Valik sügisesi toidufestivale Lõuna-Euroopas

03.08.2011
estravel

Soojad sügiskuud on andide kogumise aeg ja neid jagub Vahemere ääres iseäranis heldelt. Restoranimenüüdesse ilmuvad road värsketest trühvlitest, puravikest ja kastanitest. Külakestes võid sattuda kohalikule toidufestivalile, mille peategelaseks on juust, šokolaad, oliivid, veinid, õlu, pähklid, sardiinid, sink…

MalcesineToidufestivale pühendatakse kõikvõimalikele toitudele ja korraldatakse üle Euroopa. Siit leiad mõned näited Itaaliast, Provence’ist ja Andaluusiast, millest enamik sobib maitsestama ka Estraveli sellesügisesi villapakkumisi.

ITAALIA

Malcesine toidufestival
(Malcesine, Itaalia; 01.–02.10.2011)

Oktoobri algul ootab kõiki gurmaane Garda järve idakaldal pisike Malcesine, kus toimub Ciottolando con Gusto (maitsetega sillutatud) festival. Selle festivali näol on tegu teekonnaga hea toidu ja peenete veinide maailmasse. Külalised saavad osta spetsiaalsed vautšerid, mille eest saavad nad lasta hea maitsta kohalike kokkade hõrgutistel. Valikus on rohkesti eelroogi, suupisteid, magusroogi ja ka tõhusamat toitu.

Valge trühvelValge trühvli festival
(Alba, Piedmonte, Itaalia; 08.10–13.11.2011)

1850 eurot kilo maksvale seenele pühendatul festivalil Fiera del Tartufo Bianco d’Alba seisavad õlg õla kõrval Piedmonte talupojad ja kolme Michelini tärni kokad. Muuhulgas toimub ka trühvlioksjon, kuhu sissepääs on kutsetega ja kus ühe lillkapsakujulise seene eest käiakse välja üle 1000 euro. Valged trühvlid sobivad täiustama omlette, pastaroogasid ja risotosid, samuti lisatakse valget trühvlit Piedmonte kohalikule fondüüsegule fonduta’le. Ja me ei hakka isegi rääkima trühvliõlist, trühvlivõist ja trühvlikreemist…

Pistaatsiafestival
(Bronte, Catania, Sitsiilia; oktoobri 2. nädal)

Bronte on pisike linnake Etna läänenõlval, mida peetakse maailma pistaatsiapähkli pealinnaks. Oktoobri teisel nädalal toimub seal Sagra del Pistacchio – festival, mis on täis pistaatsiapähklite maitsmist ja näituseid. Sellest mõnusast pähklist saab teha tervet rida toite – jäätist, granita’t, pasta- ja liharoogi ning isegi rohelist pähklivõid. Kui sel ajal Sitsiiliasse satud, tasub kindlasti uudistama minna!

VeinikoristusLÕUNA-PRANTSUSMAA

Veinikoristuspidu
(Avignon, Vaucluse, Provence, Prantsusmaa; 03.09.2011)

Paavstilinn Avignon tähistab viinamarjakoristuse algust suure peoga, mille traditsioonid ulatuvad keskaega. Terve päeva toimuvatel pidustustel jagavad veinimeistrid oma teadmisi ja kogemusi. Programmi kuuluvad näiteks traditsioonilistes rüüdes veinivennaskonna rongkäik, mida saadab puhkpilliansambel, ja katedraalis peetav missa, kus kuulutatakse ametlikult välja viinamarjakoristuse algus. Lisaks toimuvad mängud, etendused, lasteüritused ja piknik, õhtut kroonivad veinidegustatsioonid, talutoodete turg ja kontsert.

Šampinjonipäev (Saint Trinit, Vaucluse, Provence, Prantsusmaa; 09.10.2011)
St Trinit on pisike külake Vaucluce’i piiri ääres Alpide jalamil. Ilusal sügisesel pühapäeval on võetakse seal erilise tähelepanu alla šampinjonid. Võimalus on ise šampinjone korjata, asjatundjatega seenejuttu puhuda, ning loomulikult ka seeneroogasid maitsta. Külakeskuses korraldatakse näitus rohkem kui 100 erinevast seenest, suur käsitööturg, laste mänguala ja ponisõidud.

Gurmaanide kokkutulekSupifestival
(Vaison la Romaine, Provence, Prantsusmaa; 15.10–20.11.2011)

Kuu aja jooksul valmistatakse Provence’i külades Vaison la Romaine’ist Mont Ventoux’ni häid suppe ja võisteldakse omavahel supifestivalil, mida korraldab Voconce’i Kulpide Vennaskond ehk Confréries des Louchiers Voconces. Supifestival saab sel aastal 20-aastaseks, võistlustulle astub kokku 17 küla. Supiretsepte pärandatakse põlvest põlve. Võõrustava küla kokad valmistavad mitu supi, mida lugupeetud žürii õhtul maitsma asub ning loomulikult on keedust proovima oodatud ka kõik külastajad.

Gurmaanide kokkutulek
(Vaison la Romaine, Provence, Prantsusmaa; 28.–30.10.2011)

Recontres Gourmandes ei ole sündmus, mida maha magada! Kahe päeva jooksul on sul võimalus isiklikult kohtuda suurepäraste kohalike toiduainete kasvatajate ja tootjatega. Maitse saadusi, õpi tundma uusi toiduaineid, vestle kokkade ja veinimeistritega, avasta veini ja toidu kooskõlasid või sootuks uusi toitusid… nende kahe päeva jooksul avaldavad meistergurmaanid hea toidu kunsti kõik saladused! Toimub palju erinevaid üritusi: kokkamistunnid lastele ja täiskasvanuile, avatud on veinibaarid ning supi- ja taimeteekohvikud, korraldatakse degustatsioone ja püsti pannakse taluturg.

HISPAANIA

Juustufestival (Teba, Málaga, Hispaania 04.–05.10.2011)
Féria del Queso’t ehk juustufestivali peetakse igal aastal Teba linnakeses Málaga provintsis. Aastal 2002 alustati vaid 15 juustutootjaga, nüüdseks aga on osalejaid üle 50 ja kõikjalt Hispaaniast. Maitsmiseks ja kaasaostmiseks pakutakse lugematul arvul eri sorti juustu, samuti toimuvad töötoad, kus õpitakse valmistama nii juusturoogi kui ka juustu ennast.

SingipäevSingipäev
(Villanueva de Córdoba, Hispaania; 11.10.2011)

Pole imekspandav, et Andaluusiale nii tüüpiline toorsuitsusink on samuti omaette päeva saanud. Día del Jamón pakub võimaluse maitsta paljusid erinevaid sorte kohalikku sinki.

Leivafestival
(Fuenteovejuna, Córdoba, Hispaania 18.–19.10.2011)

Tõenäoliselt ei ole sa kunagi nii palju leiva- ja saiatooteid näinud kui leivafestivalil Fuenteovejunas Córdobas. Kohalikel elanikel on hea meel rohkete külaliste üle ning tänavad on leivafestivali ajal sõna otseses mõttes rahvast ja saiapurust tulvil.

NB! Enne konkreetsete reisiplaanide tegemist soovitame sihtkohta turismiametist järele uurida, ega festivalide toimumisajas pole tehtud muudatusi.

Kuhu veel tasuks minna?

Siinses valikus oleme lähtunud sellest, et sügisesed villapuhkajad Itaalias, Lõuna-Prantsusmaal ja Hispaanias võiksid siit inspiratsiooni saada ja puhkuse jooksul festivale külastada. Aga millistel toidufestivalidel Sina oled käinud? Kas oskad soovitada põnevaid toiduteemalisi pidustusi ka mujal piirkondades?

Kommentaarid:

  1. [...] Valik sügisesi toidufestivale Lõuna-Euroopas (0) [...]