist väikesesse Tisvildeleje linnakesse on kui sõit läbi terve Taani. Rongiaknast avanevad vaated nii äärelinnadele, maapiirkondadele kui ka metsatukkadele. Kui enamjaolt arvatakse, et Taani ei ole teps mitte rannapuhkuseks sobilik, siis Tisvildeleje linnakeses asuv rand muudab kindlasti iga külalise arvamust.

10. Getaria, Hispaania
Väike Getaria võiks olla üks Hispaania järgmistest megakuurortitest, kuid õnneks on lähedal asuv San Sebastian turistide tulva enda peale võtnud. Sadamalinnake on eelkõige tuntud oma mereanniroogade poolest – värskelt püütud ja otse grillile asetatud kaheksajalad on vaid üks näide suussulavatest hõrgutistest.  Laupäeva ja pühapäeva lõunapoolikul on restoranid ja kohvikud inimesi täis, kes naudivad päikest, seltskonda, mõnusaid roogasid ja head veini.

Need kümme pärli on vaid pisike osa suurest kaelakeest. Äkki olete ka ise oma rännakutel mõne omapärase ja armsa linnakese või külakese otsa komistanud? 

Kommentaarid: